KURUL KALESİ YOLU TAŞ DUVAR ÇALIŞMASIYLA KORUMA ALTINA ALINIYOR

BÖLGE GÜNDEMİ 22.05.2024 - 23:02, Güncelleme: 22.05.2024 - 23:02 1092+ kez okundu.
 

KURUL KALESİ YOLU TAŞ DUVAR ÇALIŞMASIYLA KORUMA ALTINA ALINIYOR

Ordu’da, 6’ncı Mithridates dönemine ait olan ve daha önce 2 bin 100 yıllık ‘ana tanrıça’ Kibele Heykeli ile yaklaşık 3 bin parça tarihi eserin bulunduğu Kurul Kalesi’nin turizm cazibesini yükseltmek için yapılan hazırlıklar sürüyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi, kaleye ulaşımı sağlayan yolu koruma altına almak için taş duvar çalışması gerçekleştiriyor.
            Öncesinde kaleye ulaşımı sağlayan 6,5 km uzunluğundaki güzergahı sıcak asfalt ile buluşturmak için çalışma başlatan ve 3 km’lik bölümde çalışmaları tamamlayan Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ekipleri, çalışmaların uzun ömürlü olması için yolda taş duvar çalışması gerçekleştiriyor. Çalışmalar kapsamında şu ana kadar 200 metreküp taş duvar çalışması yapıldı.     TAŞ DUVAR ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR   Ordu Büyükşehir Belediyesi, Altınordu ilçesi Hatipli, Eskipazar, Yıldızlı, Alembey ve Bayadı mahallelerini kapsayan grup yolu üzerinde başladığı sıcak asfalt çalışmasının 3 km’lik bölümünde çalışmaları tamamlayarak yolu konforlu bir hale getirdi. Yolu uzun ömürlü hale getirmek için güzergâh boyunca taş duvar çalışmalarına da başlayan ekipler, 200 metreküp taş duvar inşası gerçekleştirdi.     KALEYE ULAŞIM KONFORLU HALE GELİYOR   Taş duvar çalışmalarının tamamlanmasının ardından yolun kalan 3,5 km’lik kısmında da çalışma başlatacak olan ekipler, alt yapı çalışmalarının ardından yolu sıcak asfaltla buluşturarak tarihe ışık tutan kaleye ulaşımı konforlu hale getirecek.     ÖNEMLİ ESERLER GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI   Öte yandan Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle sürdürülen kazı çalışmalarında tarihe ışık tutan birçok tarihi eserin gün yüzüne çıkarılması sağlandı.   Yapılan kazılarda en önemli tarihi eser olarak tahtında oturan 200 kilo ağırlığında ve 1 metre boyunda 2 bin 100 yıllık ‘Ana Tanrıça Kybele’ heykeli ile ‘Bereket Tanrıları Dionyss ve Pan’ heykeli ve hayvan biçimli dini kap olan ‘Riton’ bulundu. 1'inci derece arkeolojik sit alanı olan kaledeki çalışmalarda şu ana kadar yaklaşık 3 bin parça tarihi eser ile 300 basamaklı dehliz merdiven, milattan önceki dönemlere ait pişmiş topraktan çatı kiremitler, duvar örgüsü seramik parçaları bulundu.    
Ordu’da, 6’ncı Mithridates dönemine ait olan ve daha önce 2 bin 100 yıllık ‘ana tanrıça’ Kibele Heykeli ile yaklaşık 3 bin parça tarihi eserin bulunduğu Kurul Kalesi’nin turizm cazibesini yükseltmek için yapılan hazırlıklar sürüyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi, kaleye ulaşımı sağlayan yolu koruma altına almak için taş duvar çalışması gerçekleştiriyor.

 

 

 

 

 

 

Öncesinde kaleye ulaşımı sağlayan 6,5 km uzunluğundaki güzergahı sıcak asfalt ile buluşturmak için çalışma başlatan ve 3 km’lik bölümde çalışmaları tamamlayan Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ekipleri, çalışmaların uzun ömürlü olması için yolda taş duvar çalışması gerçekleştiriyor. Çalışmalar kapsamında şu ana kadar 200 metreküp taş duvar çalışması yapıldı.

 

 

TAŞ DUVAR ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR

 

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Altınordu ilçesi Hatipli, Eskipazar, Yıldızlı, Alembey ve Bayadı mahallelerini kapsayan grup yolu üzerinde başladığı sıcak asfalt çalışmasının 3 km’lik bölümünde çalışmaları tamamlayarak yolu konforlu bir hale getirdi. Yolu uzun ömürlü hale getirmek için güzergâh boyunca taş duvar çalışmalarına da başlayan ekipler, 200 metreküp taş duvar inşası gerçekleştirdi.

 

 

KALEYE ULAŞIM KONFORLU HALE GELİYOR

 

Taş duvar çalışmalarının tamamlanmasının ardından yolun kalan 3,5 km’lik kısmında da çalışma başlatacak olan ekipler, alt yapı çalışmalarının ardından yolu sıcak asfaltla buluşturarak tarihe ışık tutan kaleye ulaşımı konforlu hale getirecek.

 

 

ÖNEMLİ ESERLER GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI

 

Öte yandan Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle sürdürülen kazı çalışmalarında tarihe ışık tutan birçok tarihi eserin gün yüzüne çıkarılması sağlandı.

 

Yapılan kazılarda en önemli tarihi eser olarak tahtında oturan 200 kilo ağırlığında ve 1 metre boyunda 2 bin 100 yıllık ‘Ana Tanrıça Kybele’ heykeli ile ‘Bereket Tanrıları Dionyss ve Pan’ heykeli ve hayvan biçimli dini kap olan ‘Riton’ bulundu. 1'inci derece arkeolojik sit alanı olan kaledeki çalışmalarda şu ana kadar yaklaşık 3 bin parça tarihi eser ile 300 basamaklı dehliz merdiven, milattan önceki dönemlere ait pişmiş topraktan çatı kiremitler, duvar örgüsü seramik parçaları bulundu.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.