200 Ton fındıkla kayıplara karıştı

ASAYİŞ (Web Sitesi) - Web Sitesi | 24.01.2019 - 23:43, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1946+ kez okundu.
 

200 Ton fındıkla kayıplara karıştı

Fındık üreticilerinden emanet fındık alan M.Y., yaklaşık 30 milyon değerindeki 200 ton fındıkla kayıplara karıştı. Ordu Barosu Başkanı Haluk Murat Poyraz, üreticilere uyarılarda bulunarak, M.Y.’ye fındık veren üreticilerin paralarını nasıl geri alacağını anlattı.
Alınan bilgilere göre; Altınordu ilçesine bağlı Karapınar Mahallesi Organize Sanayi Bölgesi’nde fındık fabrikası çalıştıran M.Y., bu sezon fındık üreticileri ile manavlarından 200 ton civarında emanet fındık alımı yaptı. Emanet aldığı fındıkların satışını yapan M.Y., fındık fiyatının artmasıyla birlikte ürünlerinin fiyatını kestirmeye giden müşterilerine paralarını veremedi. Yaklaşık 30 milyon liralık fındık satışı yaptığı ileri sürülen M.Y.’nin, fındık sattığı yerlerden tahsilat yapamaması üzerine yurtdışına kaçtığı iddia edildi. M.Y.’ye emanet fındık veren üreticiler ise şaşkın. Paralarını nasıl alacaklarını kara kara düşünen üreticilere sevindirici haber Ordu Barosu Başkanı Av. Haluk Murat Poyraz’dan geldi. Poyraz, emanete fındık verdiğine dair elinde yazılı bir belgesi olmayan üreticilerin savcılığa yapacakları suç duyurusuyla birlikte başlatılacak olan soruşturma kapsamında delil elde edilmesi halinde paralarını alabileceklerini söyledi. Konunun iki boyutu var Poyraz, “Burada alacak-borç davası dediğimiz boyutu var. Bir de ceza hukukunu ilgilendiren bir durum var. Hukuk davası boyutunda belirli miktardaki hak ve alacaklar ancak yazılı belgeyle ispatlanabilir. Emanet fişi, kartvizitin arkasındaki imzası, kaşesi olan bir belge yoksa alacak-borç ilişkisi açısından ispatlanması çok zor. Ceza hukuku açısından baktığımızda da bu bilinçli olarak ödeyemeyeceğini bile bile insanlara güven tenkil ederek, emanete alıp ortadan kaybolması dolandırıcılık eylemi oluşturur. Hukuksal olarak bu konuyla ilgili mağduriyeti olanlar savcılığa şikayet etsinler. Bu şikayet kapsamında savcılık zaten bir soruşturma başlatacaktır. Tanıkları dinleyecektir, delilleri toplayacaktır ve o dosya kapsamında her ne kadar hukuk davası anlamında bir yazılı delil bulunmasa dahi, orada toplanacak olan deliler hukuk davasında kullanabilecekleri bir delil haline dönüşebilir” dedi. Emanete fındık vermeyin Üreticilere uyarılarda da bulunan Poyraz, “Vatandaşlarımız güvendikleri insanlara belge karşılığında emanet ürün veya bir şey teslim etsinler ya da bu emanet yöntemine hiç bulaşmasınlar. Lisanslı depoculuk henüz ilimizde uygulanmadı. Lisanslı deponun olmamasından dolayı sıkıntılar var. İnsanların depolayacak bir yerleri yok. Mecburen satıp o gün oluşan fiyattan bedelini almak istiyorlar ya da emanete bırakıp değerlendiğinde o değer üzerinden fiyat almak istiyorlar. Emanet yöntemi riskli bir yöntem. Ben üreticilerin fındıklarını emanete bırakmamalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.
Fındık üreticilerinden emanet fındık alan M.Y., yaklaşık 30 milyon değerindeki 200 ton fındıkla kayıplara karıştı. Ordu Barosu Başkanı Haluk Murat Poyraz, üreticilere uyarılarda bulunarak, M.Y.’ye fındık veren üreticilerin paralarını nasıl geri alacağını anlattı.

Alınan bilgilere göre; Altınordu ilçesine bağlı Karapınar Mahallesi Organize Sanayi Bölgesi’nde fındık fabrikası çalıştıran M.Y., bu sezon fındık üreticileri ile manavlarından 200 ton civarında emanet fındık alımı yaptı. Emanet aldığı fındıkların satışını yapan M.Y., fındık fiyatının artmasıyla birlikte ürünlerinin fiyatını kestirmeye giden müşterilerine paralarını veremedi. Yaklaşık 30 milyon liralık fındık satışı yaptığı ileri sürülen M.Y.’nin, fındık sattığı yerlerden tahsilat yapamaması üzerine yurtdışına kaçtığı iddia edildi.

M.Y.’ye emanet fındık veren üreticiler ise şaşkın. Paralarını nasıl alacaklarını kara kara düşünen üreticilere sevindirici haber Ordu Barosu Başkanı Av. Haluk Murat Poyraz’dan geldi. Poyraz, emanete fındık verdiğine dair elinde yazılı bir belgesi olmayan üreticilerin savcılığa yapacakları suç duyurusuyla birlikte başlatılacak olan soruşturma kapsamında delil elde edilmesi halinde paralarını alabileceklerini söyledi.

Konunun iki boyutu var

Poyraz, “Burada alacak-borç davası dediğimiz boyutu var. Bir de ceza hukukunu ilgilendiren bir durum var. Hukuk davası boyutunda belirli miktardaki hak ve alacaklar ancak yazılı belgeyle ispatlanabilir. Emanet fişi, kartvizitin arkasındaki imzası, kaşesi olan bir belge yoksa alacak-borç ilişkisi açısından ispatlanması çok zor. Ceza hukuku açısından baktığımızda da bu bilinçli olarak ödeyemeyeceğini bile bile insanlara güven tenkil ederek, emanete alıp ortadan kaybolması dolandırıcılık eylemi oluşturur. Hukuksal olarak bu konuyla ilgili mağduriyeti olanlar savcılığa şikayet etsinler. Bu şikayet kapsamında savcılık zaten bir soruşturma başlatacaktır. Tanıkları dinleyecektir, delilleri toplayacaktır ve o dosya kapsamında her ne kadar hukuk davası anlamında bir yazılı delil bulunmasa dahi, orada toplanacak olan deliler hukuk davasında kullanabilecekleri bir delil haline dönüşebilir” dedi.

Emanete fındık vermeyin

Üreticilere uyarılarda da bulunan Poyraz, “Vatandaşlarımız güvendikleri insanlara belge karşılığında emanet ürün veya bir şey teslim etsinler ya da bu emanet yöntemine hiç bulaşmasınlar. Lisanslı depoculuk henüz ilimizde uygulanmadı. Lisanslı deponun olmamasından dolayı sıkıntılar var. İnsanların depolayacak bir yerleri yok. Mecburen satıp o gün oluşan fiyattan bedelini almak istiyorlar ya da emanete bırakıp değerlendiğinde o değer üzerinden fiyat almak istiyorlar. Emanet yöntemi riskli bir yöntem. Ben üreticilerin fındıklarını emanete bırakmamalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.