Fındıktaki dünya liderliği tehlikede

EKONOMİ 14.04.2019 - 00:07, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 6247+ kez okundu.
 

Fındıktaki dünya liderliği tehlikede

Türkiye, dünyanın en büyük fındık üreticisi ve lideri. Ancak son yıllarda yaşanan sorun ve sıkıntılar bu liderliği tehlikeye soktu.
Küllenme, yeşil kokarca ve fındık kurdu gibi zararlılar nedeniyle fındıkta ciddi verim ve kalite kaybı yaşanıyor. İç tüketimdeki azalma da buna eklenince, Türkiye’nin dünya fındık üretiminde yüzde 80’leri bulan payı, yüzde 65’e düşmüş durumda. Türkiye, dünyanın en büyük fındık üreticisi. Ancak son yıllarda fındık bahçelerinde küllenme, yeşil kokarca ve fındık kurdu gibi zararlılar nedeniyle ciddi verim ve kalite kaybı yaşanıyor. İç tüketimdeki azalma da buna eklenince, Türkiye’nin dünya fındık üretiminde yüzde 80’leri bulan payı, yüzde 65’e düşmüş durumda. Sektör temsilcileri, gerekli önlem alınmazsa, pazar payının daha da aşağılara çekileceğinden endişeleniyor. Dekar başı üretimde çok geriyiz Türkiye fındıkta bu sıkıntılı günleri geçirirken, rakipler de boş durmuyor. Türkiye’nin fındıkta en büyük rakipleri ise ABD, İtalya ve yeni yeni ön plana çıkan Gürcistan. Bu ülkelerin yeni fındık politikaları ile üretimlerini artırdıklarını belirten Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören, “Türkiye’de dekar başına verim 80-90 kilogram. ABD’de 260-28, İtalya’da 150-160 ve Gürcistan’da da 180-220 kilogram” dedi. Rekolte kaybı 50'yi geçti Küllenme, fındık kurdu ve yeşil kokarcanın fındık ekili 720 bin hektarın yüzde 10’unu tehdit ettiğini belirten Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İlyas Edip Sevinç, “Ancak tüm fındık bahçeleri bu zararlıların etkisinde kalabilir. Bu nedenle zirai mücadele anlamında seferberlik başlattık. 2018’de yüzde 50 rekolte kaybı yaşandı. Aynı durum devam ederse, bu yılki rekoltede 1 milyar dolara yakın gelir kaybı olur” dedi. Amerikan bademi Türkiye tarım ürünleri ihracatının yüzde 10’unu fındığın oluşturduğunu belirten İlyas Edip Sevinç, “Tamamen milli bir ürün ve ithal girdisi yok. Örneğin ihracat şampiyonu olan otomotivin, ithal girdiler çıkarıldığında Türkiye’ye sağladığı 10 yıllık katma değer 23 milyar dolar iken, fındıkta bu değer 21 milyar dolar” dedi.   İç tüketimdeki azalmaya da dikkat çeken Sevinç, marketlerde en çok ithal Amerikan bademinin satılmasının düşündürücü olduğunu söyledi. Sevinç, fındıkta iç tüketimi artırmak için yeni bir tanıtım kampanyasına ihtiyaç olduğunu söyledi.
Türkiye, dünyanın en büyük fındık üreticisi ve lideri. Ancak son yıllarda yaşanan sorun ve sıkıntılar bu liderliği tehlikeye soktu.

Küllenme, yeşil kokarca ve fındık kurdu gibi zararlılar nedeniyle fındıkta ciddi verim ve kalite kaybı yaşanıyor. İç tüketimdeki azalma da buna eklenince, Türkiye’nin dünya fındık üretiminde yüzde 80’leri bulan payı, yüzde 65’e düşmüş durumda.

Türkiye, dünyanın en büyük fındık üreticisi. Ancak son yıllarda fındık bahçelerinde küllenme, yeşil kokarca ve fındık kurdu gibi zararlılar nedeniyle ciddi verim ve kalite kaybı yaşanıyor. İç tüketimdeki azalma da buna eklenince, Türkiye’nin dünya fındık üretiminde yüzde 80’leri bulan payı, yüzde 65’e düşmüş durumda. Sektör temsilcileri, gerekli önlem alınmazsa, pazar payının daha da aşağılara çekileceğinden endişeleniyor.

Dekar başı üretimde çok geriyiz

Türkiye fındıkta bu sıkıntılı günleri geçirirken, rakipler de boş durmuyor. Türkiye’nin fındıkta en büyük rakipleri ise ABD, İtalya ve yeni yeni ön plana çıkan Gürcistan. Bu ülkelerin yeni fındık politikaları ile üretimlerini artırdıklarını belirten Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören, “Türkiye’de dekar başına verim 80-90 kilogram. ABD’de 260-28, İtalya’da 150-160 ve Gürcistan’da da 180-220 kilogram” dedi.

Rekolte kaybı 50'yi geçti

Küllenme, fındık kurdu ve yeşil kokarcanın fındık ekili 720 bin hektarın yüzde 10’unu tehdit ettiğini belirten Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İlyas Edip Sevinç, “Ancak tüm fındık bahçeleri bu zararlıların etkisinde kalabilir. Bu nedenle zirai mücadele anlamında seferberlik başlattık. 2018’de yüzde 50 rekolte kaybı yaşandı. Aynı durum devam ederse, bu yılki rekoltede 1 milyar dolara yakın gelir kaybı olur” dedi.

Amerikan bademi

Türkiye tarım ürünleri ihracatının yüzde 10’unu fındığın oluşturduğunu belirten İlyas Edip Sevinç, “Tamamen milli bir ürün ve ithal girdisi yok. Örneğin ihracat şampiyonu olan otomotivin, ithal girdiler çıkarıldığında Türkiye’ye sağladığı 10 yıllık katma değer 23 milyar dolar iken, fındıkta bu değer 21 milyar dolar” dedi.

 

İç tüketimdeki azalmaya da dikkat çeken Sevinç, marketlerde en çok ithal Amerikan bademinin satılmasının düşündürücü olduğunu söyledi. Sevinç, fındıkta iç tüketimi artırmak için yeni bir tanıtım kampanyasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.