Yusuf Kenan Acar
Köşe Yazarı
Yusuf Kenan Acar
 

Yine Yeşillendi Fındık Dalları

  Fındık dalları yeşillenir yeşillenmez ferreroda bizim kadim fındık üreticimize yeşillendi anında. Neymiş bu seneki  rekolte 850 000 ton olacakmış. Sevsinler sizi emi. Amaç belli fındık fiyatını 13-14 bandında açılmasını sağlama almak. Maliyetler geçen seneye göre iki katına çıkmışken hemde. Artık buna bir dur denmeli. Eskiden fındık baronları vardı onlarla uğraşırdık şimdi nur topu gibi fındık FİRAVUNUMUZ oldu. Birde tarım bakanımız var fındık konusunda acemi çıkışlar yapan. Yıllardır söylüyoruz dünyanın sayılı kooperatiflerinden olan Fiskobirliği el birliği ile öldürdük. Acil çözüm, fındık üretim alanlarının ovalardan kaldırılması ve oradaki üreticinin hakkının verilmesi ,diğer yandan kaliteli lisanslı fındık depoculuğunun teşviklerle bir an önce hayata geçirilmesi. Bizim düşündüğümüz lisanslı depoculukta devlet var. Devlet bu depoları kendi eli ile kurmalı ve denetlemelidir. Depoya alınan fındık miktarının yüzde ellisi kadar üretici ya faizsiz yada çok düşük tarım destekleme faizi ile kredilendirilmelidir. Amerika’yı yeniden keşfetmiyoruz. Üreticiden ürünü yerinde teslim alıp depoluyoruz. Şartımız iyi seçilmiş iyi kurutulmuş kendir çuvallara konulmuş ürün. Üreticiye elektronik ürün senedi verilecek. Üretici istediği zaman ister kendi ister depo sayesinde ürününü varsa borcu tahsil edildikten sonra satacak. Bu sayade üretici manav baskısından ,depolama sıkıntısından kurtulacak ,fabrikacıda kolay ürüne ulaşamadığından fiyat dengesi oluşacaktır. Ovalara dikilen fındık acil eylem planı çerçevesinde oradaki üretici asla mağdur edilmeden sökülmelidir. Karadenizin dik yamaçlarında başka bir ürün yetişmesi olası olmamakla birlikte alternatif ürün bulunup fındığın yerine tercih edilse bile erozyon tehlikesi buna izin vermeyecektir. Hal böyle iken birde fındık tekeli oluşturan baron takımı ile uğraşmaya çalışan üretici bu ticaret savaşının mağlubudur. Son tahlilde Firavunda karşısına geçince üretici perişan olmaya mahkumdur. Fındığın firavunu bellidir. Hükümetimiz bizim yani fındık üreticisinin yanında yer almalı ve balık yemeği değil balık tutmayı öğretmelidir. Alan bazlı destek artık anlamını yitirmiş olup ürün desteği getirilmelidir. Fındık Karadenizin duygusalıdır. Tahammülde bir yere kadardır. Bu üretici bir sabah ansızın küser sonra bir daha barışmaz. Yol yakınken el birliği ile çözelim. Saygı ve muhabbetimle.
Ekleme Tarihi: 29 Mayıs 2019 - Çarşamba

Yine Yeşillendi Fındık Dalları

 

Fındık dalları yeşillenir yeşillenmez ferreroda bizim kadim fındık üreticimize yeşillendi anında.

Neymiş bu seneki  rekolte 850 000 ton olacakmış. Sevsinler sizi emi.

Amaç belli fındık fiyatını 13-14 bandında açılmasını sağlama almak. Maliyetler geçen seneye göre iki katına çıkmışken hemde.

Artık buna bir dur denmeli.

Eskiden fındık baronları vardı onlarla uğraşırdık şimdi nur topu gibi fındık FİRAVUNUMUZ oldu.

Birde tarım bakanımız var fındık konusunda acemi çıkışlar yapan.

Yıllardır söylüyoruz dünyanın sayılı kooperatiflerinden olan Fiskobirliği el birliği ile öldürdük. Acil çözüm, fındık üretim alanlarının ovalardan kaldırılması ve oradaki üreticinin hakkının verilmesi ,diğer yandan kaliteli lisanslı fındık depoculuğunun teşviklerle bir an önce hayata geçirilmesi.

Bizim düşündüğümüz lisanslı depoculukta devlet var. Devlet bu depoları kendi eli ile kurmalı ve denetlemelidir. Depoya alınan fındık miktarının yüzde ellisi kadar üretici ya faizsiz yada çok düşük tarım destekleme faizi ile kredilendirilmelidir. Amerika’yı yeniden keşfetmiyoruz. Üreticiden ürünü yerinde teslim alıp depoluyoruz. Şartımız iyi seçilmiş iyi kurutulmuş kendir çuvallara konulmuş ürün. Üreticiye elektronik ürün senedi verilecek. Üretici istediği zaman ister kendi ister depo sayesinde ürününü varsa borcu tahsil edildikten sonra satacak. Bu sayade üretici manav baskısından ,depolama sıkıntısından kurtulacak ,fabrikacıda kolay ürüne ulaşamadığından fiyat dengesi oluşacaktır.

Ovalara dikilen fındık acil eylem planı çerçevesinde oradaki üretici asla mağdur edilmeden sökülmelidir. Karadenizin dik yamaçlarında başka bir ürün yetişmesi olası olmamakla birlikte alternatif ürün bulunup fındığın yerine tercih edilse bile erozyon tehlikesi buna izin vermeyecektir. Hal böyle iken birde fındık tekeli oluşturan baron takımı ile uğraşmaya çalışan üretici bu ticaret savaşının mağlubudur. Son tahlilde Firavunda karşısına geçince üretici perişan olmaya mahkumdur. Fındığın firavunu bellidir. Hükümetimiz bizim yani fındık üreticisinin yanında yer almalı ve balık yemeği değil balık tutmayı öğretmelidir. Alan bazlı destek artık anlamını yitirmiş olup ürün desteği getirilmelidir.

Fındık Karadenizin duygusalıdır.

Tahammülde bir yere kadardır.

Bu üretici bir sabah ansızın küser sonra bir daha barışmaz.

Yol yakınken el birliği ile çözelim.

Saygı ve muhabbetimle.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.