Ordu ve Ünye Normal Ama !!!

BÖLGE GÜNDEMİ 29.06.2021 - 10:40, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2265+ kez okundu.
 

Ordu ve Ünye Normal Ama !!!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü yağış ve sıcaklık analizini açıkladı. Buna göre, geçen ay ‘son 50 yılın en sıcak mayıs ayı’ oldu. Yağışlar yüzde 66 azaldı. Haritalarda, Türkiye’nin büyük bir bölümü ‘olağanüstü kurak’, ‘çok şiddetli kurak’, ‘şiddetli kurak’ olarak gösterildi. Ordu ve Ünye'de mevsim sıcaklıklarının normal düzeyde olduğu açıklandı.
Ciddi ölçülerde yağışların azaldığı, sıcaklıkların da arttığını gösteren raporlar ve haritalara göre, 2021 Yılı Mayıs Ayı Alansal Yağış Raporu’nda Türkiye geneli mayıs ayı yağışı 21.6 mm ölçüldü. Normali (1981-2010) 49.3 mm ve 2020 yılı mayıs ayında 63.2 mm olan yağışlarda normaline göre yüzde 56, geçen yıla göre yüzde 66 azalma olduğu açıklandı. Mayıs ayı il geneli yağışlarda en fazla yağış 97 mm ile Düzce’de, en az yağış 0.5 mm ile Muğla’da, normaline göre de en fazla azalma yüzde 98 ile yine Muğla’da oldu.       KORKUTAN HARİTALAR       Türkiye’nin geçen yıl olduğu gibi bu yılın hem geçen aylarda hem de mayıs ayına ilişkin kuraklık SPI ve PNI metotlarına göre hazırlanan haritalarda, ‘olağanüstü kurak’, ‘çok şiddetli kurak’, ‘şiddetli kurak’ olarak gösterilen bölgelerin yoğunluğu dikkat çekiyor. Normalin Yüzdesi Metodu (PNI) haritasına göre Marmara’nın bir bölümü, Batı ve Orta Karadeniz ile Iğdır civarları harici bölgeler ‘şiddetli kurak’ olarak gösterildi. Son üç aylık Standart Yağış İndeksi (SPI) haritasında ise Muğla, Denizli- Burdur, Niğde, Elazığ- Malatya- Tunceli, Diyarbakır- Şanlıurfa-Mardin, Çankırı, Kars, Bayburt ve Van ‘olağanüstü, çok şiddetli ve şiddetli kurak’ olarak görülüyor.       NORMALLERİN ÜZERİNDE       2021 Yılı Mayıs Ayı Ortalama Sıcaklıkları Raporu’na göre ise son 50 yılın en sıcak mayıs ayı yaşandı. Kırklareli, Çorlu, Tekirdağ, Yalova, Balıkesir, Antakya, Elmalı, Erdemli, Ordu, Rize, Hopa, Bolu, Karabük, Ünye, Boyabat ve Nallıhan’da mevsim normallerinde, diğer tüm bölgelerde ise üzerinde sıcaklık görüldü. Sadece Samandağ’da mevsim normalleri altına indi. Uzun yıllar mayıs ayı ortalama sıcaklığı 16.7 derece iken, bu yıl 19.3 derece oldu. En yüksek sıcaklık ise 44.3 derece ile Ceylanpınar’da tespit edildi. 44.3 derece mayıs ayında Türkiye’de ölçülen en yüksek değer olarak kayıtlara geçti.       Önceki yılların ortalaması bu şekildeydi.       Posta Gazetesi
Meteoroloji Genel Müdürlüğü yağış ve sıcaklık analizini açıkladı. Buna göre, geçen ay ‘son 50 yılın en sıcak mayıs ayı’ oldu. Yağışlar yüzde 66 azaldı. Haritalarda, Türkiye’nin büyük bir bölümü ‘olağanüstü kurak’, ‘çok şiddetli kurak’, ‘şiddetli kurak’ olarak gösterildi. Ordu ve Ünye'de mevsim sıcaklıklarının normal düzeyde olduğu açıklandı.

Ciddi ölçülerde yağışların azaldığı, sıcaklıkların da arttığını gösteren raporlar ve haritalara göre, 2021 Yılı Mayıs Ayı Alansal Yağış Raporu’nda Türkiye geneli mayıs ayı yağışı 21.6 mm ölçüldü. Normali (1981-2010) 49.3 mm ve 2020 yılı mayıs ayında 63.2 mm olan yağışlarda normaline göre yüzde 56, geçen yıla göre yüzde 66 azalma olduğu açıklandı. Mayıs ayı il geneli yağışlarda en fazla yağış 97 mm ile Düzce’de, en az yağış 0.5 mm ile Muğla’da, normaline göre de en fazla azalma yüzde 98 ile yine Muğla’da oldu.

 

 

 

KORKUTAN HARİTALAR

 

 

 

Türkiye’nin geçen yıl olduğu gibi bu yılın hem geçen aylarda hem de mayıs ayına ilişkin kuraklık SPI ve PNI metotlarına göre hazırlanan haritalarda, ‘olağanüstü kurak’, ‘çok şiddetli kurak’, ‘şiddetli kurak’ olarak gösterilen bölgelerin yoğunluğu dikkat çekiyor. Normalin Yüzdesi Metodu (PNI) haritasına göre Marmara’nın bir bölümü, Batı ve Orta Karadeniz ile Iğdır civarları harici bölgeler ‘şiddetli kurak’ olarak gösterildi. Son üç aylık Standart Yağış İndeksi (SPI) haritasında ise Muğla, Denizli- Burdur, Niğde, Elazığ- Malatya- Tunceli, Diyarbakır- Şanlıurfa-Mardin, Çankırı, Kars, Bayburt ve Van ‘olağanüstü, çok şiddetli ve şiddetli kurak’ olarak görülüyor.

 

 

 

NORMALLERİN ÜZERİNDE

 

 

 

2021 Yılı Mayıs Ayı Ortalama Sıcaklıkları Raporu’na göre ise son 50 yılın en sıcak mayıs ayı yaşandı. Kırklareli, Çorlu, Tekirdağ, Yalova, Balıkesir, Antakya, Elmalı, Erdemli, Ordu, Rize, Hopa, Bolu, Karabük, Ünye, Boyabat ve Nallıhan’da mevsim normallerinde, diğer tüm bölgelerde ise üzerinde sıcaklık görüldü. Sadece Samandağ’da mevsim normalleri altına indi. Uzun yıllar mayıs ayı ortalama sıcaklığı 16.7 derece iken, bu yıl 19.3 derece oldu. En yüksek sıcaklık ise 44.3 derece ile Ceylanpınar’da tespit edildi. 44.3 derece mayıs ayında Türkiye’de ölçülen en yüksek değer olarak kayıtlara geçti.

 

 

 

Önceki yılların ortalaması bu şekildeydi.

 

 

 

Posta Gazetesi

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.