“Tmo, Ferrero’nun Karnını Doyuruyor”

SİYASET (Web Sitesi) - Web Sitesi | 20.05.2020 - 13:39, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1867+ kez okundu.
 

“Tmo, Ferrero’nun Karnını Doyuruyor”

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin, CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel’e cevap metni yazması ile başlayan tartışma boyut kazandı. Adıgüzel bir video yayınlayarak TMO’yu sorduğu soruları net bir şekilde yanıtlamaya davet etti. Adıgüzel açıklamasında şunları söyledi:
  “Geçtiğimiz hafta TMO’nun elde ettiği karı üreticilerle paylaşmasını talep etmiştim. Bir gerekçem vardı. 2019 yılında fındık serbest piyasada 20 TL iken hükümet piyasanın altında 16,5  TL taban fiyat açıklamıştı. TMO da o günlerde fındığı 16,5 TL den alıp bugünlerde 24 TL’den satarak üretici üzerinden 480 milyon kar elde etmişti. Üretici de kilo başına 10 TL zarar etmişti. Biz de bir kamu kurumu olan TMO’nun üreticinin geçen yılki zararını bir nebze gidermek ve bu salgın sürecinde fındık üreticisine destek olmak ićin elde ettiği karı paylaşmasını talep etmiştik. Geçtiğimiz günlerde TMO’dan bir cevap geldi. İsim vermeden bir metin hazırlanmış ama belli ki metni TMO yöneticileri değil bazı siyasiler hazırlamış.  TMO diyor ki, biz kooperatif ya da üretici birliği değiliz ki kar dağıtalım.  Zarar ettiğimizde de üreticiden mi tahsil edelim? Bak sen bak hele. Madem TMO topa girdi ben onlara birkaç soru sormak istiyorum: Geçen yıl piyasada fındık 20 TL iken serbest piyasaya ucuz fındık sürerek,  fındık fiyatını aşağı 12 TL’lere indiren Ferrero ve Türkiye’deki ortaklarına bu ucuz fındığı kim verdi? Geçen yıl TMO fındığının tamamına yakınını Ferrero’ya verdiğini, bu yıl da 75’ini yine Ferraro’ya verdiğini gizlemek için kime ne kadar fındık verdiğini neden açıklamıyor. Hem de yerli sanayici de fındık talep ederken ona vermeyip Ferrero’yu kollayıp her yıl Ferrero TMO’dan aldığı fındıkla sezona tok giriyor, stoklu giriyor. Ferrero da bu stok ile gereğinde piyasaya sezon öncesi ucuz fındık sürerek piyasa ile oynuyor ve tok alıcı pozisyonu ile fındık fiyatını aşağı çekiyor. Her sene aynı tezgah. TMO eğer bu yıl piyasaya verdiği fındığı kimlere ne kadar verdiğini açıklamaz ise TMO bu kumpasın bir parçasıdır. Bu haliyle TMO, Ferraro Tedarik Ofisi (FTO)olarak çalışmaktadır. Bununla ilgili soru önergelerimiz var. TMO ısrarla bunları yanıtlamıyor. Çünkü yaptığı numaralar ortaya çıkacak. Bir de benim sanki TMO’ya vatan haini dediğimi ya da piyasaya fındık satmasına karşı olduğum gibi yalan yanlış ifadeler kullanmış. Yazılanı okumaktan, söyleneni anlamaktan aciz liyakatsiz yöneticilerin hem de tamamen yerli bir ürünü yabancılara peşkeş çekmesi bu milletin en büyük talihsizliğidir. Dediğimiz nettir. 1-Biz TMO’nun piyasaya fındık satmasına karşı değiliz. Biz TMO’nun fındığı yerli sanayici de istediği halde yerli sanayiciye değil bu yabancı kartele piyasa fiyatının altında bu karteli gözeterek,  kollayarak satmasıdır. 2-Fındık serbest piyasada 25 TL olmuşken ve bu yıl rekolte 500 bin ton ile geçen yıldan 300 bin ton daha düşükken, İtalya’da salgın boyutları ortada iken, Türkiye’de maliyetler katlanmışken, salgın sürecinde toplama işçilik maliyetleri de artacakken,  bu ülkede fındığa 20 TL üreticiye yeter diyenler hangi akla hizmet, ya da kime hizmet için bunu konuşuyorlar. Bu koşullar ortada iken hala 25 TL altında fiyat telaffuz etmek vatana ihanettir.  Aksini söyleyen beri gelsin.”
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin, CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel’e cevap metni yazması ile başlayan tartışma boyut kazandı. Adıgüzel bir video yayınlayarak TMO’yu sorduğu soruları net bir şekilde yanıtlamaya davet etti. Adıgüzel açıklamasında şunları söyledi:

 

“Geçtiğimiz hafta TMO’nun elde ettiği karı üreticilerle paylaşmasını talep etmiştim. Bir gerekçem vardı. 2019 yılında fındık serbest piyasada 20 TL iken hükümet piyasanın altında 16,5  TL taban fiyat açıklamıştı. TMO da o günlerde fındığı 16,5 TL den alıp bugünlerde 24 TL’den satarak üretici üzerinden 480 milyon kar elde etmişti. Üretici de kilo başına 10 TL zarar etmişti. Biz de bir kamu kurumu olan TMO’nun üreticinin geçen yılki zararını bir nebze gidermek ve bu salgın sürecinde fındık üreticisine destek olmak ićin elde ettiği karı paylaşmasını talep etmiştik. Geçtiğimiz günlerde TMO’dan bir cevap geldi. İsim vermeden bir metin hazırlanmış ama belli ki metni TMO yöneticileri değil bazı siyasiler hazırlamış. 

TMO diyor ki, biz kooperatif ya da üretici birliği değiliz ki kar dağıtalım.  Zarar ettiğimizde de üreticiden mi tahsil edelim? Bak sen bak hele. Madem TMO topa girdi ben onlara birkaç soru sormak istiyorum:

Geçen yıl piyasada fındık 20 TL iken serbest piyasaya ucuz fındık sürerek,  fındık fiyatını aşağı 12 TL’lere indiren Ferrero ve Türkiye’deki ortaklarına bu ucuz fındığı kim verdi?

Geçen yıl TMO fındığının tamamına yakınını Ferrero’ya verdiğini, bu yıl da 75’ini yine Ferraro’ya verdiğini gizlemek için kime ne kadar fındık verdiğini neden açıklamıyor. Hem de yerli sanayici de fındık talep ederken ona vermeyip Ferrero’yu kollayıp

her yıl Ferrero TMO’dan aldığı fındıkla sezona tok giriyor, stoklu giriyor.

Ferrero da bu stok ile gereğinde piyasaya sezon öncesi ucuz fındık sürerek piyasa ile oynuyor ve tok alıcı pozisyonu ile fındık fiyatını aşağı çekiyor. Her sene aynı tezgah. TMO eğer bu yıl piyasaya verdiği fındığı kimlere ne kadar verdiğini açıklamaz ise TMO bu kumpasın bir parçasıdır. Bu haliyle TMO, Ferraro Tedarik Ofisi (FTO)olarak çalışmaktadır.

Bununla ilgili soru önergelerimiz var.

TMO ısrarla bunları yanıtlamıyor. Çünkü yaptığı numaralar ortaya çıkacak.

Bir de benim sanki TMO’ya vatan haini dediğimi ya da piyasaya fındık satmasına karşı olduğum gibi yalan yanlış ifadeler kullanmış. Yazılanı okumaktan, söyleneni anlamaktan aciz liyakatsiz yöneticilerin hem de tamamen yerli bir ürünü yabancılara peşkeş çekmesi bu milletin en büyük talihsizliğidir. Dediğimiz nettir.

1-Biz TMO’nun piyasaya fındık satmasına karşı değiliz. Biz TMO’nun fındığı yerli sanayici de istediği halde yerli sanayiciye değil bu yabancı kartele piyasa fiyatının altında bu karteli gözeterek,  kollayarak satmasıdır.

2-Fındık serbest piyasada 25 TL olmuşken ve bu yıl rekolte 500 bin ton ile geçen yıldan 300 bin ton daha düşükken, İtalya’da salgın boyutları ortada iken, Türkiye’de maliyetler katlanmışken, salgın sürecinde toplama işçilik maliyetleri de artacakken,  bu ülkede fındığa 20 TL üreticiye yeter diyenler hangi akla hizmet, ya da kime hizmet için bunu konuşuyorlar. Bu koşullar ortada iken hala 25 TL altında fiyat telaffuz etmek vatana ihanettir.  Aksini söyleyen beri gelsin.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.