Yaranıza fındık basın!

SAĞLIK (Web Sitesi) - Web Sitesi | 06.08.2019 - 23:05, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2582+ kez okundu.
 

Yaranıza fındık basın!

ODÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Alper Çıraklı, “Ordu ilimizde özdeşleşen bir ürün, birçok faydası var, birçok hastalığa iyi geliyor. Hastalıkları önleme, koruma, iyileştirme, hızlandırma üzerinde birçok etkisi var. Son olarak ağızdan alınan fındığın erken dönemde yara iyileşmesini hızlandırdığını tespit ettik” dedi.
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Alper Çıraklı'nın başkanlığında,  fındığın sağlık alanında kullanımına ilişkin çalışma gerçekleştirildi. Çıraklı, iki yıl boyunca sıçanlar üzerinde yapılan deneylerde fındığın yaraları erken sürede iyileştirildiği tespit edildiğini açıkladı. Fındığın birçok hastalığa iyi geldiğinin bilindiğini kaydeden Çıraklı, yara iyileşmesi durumunda oluşan oksidanları önleyen antioksidan içerikli ürünlerin, yara iyileşmesinde kullanıldığını vurguladı. Fındığın, içeriğindeki E vitaminin ve selenyumun antioksidan etkisi ile yara iyileşmesini hızlandıracağını düşündüklerini anlatan Çıraklı, sıçanlar üzerinde yaptıkları çalışmayla ilgili şöyle konuştu: “Hayvanların sırt bölgelerinde yaralar oluşturduk ve üç gruba ayırdık. Bir grubumuz kontrol grubuydu. Diğer gruba ise ağızdan yani oral yolla fındık verdik. Bu şekilde besledik hayvanları. Diğer grupta ise deri yolu ile fındık uyguladık. Bunu steril şekilde elde ettikten sonra cilde uyguladık. Yani bir grubu ağızdan kullanılan ilaç olarak düşündük. Diğerinde cilde sürülen bir ilaç olarak düşündük. Bu şekilde çalışmamızı yaptık ve fındığın farklı zamanlarda 3'üncü, 7'nci ve 14'üncü günde yara üzerindeki etkisini histolojik olarak inceledik. Bu çalışmamızın sonucunda, ağızdan alınan fındığın erken dönemde yara iyileşmesini hızlandırdığını tespit ettik. Bu bizim için çok önemli bir bulgu. Bu aslında çalışmanın prototipi. Bundan sonra bu çalışmayı daha ileri düzeyde ispatlayacak çalışmalara ihtiyacımız var. Bu açıdan çalışmamızı ileri düzeye götürmek istiyoruz."
ODÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Alper Çıraklı, “Ordu ilimizde özdeşleşen bir ürün, birçok faydası var, birçok hastalığa iyi geliyor. Hastalıkları önleme, koruma, iyileştirme, hızlandırma üzerinde birçok etkisi var. Son olarak ağızdan alınan fındığın erken dönemde yara iyileşmesini hızlandırdığını tespit ettik” dedi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Alper Çıraklı'nın başkanlığında,  fındığın sağlık alanında kullanımına ilişkin çalışma gerçekleştirildi. Çıraklı, iki yıl boyunca sıçanlar üzerinde yapılan deneylerde fındığın yaraları erken sürede iyileştirildiği tespit edildiğini açıkladı. Fındığın birçok hastalığa iyi geldiğinin bilindiğini kaydeden Çıraklı, yara iyileşmesi durumunda oluşan oksidanları önleyen antioksidan içerikli ürünlerin, yara iyileşmesinde kullanıldığını vurguladı.

Fındığın, içeriğindeki E vitaminin ve selenyumun antioksidan etkisi ile yara iyileşmesini hızlandıracağını düşündüklerini anlatan Çıraklı, sıçanlar üzerinde yaptıkları çalışmayla ilgili şöyle konuştu: “Hayvanların sırt bölgelerinde yaralar oluşturduk ve üç gruba ayırdık. Bir grubumuz kontrol grubuydu. Diğer gruba ise ağızdan yani oral yolla fındık verdik. Bu şekilde besledik hayvanları. Diğer grupta ise deri yolu ile fındık uyguladık. Bunu steril şekilde elde ettikten sonra cilde uyguladık. Yani bir grubu ağızdan kullanılan ilaç olarak düşündük. Diğerinde cilde sürülen bir ilaç olarak düşündük. Bu şekilde çalışmamızı yaptık ve fındığın farklı zamanlarda 3'üncü, 7'nci ve 14'üncü günde yara üzerindeki etkisini histolojik olarak inceledik. Bu çalışmamızın sonucunda, ağızdan alınan fındığın erken dönemde yara iyileşmesini hızlandırdığını tespit ettik. Bu bizim için çok önemli bir bulgu. Bu aslında çalışmanın prototipi. Bundan sonra bu çalışmayı daha ileri düzeyde ispatlayacak çalışmalara ihtiyacımız var. Bu açıdan çalışmamızı ileri düzeye götürmek istiyoruz."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.