Yavrulama Döneminde Karacalara Dikkat!

YAŞAM 17.05.2020 - 22:08, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2639+ kez okundu.
 

Yavrulama Döneminde Karacalara Dikkat!

Tarım ve Orman Bakanlığı 11.Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Ünye Şefliği yavrulama döneminde karaca ve yavruları ile ilgili olarak vatandaşları uyardı.
  Doğa Koruma Milli Parklar Ordu Şube Müdürlüğüne ve Ünye Şefliğine son bir hafta içerisinde karaca yavrusu bulan vatandaşlardan çok sayıda ihbar geldiği belirtilerek şöyle denildi; Karacalar her yıl Mayıs ve Haziran aylarında 1 yada 2 yavru doğururlar. İlimiz Coğrafi şartları nedeniyle Orman alanları, fındıklıklar, ekili araziler ve yerleşim alanları içicedir. Bölgemizde bu aylarda fındık bahçelerinde gübreleme tırpan ve temizlik yapma gibi tarımsal faaliyetler yapılmaktadır. Yaban hayatının önemli bireylerinden olan karacalar bazen yüksek otların mevcut olduğu fındıklık arazilerine yavrulama yapmaktadırlar. Bu sebeplerden dolayı fındık bahçelerinde tarımsal faaliyetlerde bulunan vatandaşlarımızın karaca ve karaca yavruları ile karşılaşma (temas ) olasılığı çok yüksektir. Görmemezlikten gelinmeli          Vatandaşlarımızın fındık bahçelerinde karaca yavruları ile karşılaşması halinde yaban hayatına destek olmak için yapılması gereken en doğru hareket onları görmemezlikten gelerek yokmuş gibi davranmalarıdır. Eğer yavru karaca yaralı ve terk edilmiş değilse, yırtıcı hayvan ve başıboş köpek tehlikesi acil yardım ve tedaviye ihtiyacı yoksa bulunduğu yerde bırakılmalı dokunulmamalıdır. Etrafında bulunan otluk veya çalılıkların bozulmamalı, civarda sahipli köpekler varsa sahipleri tarafından kontrol altına tutulmalıdır. Belirli bir uzaklıkta sessizce annesinin gelip gelmediği gözlemlenmelidir. Karacalar insan kokusuna hassas oldukları için yavrunun bulunduğu yere yaklaşmayabilirler.   Eğer biz müdahale etmezsek anne karaca geri döner bıraktığı yerde yavrusunu bulur ve sahip çıkar. Doğanın kanunu budur. ‘’Hiçbir Anne olağanüstü şartlar olmadıkça yavrusunu terketmez.’’ Ayrıca karaca yavrularının yaralı ve tehlike altında olması gibi acil durumlarda vatandaşlarımız çıplak elle değil eldivenle müdahale ederek, durumu en yakın Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlükleri, İl Şube Müdürlükleri ve Şefliklerine ihbar etmeleri gerekmektedir.Bu konuda vatandaşlarımızın duyarlı ve bilinçli olmalarını bekliyoruz.”
Tarım ve Orman Bakanlığı 11.Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Ünye Şefliği yavrulama döneminde karaca ve yavruları ile ilgili olarak vatandaşları uyardı.

 

Doğa Koruma Milli Parklar Ordu Şube Müdürlüğüne ve Ünye Şefliğine son bir hafta içerisinde karaca yavrusu bulan vatandaşlardan çok sayıda ihbar geldiği belirtilerek şöyle denildi;

Karacalar her yıl Mayıs ve Haziran aylarında 1 yada 2 yavru doğururlar. İlimiz Coğrafi şartları nedeniyle Orman alanları, fındıklıklar, ekili araziler ve yerleşim alanları içicedir. Bölgemizde bu aylarda fındık bahçelerinde gübreleme tırpan ve temizlik yapma gibi tarımsal faaliyetler yapılmaktadır. Yaban hayatının önemli bireylerinden olan karacalar bazen yüksek otların mevcut olduğu fındıklık arazilerine yavrulama yapmaktadırlar. Bu sebeplerden dolayı fındık bahçelerinde tarımsal faaliyetlerde bulunan vatandaşlarımızın karaca ve karaca yavruları ile karşılaşma (temas ) olasılığı çok yüksektir.

Görmemezlikten gelinmeli         

Vatandaşlarımızın fındık bahçelerinde karaca yavruları ile karşılaşması halinde yaban hayatına destek olmak için yapılması gereken en doğru hareket onları görmemezlikten gelerek yokmuş gibi davranmalarıdır. Eğer yavru karaca yaralı ve terk edilmiş değilse, yırtıcı hayvan ve başıboş köpek tehlikesi acil yardım ve tedaviye ihtiyacı yoksa bulunduğu yerde bırakılmalı dokunulmamalıdır. Etrafında bulunan otluk veya çalılıkların bozulmamalı, civarda sahipli köpekler varsa sahipleri tarafından kontrol altına tutulmalıdır. Belirli bir uzaklıkta sessizce annesinin gelip gelmediği gözlemlenmelidir. Karacalar insan kokusuna hassas oldukları için yavrunun bulunduğu yere yaklaşmayabilirler.  

Eğer biz müdahale etmezsek anne karaca geri döner bıraktığı yerde yavrusunu bulur ve sahip çıkar. Doğanın kanunu budur. ‘’Hiçbir Anne olağanüstü şartlar olmadıkça yavrusunu terketmez.’’

Ayrıca karaca yavrularının yaralı ve tehlike altında olması gibi acil durumlarda vatandaşlarımız çıplak elle değil eldivenle müdahale ederek, durumu en yakın Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlükleri, İl Şube Müdürlükleri ve Şefliklerine ihbar etmeleri gerekmektedir.Bu konuda vatandaşlarımızın duyarlı ve bilinçli olmalarını bekliyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.