Kasaplar da vurgun yedi!

YAŞAM (Web Sitesi) - Web Sitesi | 21.09.2020 - 13:22, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1404+ kez okundu.
 

Kasaplar da vurgun yedi!

Ordu Kasaplar ve Celepler Derneği Başkanı Mehmet Şükrü Gülmez, korona virüsü ve Kurban Bayramı'nın ardından azalan işlerinin balık av sezonunun açılmasıyla birlikte yok denecek kadar azaldığını açıkladı. Gülmez, “Kimse kâr hesabı yapmıyor. Herkes ayakta kalalım hesabını yapıyor” dedi.
“AYAKTA KALMAYA ÇALIŞIYORUZ” Korona virüsünün olumuz etkilediği tedarik zinciri sektöründen birisi olan kasaplar, bir darbe de balık av sezonunun açılmasıyla yedi. Pandeminin ardından Kurban Bayramı sonrasında da işleri azalan kasaplar, balık av sezonun açılması ve bu sene palamudun bol olması nedeniyle zor günler geçirmeye başladı. Ordu Kasaplar ve Celepler Derneği Başkanı Mehmet Şükrü Gülmez, “Satışlarımızda düşüşler yaşanıyor. Okulların açılmaması, resmi kurumlarda yemek verilmeyişi, bir de insanların yaşadığı virüs kaparım korkusu satışlarımızı etkiledi. İnsanlar artık lokantalarda yemek yemeyi tercih etmiyor. Buna bir de denizlerdeki av yasağının kalkması eklendi. Çünkü vatandaşların balığa duyduğu bir özlem vardı. Şimdilerde et yemek isteyen vatandaşlar balık yemeye yöneliyor. Bu etkenlerin hepsinin bir araya gelmesiyle işlerimizdeki düşüşü hmeye başladık” diye konuştu. “Zam bekliyorduk” Et fiyatlarında zam beklediklerini ancak fiyatlarda düşüş yaşandığını belirten Gülmez, “Yem, saman gibi hayvanların yiyeceklerindeki fiyat artışı nedeniyle bu yıl ete zam yapılması bekleniyordu. En azından kasaplarımız 4-5 lira bir zam istiyoruz. Şu anda zaten et fiyatları artması gerekirken, geri geldi. Çiftçimiz, besicimiz mağdur. Kar oranları herkesin düştü. Kimsenin kâr hesabı da yok. Herkes ayakta kalalım hesabını yapıyor. Piyasada para hesabından ziyade geçinelim düşüncesi hakim. Bu süreçte ancak bunu yapabiliyoruz” şeklinde konuştu. “Devletimizden yem desteği bekliyoruz” Sektörün ayakta kalabilmesi için devletin yem desteğinde bulunmasını talep eden Gülmez, “Devletimizden yem desteğinde bulunmasını istiyoruz. Yeme destek verilirse bizim en azından bazı sorunları aşacağımızı düşünüyorum. Önümüzdeki yıl et piyasası açıldığında bu sektörde köklü değişiklikler yaşanacağını düşünüyorum. Çünkü elde hayvan yok. Eskiden canlı hayvan ithalatı oluyordu. Şimdilerde bunlarda durdu. Hayvan sayısı zaten bizim iç piyasamızda yeterli değil” ifadelerinde bulundu. Ordu’da şu anda et fiyatları; kıyma kilo 50-55 TL, kuşbaşı. 50-55 TL, bonfile 70-80 TL, biftek ve antrikot kilo 65-70 TL arasında değişiyor. Sakatatta ise ciğerin kilosu 35-40 liradan, kelle-paça kilo 25-30 TL, dana işkembe kilo 10-15 TL, dana dil kilo 30-35 TL ve dana yüreğin kilosu 20-25 TL'den satılıyor.
Ordu Kasaplar ve Celepler Derneği Başkanı Mehmet Şükrü Gülmez, korona virüsü ve Kurban Bayramı'nın ardından azalan işlerinin balık av sezonunun açılmasıyla birlikte yok denecek kadar azaldığını açıkladı. Gülmez, “Kimse kâr hesabı yapmıyor. Herkes ayakta kalalım hesabını yapıyor” dedi.

“AYAKTA KALMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Korona virüsünün olumuz etkilediği tedarik zinciri sektöründen birisi olan kasaplar, bir darbe de balık av sezonunun açılmasıyla yedi. Pandeminin ardından Kurban Bayramı sonrasında da işleri azalan kasaplar, balık av sezonun açılması ve bu sene palamudun bol olması nedeniyle zor günler geçirmeye başladı. Ordu Kasaplar ve Celepler Derneği Başkanı Mehmet Şükrü Gülmez, “Satışlarımızda düşüşler yaşanıyor. Okulların açılmaması, resmi kurumlarda yemek verilmeyişi, bir de insanların yaşadığı virüs kaparım korkusu satışlarımızı etkiledi. İnsanlar artık lokantalarda yemek yemeyi tercih etmiyor. Buna bir de denizlerdeki av yasağının kalkması eklendi. Çünkü vatandaşların balığa duyduğu bir özlem vardı. Şimdilerde et yemek isteyen vatandaşlar balık yemeye yöneliyor. Bu etkenlerin hepsinin bir araya gelmesiyle işlerimizdeki düşüşü hmeye başladık” diye konuştu.

“Zam bekliyorduk”

Et fiyatlarında zam beklediklerini ancak fiyatlarda düşüş yaşandığını belirten Gülmez, “Yem, saman gibi hayvanların yiyeceklerindeki fiyat artışı nedeniyle bu yıl ete zam yapılması bekleniyordu. En azından kasaplarımız 4-5 lira bir zam istiyoruz. Şu anda zaten et fiyatları artması gerekirken, geri geldi. Çiftçimiz, besicimiz mağdur. Kar oranları herkesin düştü. Kimsenin kâr hesabı da yok. Herkes ayakta kalalım hesabını yapıyor. Piyasada para hesabından ziyade geçinelim düşüncesi hakim. Bu süreçte ancak bunu yapabiliyoruz” şeklinde konuştu.

“Devletimizden yem desteği bekliyoruz”

Sektörün ayakta kalabilmesi için devletin yem desteğinde bulunmasını talep eden Gülmez, “Devletimizden yem desteğinde bulunmasını istiyoruz. Yeme destek verilirse bizim en azından bazı sorunları aşacağımızı düşünüyorum. Önümüzdeki yıl et piyasası açıldığında bu sektörde köklü değişiklikler yaşanacağını düşünüyorum. Çünkü elde hayvan yok. Eskiden canlı hayvan ithalatı oluyordu. Şimdilerde bunlarda durdu. Hayvan sayısı zaten bizim iç piyasamızda yeterli değil” ifadelerinde bulundu.

Ordu’da şu anda et fiyatları; kıyma kilo 50-55 TL, kuşbaşı. 50-55 TL, bonfile 70-80 TL, biftek ve antrikot kilo 65-70 TL arasında değişiyor. Sakatatta ise ciğerin kilosu 35-40 liradan, kelle-paça kilo 25-30 TL, dana işkembe kilo 10-15 TL, dana dil kilo 30-35 TL ve dana yüreğin kilosu 20-25 TL'den satılıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.