Şenyurt Mahallesi'nde su bilmecesi sürüyor

OSKİ tarafından yerleştirilen su depolarına konulmak üzere tankerle gönderilen suyun, "içilebilir" raporu olup olmadığını soran mahalle sakinlerine, böyle bir raporun olmadığının söylendiği iddia edildi.

Su getiren tankerin itfaiyeden temin edildiği, mahalle sakinleri tarafından tankerin hijyenik olup olmadığı sorulduğunda ise, böyle bir raporun olmadığının ifade edildiği de iddialar arasında.,

Bölgede MTA tarafından yürütülen ve mahallenin suyunu içilemez hale getiren sondaj çalışmalarının devam ediyor olmasının ise bozulan mahalle suyunun düzelmesini önlediği belirtiliyor.

Su sorunu olmadan yaşamını sürdüren mahalle sakinlerinin içine düştüğü su bilmecesi her geçen gün artarak sürüyor. Diğer taraftan mahalledeki iki kaynak suyunun analizi ise, yapılmayı bekliyor.

Ünye'nin Şenyurt Mahallesi Tepe Sokak sakinlerine MTA tarafından yaşatılan su skandalı bilmeceye dönüştü. Maden Tetkik Arama tarafından maden tetkik-arama kapsamında sürdürülen sondaj çalışmaları sırasında mahalle içme sularının rengi değişmiş, tadı bozulmuştu. Ordu Halk Sağlığı tarafından suyun tahlili yapılmış, ağır metal bulgusuna rastlanıldığı için "içilemez" raporu verilmişti. Bunun üzerine Ünye Kaymakamlığı tarafından sondaj çalışmaları durdurulmuştu.

Tankerle getirilen suyun "içilebilir" raporu yok

Beklemedikleri bir anda susuz kalan mahalle sakinlerinin su ihtiyacını karşılamak üzere geçtiğimiz hafta OSKİ tarafından mahalleye tonluk su deposu konularak, bunlara tankerle su taşınmaya başladı. Getirilen sudan emin olmak isteyen mahalle sakinleri, suyun "içilebilir" raporunun olup olmadığını öğrenmek istediklerinde, böyle bir raporun olmadığının söylendiğini iddia ediyorlar.

Çelebi; Hem sudan, hem tankerden, hem de depolardan şüphemiz var

Şenyurt Mahallesi Tepe Sokak sakinlerinden Çağdaş Çelebi "Sondaj nedeniyle sularımıza içilemez raporu verilmesinden sonra OSKİ sokağımıza su sağlamaya başladı. 10 hanede kullanılmak üzere 2 adet 5 tonluk depo kondu. 4 Ağustos 2019 Pazar günü depolar doldurulmaya gelindiğinde, tanker şoföründen suların içilebilir olup olmadığına dair analiz raporlarını istediğimizde, şoför böyle bir rapor olmadığını, suyu Ünye İtfaiyesi'nden temin edildiğini belirtti. Tankerin içme suyu taşımaya uygun olup olmadığıyla ilgili hijyen raporu istediğimizde, şoför yine elinde böyle bir rapor olmadığını belirtti. Ayrıca depoların da içme suyu depolanmasına uygun olup olmadığını bilmiyoruz. Bir depo gölge bir alana yerleştirilmişken, diğer depo direkt güneş ışınlarına maruz kalacak şekilde yerleştirilmiş durumda. Suyu tankerden depolara aktarmak için kullanılan hortumlar bile getirilen suyun temizliği hakkında bilgi edinmeye yetiyor.

Sondajlar sürüyor, kaynak sularımız daha da bozuluyor

 

Bu koşullarda Tepe Sokak sakinleri olarak OSKİ'nin getirdiği suyun "içme suyu" standartlarına uygun olup olmadığı konusunda şüphelerimiz bulunuyor. OSKİ'nin suyunu içmiyoruz. Sokağımızda 3 tane kanser hastamız var. Temiz su içmek ve kullanmak en doğal vatandaşlık hakkımız. Sokağımızdaki bir kaynak suyumuzun kirlendiği Ordu Halk Sağlığı tarafından tespit edildi. Ancak diğer 2 kaynak suyumuzla ilgili henüz bir analiz yapılmadı. 3 haftadır söz konusu analizlerin yapılmasını bekliyoruz. MTA sondajlarına devam ediyor. Sondajlar sürdükçe sularımız daha da bozuluyor. MTA Mühendisleri ormanımızda mevcut açılan yol üzerinde 2 sondaj çalışması yapılacağını ve ardından sondaj işlemlerinin sonlandırılacağını aktarıyorlar. Bu sondajlar da suyumuzu kirletmeye devam edecek. Kaynak sularımızı besleyen orman alanlarımızda sondajların durdurulmasını istiyor, yetkilileri göreve davet ediyoruz." dedi.