Özel Bankalar Kötü Gün Dostu Olmadığına Bir Kez Daha Şahitlik Ediyoruz

BÖLGE GÜNDEMİ (Ordu Olay ) - Ordu Olay Gazetesi | 02.04.2020 - 09:24, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2448+ kez okundu.
 

Özel Bankalar Kötü Gün Dostu Olmadığına Bir Kez Daha Şahitlik Ediyoruz

Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş önemli açıklamalarda bulundu.
  “Daha önceki açıklamalarımda salgın hastalık sürecinde ekonomiye yönelik alınan tedbirler kapsamında özel bankalardan kayda değer bir adım gelmediğini, bu bankaların da elini taşın altına koyması gerektiğini vurgulamıştım. Bu açıklamamdan sonraki birkaç gün içinde özel bankalar da bazı “sözde” olanaklar duyurdular. Sözde diyorum, çünkü ne yazık ki yaptıkları duyurular normal zamanlarda dönem dönem uyguladıkları geçici kampanyalardan çok da farklı değil. Yaşanan süreçte özel bankalarımızdan halen dişe dokunur bir girişim gelmediği gibi mevcut durumda da işlerinde yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle aktif borçlarında erteleme/öteleme talep eden Üyelerimizden özel bankalarımızın kapılarından erteleme/öteleme için sunulan yüksek faiz oranlarıyla eli boş dönmekte olduklarına dair yoğun şikayetler ve geribildirimler alıyoruz. Konuyu analiz etmeye gayret ettiğimizde karşılaştığımız tablo ise düşündürücü ve bir o kadar üzüntü verici. Bankaların bu dönemde mevcut borçlar için uyguladıkları yaklaşımlarda sundukları faiz oranları normal zamandakinden de yüksek. 12 aylık bir örnek kredi paketinde bazı bankalar erteleme yaptıklarında ertelenen 3 aylık kısım için kalan 9 aya ilave maliyet yansıtırken bazı bankalar da vade sonuna 3 ay eklemek gibi “sözde” çözümler ve işleme özel faiz miktarları uyguluyorlar. Merkez Bankası verilerine göre Şubat ayı içerisinde 10.40 seviyelerinde seyreden faiz oranları Mart ayı ortalarında 12’nin de üzerine çıkmış durumda. İş dünyası bu zorlu süreçte yanında duran, elini taşın altına koyan tüm kişi ve kurumları unutmayacaktır elbette. Aynı şekilde inisiyatif almaktan kaçınanları da, krizi fırsata çevirmeye çalışanları da, destek oluyor gibi görünürken ilave kâr peşinde koşanları da unutmayacaktır. İş dünyası, milletiyle devletiyle işbirliği içerisinde bu zor günleri atlattığında mevcut ve potansiyel tüm yatırımlarını değerlendirmek konusunda bugün yaşadığı zorlukları göz önüne alarak karar verme yolunu izleyecektir. Kurumlar Vergisi sıralamasında her yıl üst sıralarda yer alan bu kurumlar böylesi günlerde bu ülkeden kazandığını yine bu ülkenin insanının sıkıntısını çözmek yönünde harcamayacaksa bu konuda ne zaman inisiyatif almayı uygun görecektir? Bu noktada, özel bankalarımızı bir kez daha ellerini taşın altına koymaya ve bu zorlu sürece omuz vermeye davet ediyorum. Herkesin gücü ölçüsünde katkı sunduğu bu ekonomik mücadelede muhakkak suretle yer almaları gerekmektedir. Zira zor zamanlarında yanında durmadığınız insanların güzel zamanlarına da eşlik etmeniz mümkün değildir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur”
Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş önemli açıklamalarda bulundu.

 

“Daha önceki açıklamalarımda salgın hastalık sürecinde ekonomiye yönelik alınan tedbirler kapsamında özel bankalardan kayda değer bir adım gelmediğini, bu bankaların da elini taşın altına koyması gerektiğini vurgulamıştım. Bu açıklamamdan sonraki birkaç gün içinde özel bankalar da bazı “sözde” olanaklar duyurdular. Sözde diyorum, çünkü ne yazık ki yaptıkları duyurular normal zamanlarda dönem dönem uyguladıkları geçici kampanyalardan çok da farklı değil.

Yaşanan süreçte özel bankalarımızdan halen dişe dokunur bir girişim gelmediği gibi mevcut durumda da işlerinde yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle aktif borçlarında erteleme/öteleme talep eden Üyelerimizden özel bankalarımızın kapılarından erteleme/öteleme için sunulan yüksek faiz oranlarıyla eli boş dönmekte olduklarına dair yoğun şikayetler ve geribildirimler alıyoruz. Konuyu analiz etmeye gayret ettiğimizde karşılaştığımız tablo ise düşündürücü ve bir o kadar üzüntü verici. Bankaların bu dönemde mevcut borçlar için uyguladıkları yaklaşımlarda sundukları faiz oranları normal zamandakinden de yüksek.

12 aylık bir örnek kredi paketinde bazı bankalar erteleme yaptıklarında ertelenen 3 aylık kısım için kalan 9 aya ilave maliyet yansıtırken bazı bankalar da vade sonuna 3 ay eklemek gibi “sözde” çözümler ve işleme özel faiz miktarları uyguluyorlar. Merkez Bankası verilerine göre Şubat ayı içerisinde 10.40 seviyelerinde seyreden faiz oranları Mart ayı ortalarında 12’nin de üzerine çıkmış durumda.

İş dünyası bu zorlu süreçte yanında duran, elini taşın altına koyan tüm kişi ve kurumları unutmayacaktır elbette. Aynı şekilde inisiyatif almaktan kaçınanları da, krizi fırsata çevirmeye çalışanları da, destek oluyor gibi görünürken ilave kâr peşinde koşanları da unutmayacaktır. İş dünyası, milletiyle devletiyle işbirliği içerisinde bu zor günleri atlattığında mevcut ve potansiyel tüm yatırımlarını değerlendirmek konusunda bugün yaşadığı zorlukları göz önüne alarak karar verme yolunu izleyecektir.

Kurumlar Vergisi sıralamasında her yıl üst sıralarda yer alan bu kurumlar böylesi günlerde bu ülkeden kazandığını yine bu ülkenin insanının sıkıntısını çözmek yönünde harcamayacaksa bu konuda ne zaman inisiyatif almayı uygun görecektir?

Bu noktada, özel bankalarımızı bir kez daha ellerini taşın altına koymaya ve bu zorlu sürece omuz vermeye davet ediyorum. Herkesin gücü ölçüsünde katkı sunduğu bu ekonomik mücadelede muhakkak suretle yer almaları gerekmektedir. Zira zor zamanlarında yanında durmadığınız insanların güzel zamanlarına da eşlik etmeniz mümkün değildir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.