Ünye’de Fındıkta Fırtına ve Dolu Bekleniyor

EKONOMİ 25.04.2018 - 10:02, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1994+ kez okundu.
 

Ünye’de Fındıkta Fırtına ve Dolu Bekleniyor

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, yaptığı açıklamada, Nisan ayı içerisinde sıcaklıkların geceleri düşmesi nedeniyle fındık bahçelerinin dona maruz kaldığını söyledi.
Dünya genelinde yaşanan küresel ısınmanın mevsimleri olumsuz etkilediğine dikkat çeken Sarıkahraman, ilçede düz ve dere kıyılarına yakın fındık bahçelerinin zirai dona en çok maruz kalan alanlar olduğuna değindi. Fındık bahçelerinde yaşanan hasarın tespiti noktasında çalışmaların devam ettiğini kaydeden Sarıkahraman, “ilerleyen süreçte yaşanan afetin rekolteye yansımaları ortaya çıkacaktır” dedi. Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman yaptığı açıklamada: “Yaklaşık 1.5 ay kadar önce Beylerce, Fatih bölgesinde Mart ayının 1’i ve 2’si akşamında sıkıntı olmuştu.  O bölgede 30 ve 80 arasında yanık tespit etmişti TARSİM eksperleri.  Nisan ayının 15’i ve 16’sı itibariyle de Ünye bölgesi ağırlıklı olmak üzere, Fatsa’da bunun içerisinde kırağıya bağlı don afeti yine oldu. İlk defa böyle bir şey bu bölgede vuku buldu, ilk defa başımıza böyle bir şey geliyor. Lokal diyebileceğimiz yanıklar bunlar ama baktığınızda lokal sayısı hem fazla, hem de alan çok geniş. Fatih, Beylerce, Meydan bu bölgelerde Taşça’nın bazı yerlerinde çok ciddi yanıklar var. Çaybaşı, Tekkiraz arasındaki vadide, Saraycık, İnkur arasındaki vadilerde düz yerlerde ve genelde ırmak, dere yatağı dediğimiz alanlarda çok ciddi 100’e varan yanıklar var. Bunlar eksperlerin vatandaşa vermiş olduğu raporlar. “Mayıs Ayı İçerisinde Fırtına ve Dolu Bekleniyor” İl ve İlçe tarım müdürlükleri de bunların üzerinde çok ciddi çalışıyor, bizimde yaptığımız tespitler bunlar. Fındık yaprakları çok düzgün ama dalı çevirdiğinizde altında fındığı göremiyorsunuz. Ünye ağırlıklı olmak üzere 15-16 Nisan’da hasar oldu. Türkiye genelindeki rekolteye yansımasını bekleyip göreceğiz. Önümüzdeki günlerde resmi ağızdan açıklama yaparız. Mayıs ayında belki don afeti olmayacak ama fırtına ve dolu bekleniyor. Çünkü küresel ısınmayla birlikte doğanın dengesi şaşmış vaziyette. Kendi elimizle dünyamızı, vatanımızı yok etmeye çalışıyoruz” dedi.  
Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, yaptığı açıklamada, Nisan ayı içerisinde sıcaklıkların geceleri düşmesi nedeniyle fındık bahçelerinin dona maruz kaldığını söyledi.

Dünya genelinde yaşanan küresel ısınmanın mevsimleri olumsuz etkilediğine dikkat çeken Sarıkahraman, ilçede düz ve dere kıyılarına yakın fındık bahçelerinin zirai dona en çok maruz kalan alanlar olduğuna değindi.

Fındık bahçelerinde yaşanan hasarın tespiti noktasında çalışmaların devam ettiğini kaydeden Sarıkahraman, “ilerleyen süreçte yaşanan afetin rekolteye yansımaları ortaya çıkacaktır” dedi.

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman yaptığı açıklamada: “Yaklaşık 1.5 ay kadar önce Beylerce, Fatih bölgesinde Mart ayının 1’i ve 2’si akşamında sıkıntı olmuştu.  O bölgede 30 ve 80 arasında yanık tespit etmişti TARSİM eksperleri.  Nisan ayının 15’i ve 16’sı itibariyle de Ünye bölgesi ağırlıklı olmak üzere, Fatsa’da bunun içerisinde kırağıya bağlı don afeti yine oldu. İlk defa böyle bir şey bu bölgede vuku buldu, ilk defa başımıza böyle bir şey geliyor. Lokal diyebileceğimiz yanıklar bunlar ama baktığınızda lokal sayısı hem fazla, hem de alan çok geniş. Fatih, Beylerce, Meydan bu bölgelerde Taşça’nın bazı yerlerinde çok ciddi yanıklar var. Çaybaşı, Tekkiraz arasındaki vadide, Saraycık, İnkur arasındaki vadilerde düz yerlerde ve genelde ırmak, dere yatağı dediğimiz alanlarda çok ciddi 100’e varan yanıklar var. Bunlar eksperlerin vatandaşa vermiş olduğu raporlar.

“Mayıs Ayı İçerisinde Fırtına ve Dolu Bekleniyor”

İl ve İlçe tarım müdürlükleri de bunların üzerinde çok ciddi çalışıyor, bizimde yaptığımız tespitler bunlar. Fındık yaprakları çok düzgün ama dalı çevirdiğinizde altında fındığı göremiyorsunuz. Ünye ağırlıklı olmak üzere 15-16 Nisan’da hasar oldu. Türkiye genelindeki rekolteye yansımasını bekleyip göreceğiz. Önümüzdeki günlerde resmi ağızdan açıklama yaparız. Mayıs ayında belki don afeti olmayacak ama fırtına ve dolu bekleniyor. Çünkü küresel ısınmayla birlikte doğanın dengesi şaşmış vaziyette. Kendi elimizle dünyamızı, vatanımızı yok etmeye çalışıyoruz” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.