Ünye İzleri Taşıyan Çamlıca Camii’nde İlk Ezan!

YAŞAM 07.03.2019 - 15:14, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1542+ kez okundu.
 

Ünye İzleri Taşıyan Çamlıca Camii’nde İlk Ezan!

Görkemli mimarisiyle İstanbul’un yeni sembollerinden biri haline gelen Çamlıca Camii’nde ilk ezan sesi bu sabah duyuldu. Osmanlı-Selçuklu mimari tarzı ile bugünün çizgilerinin bütünleştiği Çamlıca Camisi heybetli yapısına yakışır anlamda bazı rakamsal büyüklükleri de ihtiva ediyor.
İmanın şartını temsilen 6 minareli inşa edilen Çamlıca Camii’nin üç şerefeli 4 minaresi Malazgirt Zaferi’ne ithafen 107,1 metre, iki şerefeli 2 minaresi ise 90 metre yüksekliğinde. Caminin 72 metre yükseklikteki ana kubbesi İstanbul’da yaşayan 72 milleti, 34 metre çapındaki kubbesi İstanbul’u simgeliyor. Caminin ana kubbesinin üzerinde 3 metre 12 santimetre genişliğinde, 7 metre 77 santimetre yüksekliğinde, 4,5 ton ağırlığında alem bulunuyor. Nano teknolojiyle renklendirilen ve 3 parçadan oluşan alem, dünyanın en büyük alemi olma özelliğini taşıyor. Çamlıca Camii, 5 metre genişliğinde, 6,5 metre yüksekliğinde ve 6 ton ağırlığındaki ana kapısıyla dünyadaki en büyük ibadethane kapılarından birine sahip Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olan Çamlıca Camisi’nde ilk ezan bu sabah okundu. Temeli 6 yıl önce atılan caminin kapıları, üç ayların habercisi kabul edilen Regaip Kandili ile bugün cemaate açılıyor. Camii, aynı anda 63 bin kişinin ibadet edebileceği bir kompleks olarak tasarlandı. İçine girildiği andan itibaren İstanbul’un simgesi haline gelen selatin camilerinin adeta devamı hissini uyandıran Çamlıca Camisi, her bir bölümünde en ince ayrıntısına kadar düşünülen detaylarıyla ilgi çekiyor. Caminin yanı sıra müze, sanat galerisi, kütüphane, konferans salonu, sanat atölyesi ve otoparkın da yer aldığı Çamlıca Camisi’nin inşasında birçok yenilik ve farklılık da hayata geçirildi. 34 METRE ÇAPINDAKİ KUBBESİ İSTANBUL’U SİMGELİYOR Osmanlı-Selçuklu mimari tarzı ile bugünün çizgilerinin bütünleştiği Çamlıca Camisi, kentin yeni sembollerinden biri haline geldi. Görkemli mimarisiyle İstanbul’un her noktasından rahatlıkla görülebilen Çamlıca Camisi, bu heybetli yapısına yakışır anlamda bazı rakamsal büyüklükleri de ihtiva ediyor. İmanın şartını temsilen 6 minareli inşa edilen Çamlıca Camisi’nin üç şerefeli 4 minaresi Malazgirt Zaferi’ne ithafen 107,1 metre, iki şerefeli 2 minaresi ise 90 metre yüksekliğinde yapıldı. Caminin 72 metre yükseklikteki ana kubbesi İstanbul’da yaşayan 72 milleti, 34 metre çapındaki kubbesi İstanbul’u simgeliyor. Kubbenin iç yüzeyine, 16 Türk devletine ithafen Allah’ın isimlerinden 16’sı, Haşr Suresi’nin son iki ayetinden istifade edilerek yazıldı. Caminin Taşı Ünye’den Çamlıca Camii Ünye taşı ile kaplandı. Türkiye ve dünyadaki birçok taş arasında seçici kurul Ünye taşında karar kılarken, caminin sadece dış yüzeyine yaklaşık 40 bin metrekare Ünye taşı döşendi. Ünye taşının özellikleri ise “doğal olarak kırmızı, sarı, beyaz ve gri renkli, ısı yalıtım özelliğine sahip. Ünye taşının kullanıldığı binalar kışın sıcak, yazın ise serin olur. Ünye taşı, mukavemet oranı yüksek, basınca ve eğime dayanıklı aranılan peyzaj ve iç dekorasyon malzemesidir. Türkiye’de ve dünyada çok özel binalarda kullanılmakta”
Görkemli mimarisiyle İstanbul’un yeni sembollerinden biri haline gelen Çamlıca Camii’nde ilk ezan sesi bu sabah duyuldu. Osmanlı-Selçuklu mimari tarzı ile bugünün çizgilerinin bütünleştiği Çamlıca Camisi heybetli yapısına yakışır anlamda bazı rakamsal büyüklükleri de ihtiva ediyor.

İmanın şartını temsilen 6 minareli inşa edilen Çamlıca Camii’nin üç şerefeli 4 minaresi Malazgirt Zaferi’ne ithafen 107,1 metre, iki şerefeli 2 minaresi ise 90 metre yüksekliğinde. Caminin 72 metre yükseklikteki ana kubbesi İstanbul’da yaşayan 72 milleti, 34 metre çapındaki kubbesi İstanbul’u simgeliyor. Caminin ana kubbesinin üzerinde 3 metre 12 santimetre genişliğinde, 7 metre 77 santimetre yüksekliğinde, 4,5 ton ağırlığında alem bulunuyor. Nano teknolojiyle renklendirilen ve 3 parçadan oluşan alem, dünyanın en büyük alemi olma özelliğini taşıyor. Çamlıca Camii, 5 metre genişliğinde, 6,5 metre yüksekliğinde ve 6 ton ağırlığındaki ana kapısıyla dünyadaki en büyük ibadethane kapılarından birine sahip

Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olan Çamlıca Camisi’nde ilk ezan bu sabah okundu. Temeli 6 yıl önce atılan caminin kapıları, üç ayların habercisi kabul edilen Regaip Kandili ile bugün cemaate açılıyor. Camii, aynı anda 63 bin kişinin ibadet edebileceği bir kompleks olarak tasarlandı.

İçine girildiği andan itibaren İstanbul’un simgesi haline gelen selatin camilerinin adeta devamı hissini uyandıran Çamlıca Camisi, her bir bölümünde en ince ayrıntısına kadar düşünülen detaylarıyla ilgi çekiyor.

Caminin yanı sıra müze, sanat galerisi, kütüphane, konferans salonu, sanat atölyesi ve otoparkın da yer aldığı Çamlıca Camisi’nin inşasında birçok yenilik ve farklılık da hayata geçirildi.

34 METRE ÇAPINDAKİ KUBBESİ İSTANBUL’U SİMGELİYOR

Osmanlı-Selçuklu mimari tarzı ile bugünün çizgilerinin bütünleştiği Çamlıca Camisi, kentin yeni sembollerinden biri haline geldi.

Görkemli mimarisiyle İstanbul’un her noktasından rahatlıkla görülebilen Çamlıca Camisi, bu heybetli yapısına yakışır anlamda bazı rakamsal büyüklükleri de ihtiva ediyor.

İmanın şartını temsilen 6 minareli inşa edilen Çamlıca Camisi’nin üç şerefeli 4 minaresi Malazgirt Zaferi’ne ithafen 107,1 metre, iki şerefeli 2 minaresi ise 90 metre yüksekliğinde yapıldı.

Caminin 72 metre yükseklikteki ana kubbesi İstanbul’da yaşayan 72 milleti, 34 metre çapındaki kubbesi İstanbul’u simgeliyor.

Kubbenin iç yüzeyine, 16 Türk devletine ithafen Allah’ın isimlerinden 16’sı, Haşr Suresi’nin son iki ayetinden istifade edilerek yazıldı.

Caminin Taşı Ünye’den

Çamlıca Camii Ünye taşı ile kaplandı.
Türkiye ve dünyadaki birçok taş arasında seçici kurul Ünye taşında karar kılarken, caminin sadece dış yüzeyine yaklaşık 40 bin metrekare Ünye taşı döşendi. Ünye taşının özellikleri ise “doğal olarak kırmızı, sarı, beyaz ve gri renkli, ısı yalıtım özelliğine sahip. Ünye taşının kullanıldığı binalar kışın sıcak, yazın ise serin olur. Ünye taşı, mukavemet oranı yüksek, basınca ve eğime dayanıklı aranılan peyzaj ve iç dekorasyon malzemesidir. Türkiye’de ve dünyada çok özel binalarda kullanılmakta”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.