Ordu ve Fatsa Borsaları da siyanüre karşı

BÖLGE GÜNDEMİ (Web Sitesi) - Web Sitesi | 25.09.2020 - 23:51, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2063+ kez okundu.
 

Ordu ve Fatsa Borsaları da siyanüre karşı

Ordu ve Fatsa Ticaret Borsası Başkanları, kentte siyanür kullanılan maden sahalarına karşı ortak tepkilerini dile getirdi: “Siyanürle altın çıkarmak tam anlamıyla bir doğa katliamı ortaya çıkarmış ve verimli tarım arazileri bu tahribattan etkilenmiştir.”
VERİMLİ TARIM ARAZİLERİ TAHRİBATTAN ETKİLENDİ Ordu’daki sivil toplum kuruluşları, siyanürün kullanıldığı maden sahalarına tepki göstermeye devam ediyor. Dün kentin önde gelen sivil toplum kuruluşlarının ardından, bugün ise Ordu ve Fatsa Ticaret Borsası Başkanları görüşlerini açıkladı. Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, siyanürle altın çıkarmanın doğa katliamını ortaya çıkardığını belirterek, verimli tarım arazilerinin bu tahribattan etkilendiğini söyledi. Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi ise, doğayı ve insan sağlığını etkileyen tüm maden sahalarına karşı olduklarını ifade etti. “VATAN TOPRAĞINA SAHİP ÇIKMAMAK DÜŞÜNÜLEMEZ” Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, yetkililerin doğa katliamına ve Orduluların sesine kayıtsız kalmayacağına inandıklarını kaydeden Kahraman, “Altın, çağlardan beri bir zenginlik alameti olarak görülmüştür. En güvenli yatırım enstrümanı olarak anılmıştır ancak bu durum ‘altına giden her yol mubahtır’ anlamına da gelmez. Siyanürle altın çıkarmak tam anlamıyla bir doğa katliamı ortaya çıkarmış ve verimli tarım arazileri bu tahribattan direkt ve/veya dolaylı olarak etkilenmiştir. Her şey en somut hâliyle göz önündeyken bu duruma kayıtsız kalmak ve vatan toprağına bu yönüyle sahip çıkmamak düşünülemez. Yerin altında bir zenginlik varsa onu elde etmenin maliyeti yerin üstündeki zenginliği, değeri yok etmek olmamalıdır. Altın madenini çıkarmanın tek yöntemi siyanür müdür? Yetkililerin bu katliama ve bizlerden yükselen bu sese kayıtsız kalmayacağına inanıyorum. Kentimizin her karış toprağı bizim için çok anlamlı ve önemlidir” dedi. “BİR MADEN İÇİN FINDIK YOK SAYILMAMALI” Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi de, tarıma zarar veren her türlü siyanürün kullanıldığı maden faaliyetlerinin yapılmasına karşı olduklarını ifade ederek, “Ordu, fındığın başkenti olan bir ildir. Bilimsel olarak yapılan araştırmalarda siyanürün hem insan sağlığına, hem de doğaya zararları olduğu ifade ediliyor. Biz yerin altındaki kaynakların yerin üstüne çıkartılmasına karşı değiliz ama yerin üstü, yerin altından daha değerlidir. Bu nedenle insan sağlığını etkileyen, doğayı katleden siyanürlerin madenlerde kullanılmaması gerekir. Bir maden için ülkemizin milli ürünü olan fındığın geleceğini karartmayalım. Bizim insanımızın tek geçim kaynağı fındıktır. Fındık siyanürle üreticilerin elinden alınırsa, bunun en çok zararını devletimiz yaşayacaktır. Bu konuda Orduluların sesinin duyulacağını, taleplerinin dikkate alınacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Ordu ve Fatsa Ticaret Borsası Başkanları, kentte siyanür kullanılan maden sahalarına karşı ortak tepkilerini dile getirdi: “Siyanürle altın çıkarmak tam anlamıyla bir doğa katliamı ortaya çıkarmış ve verimli tarım arazileri bu tahribattan etkilenmiştir.”

VERİMLİ TARIM ARAZİLERİ TAHRİBATTAN ETKİLENDİ

Ordu’daki sivil toplum kuruluşları, siyanürün kullanıldığı maden sahalarına tepki göstermeye devam ediyor. Dün kentin önde gelen sivil toplum kuruluşlarının ardından, bugün ise Ordu ve Fatsa Ticaret Borsası Başkanları görüşlerini açıkladı. Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, siyanürle altın çıkarmanın doğa katliamını ortaya çıkardığını belirterek, verimli tarım arazilerinin bu tahribattan etkilendiğini söyledi. Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi ise, doğayı ve insan sağlığını etkileyen tüm maden sahalarına karşı olduklarını ifade etti.

“VATAN TOPRAĞINA SAHİP ÇIKMAMAK DÜŞÜNÜLEMEZ”

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, yetkililerin doğa katliamına ve Orduluların sesine kayıtsız kalmayacağına inandıklarını kaydeden Kahraman, “Altın, çağlardan beri bir zenginlik alameti olarak görülmüştür. En güvenli yatırım enstrümanı olarak anılmıştır ancak bu durum ‘altına giden her yol mubahtır’ anlamına da gelmez. Siyanürle altın çıkarmak tam anlamıyla bir doğa katliamı ortaya çıkarmış ve verimli tarım arazileri bu tahribattan direkt ve/veya dolaylı olarak etkilenmiştir. Her şey en somut hâliyle göz önündeyken bu duruma kayıtsız kalmak ve vatan toprağına bu yönüyle sahip çıkmamak düşünülemez. Yerin altında bir zenginlik varsa onu elde etmenin maliyeti yerin üstündeki zenginliği, değeri yok etmek olmamalıdır. Altın madenini çıkarmanın tek yöntemi siyanür müdür? Yetkililerin bu katliama ve bizlerden yükselen bu sese kayıtsız kalmayacağına inanıyorum. Kentimizin her karış toprağı bizim için çok anlamlı ve önemlidir” dedi.

“BİR MADEN İÇİN FINDIK YOK SAYILMAMALI”

Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi de, tarıma zarar veren her türlü siyanürün kullanıldığı maden faaliyetlerinin yapılmasına karşı olduklarını ifade ederek, “Ordu, fındığın başkenti olan bir ildir. Bilimsel olarak yapılan araştırmalarda siyanürün hem insan sağlığına, hem de doğaya zararları olduğu ifade ediliyor. Biz yerin altındaki kaynakların yerin üstüne çıkartılmasına karşı değiliz ama yerin üstü, yerin altından daha değerlidir. Bu nedenle insan sağlığını etkileyen, doğayı katleden siyanürlerin madenlerde kullanılmaması gerekir. Bir maden için ülkemizin milli ürünü olan fındığın geleceğini karartmayalım. Bizim insanımızın tek geçim kaynağı fındıktır. Fındık siyanürle üreticilerin elinden alınırsa, bunun en çok zararını devletimiz yaşayacaktır. Bu konuda Orduluların sesinin duyulacağını, taleplerinin dikkate alınacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.