HES için Turnasuyu'nu Melet'e akıtacaklar

Projenin gerçekleşmesi halinde içme suyunu Turnasuyu’ndan karşılayan Gülyalı ve Saraycık Bölgesi içme suyu sıkıntısı tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.
Yema Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan projeyle ilgili malzeme ocakları,kırma eleme tesisi ve hazır beton tesisiyle ilgi firma tarafından hazırlanan ÇED dosyası  Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunuldu.
Ordu Çevre İl Müdürlüğü de projeyle ilgili ÇED sürecinin başladığını duyurdu.
Proje hakkında şu bilgiler veriliyor;
Turnasuyu Deresi’ nin 367 m ile 155,50 m kotları arası ve Turnasuyu Deresi üzerinde 155,50 m kotundan suyun alınarak Melet Irmağı üzerinde 6 m kotunda bulunan son santrale düşürülmesi ile birlikte toplamda 361 m’lik bir düşünün değerlendirilmesi planlanmaktadır.

Proje kapsamında yapımı önerilen tesisler; 2 adet SSB (Silindirle Sıkıştırılmış Beton) yüksek regülatör ve regülatörlerin önünde saatlik regülasyon yapmaya imkan sağlayacak 2 adet küçük rezervuar, 2 adet sualma yapısı, 2 adet enerji tüneli (7.527 m), 2 adet CTP boru hattı (2.305 m), 2 adet denge bacası, cebri borular (320 m (Hürriyet), 438 m (Sarıahmet)) ve 2 adet santraldir. Öne vrilen tesisler 367 m ile 6 m arasında düşünülmüştür. Buna göre; bahse konu proje ile; İnören ve Büben regülatörleri, Kartallık ve Zaferköy sualma yapıları, İnören ve Büben enerji tünelleri, Kartallık ve Zaferköy CTP boru hattı ve Hürriyet ve Sarıahmet HES’leri yapılarının tesis edilmesi 2 aşamada öngörülmektedir.
TURNASUYU’NUN SONU MU?
Gülyalı ve Saraycık Bölgesi içme suyunu Turnasuyu’ndan karşılıyor. Suyun Melet’e taşınmasıyla birlikte bölgede içme suyu sıkıntısı yaşanmaya başlayacak. Zafer Köyü’nden aşağı kısma sadece can suyu bırakılacak. Can suyunun içme suyunu karşılamayacağı ifade ediliyor.
Ordu turizmi için önemli bir destinasyon olan Turnasuyu’nun yok olmasıyla turizmde darbe almış olacak. Bölgede tarım bitecek.