Tarım işçisi çocuklar için acil çözümler üretilmeli

12.06.2024 - 14:55, Güncelleme: 12.06.2024 - 14:55 429+ kez okundu.
 

Tarım işçisi çocuklar için acil çözümler üretilmeli

Bursa Yenişehir Çevre Platformu Sözcüsü Erkan Erdem, mevsimlik çocuk işçilerin Türkiye'nin tarım sektörünün en savunmasız gruplarından biri olduğuna dikkat çekti.Gürhan ADANA/BURSA (İGFA)-Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) çocuk işçiliğini önlemek amacıyla 2002 yılından bu yana 12 Haziran’ı “Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü” ilan ettiğini hatırlatan Yenişehir Çevre Platform Sözcüsü Erkan Erdem, “Mevsimlik tarım işçisi çocuklar göç dönemlerinde çok erken yaşta çalışmaya başlıyor. Bu çocuklar eğitim haklarından mahrum kalmamalı. Çünkü çoğu zaman okula geç başlarlar veya hiç başlayamazlar. Onların geleceği, tıpkı ebeveynleri gibi tarım işçiliği ile şekillenir” dedi. Aileleriyle birlikte çeşitli illere göç eden çocukların güç yaşam koşullarında çalıştığını anlatan Erdem, “Tarımsal emek sektöründe yer alır ve çadır kentlerde, tuvaletin bile lüks olduğu ortamlarda çocukluklarını yaşayamazlar. Çalışmaya gittikleri illerde onları zorluklar beklemektedir” diye konuştu. Eğitimin, bu çocukların en temel haklarından biri olduğunu ve korunması gerektiğini vurgulayan Erdem, "Çocuk işgücü ve çocuk emeği, hiçbir şekilde kabul edilemez ve meşrulaştırılamaz. Bu nedenle, mevsimlik tarım işçisi çocuklar için acil ve etkili çözümler üretilmeli, onların da başta eğitim olmak üzere tüm haklara erişimleri sağlanmalıdır." dedi.

Bursa Yenişehir Çevre Platformu Sözcüsü Erkan Erdem, mevsimlik çocuk işçilerin Türkiye'nin tarım sektörünün en savunmasız gruplarından biri olduğuna dikkat çekti.

Gürhan ADANA/BURSA (İGFA)-Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) çocuk işçiliğini önlemek amacıyla 2002 yılından bu yana 12 Haziran’ı “Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü” ilan ettiğini hatırlatan Yenişehir Çevre Platform Sözcüsü Erkan Erdem, “Mevsimlik tarım işçisi çocuklar göç dönemlerinde çok erken yaşta çalışmaya başlıyor. Bu çocuklar eğitim haklarından mahrum kalmamalı. Çünkü çoğu zaman okula geç başlarlar veya hiç başlayamazlar. Onların geleceği, tıpkı ebeveynleri gibi tarım işçiliği ile şekillenir” dedi.

Aileleriyle birlikte çeşitli illere göç eden çocukların güç yaşam koşullarında çalıştığını anlatan Erdem, “Tarımsal emek sektöründe yer alır ve çadır kentlerde, tuvaletin bile lüks olduğu ortamlarda çocukluklarını yaşayamazlar. Çalışmaya gittikleri illerde onları zorluklar beklemektedir” diye konuştu.

Eğitimin, bu çocukların en temel haklarından biri olduğunu ve korunması gerektiğini vurgulayan Erdem, "Çocuk işgücü ve çocuk emeği, hiçbir şekilde kabul edilemez ve meşrulaştırılamaz. Bu nedenle, mevsimlik tarım işçisi çocuklar için acil ve etkili çözümler üretilmeli, onların da başta eğitim olmak üzere tüm haklara erişimleri sağlanmalıdır." dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.