İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Yaygınlaşıyor

KÜLTÜR 30.03.2018 - 00:42, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2416+ kez okundu.
 

İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği Yaygınlaşıyor

Fatsa ilçesinde istiridye mantarı yetiştiriciliğine her gün yeni bir üretici ekleniyor.
Fatsa ilçesinde istiridye mantarı yetiştiriciliğine her gün yeni bir üretici eklendiğini söyleyen Fatsa İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Erkan Ayaz, "Bölgede alternatif ürün çalışmaları kapsamında kompost ve kütükte istiridye mantarı yetiştiriciliğine her gün yeni bir çiftçi ekleniyor" dedi. İlçeye bağlı Bucaklı Mahallesi'nde 26 adet kavak ağacı kütüğünde Turan Öz adlı çiftçi istiridye mantarı yetiştiriciliği ile ilgili bir çalışma yürütüldüğünü söyleyen Erkan Ayaz, " Kavak kütüğü üzerine ekilen mantar miselleri üç aylık bir bekleyişin ardından hasat edilecek duruma gelmiş olup üretim sezonunda kütüğün büyüklüğü ile orantılı ortalama 4-10 kg arasında mantar elde edilecek. Bir yıllık üretim periyodunda beklenen toplam üretim 250-450 kg arasındadır. Kompostta istiridye mantarı(kayın mantarı) yetiştiriciliğinden farklı olarak kayın ağacında yetiştiricilik bir kerelik misel ekiminde beş yıllık uzun süreli bir hasat imkanı tanımaktadır. Bakım, hastalık ve zararlı kontrolleri kolay olan bu mantarlar yetiştiricilikte bölgemizde fındık hasadının olmadığı dönemlerde üretim imkanı sağlamaktadır. Üreticimize teknik destek ilçe müdürlüğümüz personellerinden Ziraat Mühendisleri Fatih Kale, Güzin Yıldız ve İrfan Susak tarafından verilmiş olup, kayın ağacı kütükleri için uygun ortam şartları hazırlama, mantar oluşumunda iklim isteklerine göre nem, ısı ve ışık kontrolü ve diğer yetiştiricilik faktörleri hakkında bilgiler verilerek, misel oluşumu ve mantar çıkışları yerinde kontrol edecekler. Üreticilerimize uzun yıllar verilen eğitimlerle ek bir gelir kaynağı haline gelen istiridye mantarı ve diğer kültüre alınmış mantar yetiştiriciliği kısıtlı tarımsal üretim çeşitliliğine sahip bölgemizde önemli bir ürün olmuştur. Çiftçilerimizden gelen talepler doğrultusunda istiridye mantarı yetiştiriciliği ile ilgili eğitim çalışmaları verilmeye devam etmekte olup ayrıca nisan dönemi genç çiftçi projesi kapsamında 60 çiftçiye mantar yetiştiriciliği kursuda verilecektir" diye konuştu  
Fatsa ilçesinde istiridye mantarı yetiştiriciliğine her gün yeni bir üretici ekleniyor.

Fatsa ilçesinde istiridye mantarı yetiştiriciliğine her gün yeni bir üretici eklendiğini söyleyen Fatsa İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Erkan Ayaz, "Bölgede alternatif ürün çalışmaları kapsamında kompost ve kütükte istiridye mantarı yetiştiriciliğine her gün yeni bir çiftçi ekleniyor" dedi.

İlçeye bağlı Bucaklı Mahallesi'nde 26 adet kavak ağacı kütüğünde Turan Öz adlı çiftçi istiridye mantarı yetiştiriciliği ile ilgili bir çalışma yürütüldüğünü söyleyen Erkan Ayaz, " Kavak kütüğü üzerine ekilen mantar miselleri üç aylık bir bekleyişin ardından hasat edilecek duruma gelmiş olup üretim sezonunda kütüğün büyüklüğü ile orantılı ortalama 4-10 kg arasında mantar elde edilecek. Bir yıllık üretim periyodunda beklenen toplam üretim 250-450 kg arasındadır. Kompostta istiridye mantarı(kayın mantarı) yetiştiriciliğinden farklı olarak kayın ağacında yetiştiricilik bir kerelik misel ekiminde beş yıllık uzun süreli bir hasat imkanı tanımaktadır. Bakım, hastalık ve zararlı kontrolleri kolay olan bu mantarlar yetiştiricilikte bölgemizde fındık hasadının olmadığı dönemlerde üretim imkanı sağlamaktadır. Üreticimize teknik destek ilçe müdürlüğümüz personellerinden Ziraat Mühendisleri Fatih Kale, Güzin Yıldız ve İrfan Susak tarafından verilmiş olup, kayın ağacı kütükleri için uygun ortam şartları hazırlama, mantar oluşumunda iklim isteklerine göre nem, ısı ve ışık kontrolü ve diğer yetiştiricilik faktörleri hakkında bilgiler verilerek, misel oluşumu ve mantar çıkışları yerinde kontrol edecekler. Üreticilerimize uzun yıllar verilen eğitimlerle ek bir gelir kaynağı haline gelen istiridye mantarı ve diğer kültüre alınmış mantar yetiştiriciliği kısıtlı tarımsal üretim çeşitliliğine sahip bölgemizde önemli bir ürün olmuştur. Çiftçilerimizden gelen talepler doğrultusunda istiridye mantarı yetiştiriciliği ile ilgili eğitim çalışmaları verilmeye devam etmekte olup ayrıca nisan dönemi genç çiftçi projesi kapsamında 60 çiftçiye mantar yetiştiriciliği kursuda verilecektir" diye konuştu

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.