Maskeler En Fazla 1 Gün Kullanılmalı

BÖLGE GÜNDEMİ 05.11.2020 - 21:20, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1241+ kez okundu.
 

Maskeler En Fazla 1 Gün Kullanılmalı

Ordu Tabipler Odası Başkanı Uzm. Dr. Ali Coşkun maskelerin virüs yükünü de önlediğini belirterek en fazla 1 gün kullanılması gerektiğini söyledi.
Ordu Tabipler Odası Başkanı Ali Coşkun doğru maske kullanımı konusunda yaptığı açıklamada, “Koronavirüsten korunmak için üç kuralı herkes biliyor. Ancak bunların da en önemlileri arasında maske kullanımı geliyor. Maske kullanımına çok dikkat etmemiz gerekiyor. Maskeyi kullanmak kadar doğru kullanmak da önem arz ediyor. Maskeyi kutusundan çıkardıktan sonra iç kısmına elimizi sürmeden direk ipinden tutarak kulağımıza takıp, burun teline az temasla dokunarak maskemizi takmamız gerekiyor. Maskeyi çıkaracağımız zaman da yine aynı şekilde ipinden tutarak çıkarmalıyız. Bu şekli ile normal süreçte maske en fazla 1 gün kullanılabilir. Tabi bulunduğunuz ortamın risk durumuna göre bu süre kısalabilir. 1-2 saatte de maskelere risk durumuna göre değiştirilmelidir. Maskemizi geçici süre için çıkarmamız gerekiyorsa yine ipinden çıkararak ön kısmına dokunmadan çıkarmalıyız ve temiz bir ortamda muhafaza etmeliyiz” dedi. MASKELERİ YIKAMAYIN Maske kullanımında el dezenfektesinin de önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Coşkun, “Maskemizi takarken ve geçici süre için çıkarırken mutlaka ellerimizi yıkamalıyız. Maskelerimizi kesinlikle temizlensinler diye yıkamamalıyız ve dezenfekte etmemeliyiz. Çünkü maskelerimizin içerisindeki porlar tahrip olursa gözenekler açılır ve maskenin koruyucu özelliği gider” diyerek vatandaşları uyardı.  MASKELER, VİRÜS YÜKÜNÜ DE ÖNLÜYOR Son zamanlarda virüs yükünün de sıkça duyulduğunu ifade eden Ordu Tabipler Odası Başkanı Coşkun, “ Virüs yükü özellikle virüsün hastalığın şiddetini ortaya koymada ve hastalığın ölümcüllüğünü ortaya koymada son zamanlarda kabul edilen bir terim. Bir insana virüs yükü ne kadar fazla geçmişse o insanın ve doktorların o hastalıkla mücadele etme gücü de o kadar malesef azalır. Virüs yükünün çok olması insanın belki de bu hastalıktan ölümüne bile neden olacaktır. Virüs yükünü azaltmanın en önemli yollarından biri mesafe ve maskedir. Maske kullanmak bireyler arasında birbirine transfer olan virüs yükünü de ciddi oranda azaltmaktadır. Bu durum birçok makelede de yer almaktadır. Maske takan kişi ile takmayan kişi arasında virüs yükü farklılıklar göstermektedir. Buna göre maske kullanan bir kişi, maske kullanmayan kişiye göre 3 kat daha az hastalığı atlatma oranına sahip oluyor. Virüs yükünü azaltmanın en önemli faktörünün başında maske kullanımı gelmektedir” diyerek herkesin maske kullanımına özen göstermesini istedi.
Ordu Tabipler Odası Başkanı Uzm. Dr. Ali Coşkun maskelerin virüs yükünü de önlediğini belirterek en fazla 1 gün kullanılması gerektiğini söyledi.

Ordu Tabipler Odası Başkanı Ali Coşkun doğru maske kullanımı konusunda yaptığı açıklamada, “Koronavirüsten korunmak için üç kuralı herkes biliyor. Ancak bunların da en önemlileri arasında maske kullanımı geliyor. Maske kullanımına çok dikkat etmemiz gerekiyor. Maskeyi kullanmak kadar doğru kullanmak da önem arz ediyor. Maskeyi kutusundan çıkardıktan sonra iç kısmına elimizi sürmeden direk ipinden tutarak kulağımıza takıp, burun teline az temasla dokunarak maskemizi takmamız gerekiyor. Maskeyi çıkaracağımız zaman da yine aynı şekilde ipinden tutarak çıkarmalıyız. Bu şekli ile normal süreçte maske en fazla 1 gün kullanılabilir. Tabi bulunduğunuz ortamın risk durumuna göre bu süre kısalabilir. 1-2 saatte de maskelere risk durumuna göre değiştirilmelidir. Maskemizi geçici süre için çıkarmamız gerekiyorsa yine ipinden çıkararak ön kısmına dokunmadan çıkarmalıyız ve temiz bir ortamda muhafaza etmeliyiz” dedi.

MASKELERİ YIKAMAYIN

Maske kullanımında el dezenfektesinin de önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Coşkun, “Maskemizi takarken ve geçici süre için çıkarırken mutlaka ellerimizi yıkamalıyız. Maskelerimizi kesinlikle temizlensinler diye yıkamamalıyız ve dezenfekte etmemeliyiz. Çünkü maskelerimizin içerisindeki porlar tahrip olursa gözenekler açılır ve maskenin koruyucu özelliği gider” diyerek vatandaşları uyardı.

 MASKELER, VİRÜS YÜKÜNÜ DE ÖNLÜYOR

Son zamanlarda virüs yükünün de sıkça duyulduğunu ifade eden Ordu Tabipler Odası Başkanı Coşkun, “ Virüs yükü özellikle virüsün hastalığın şiddetini ortaya koymada ve hastalığın ölümcüllüğünü ortaya koymada son zamanlarda kabul edilen bir terim. Bir insana virüs yükü ne kadar fazla geçmişse o insanın ve doktorların o hastalıkla mücadele etme gücü de o kadar malesef azalır. Virüs yükünün çok olması insanın belki de bu hastalıktan ölümüne bile neden olacaktır. Virüs yükünü azaltmanın en önemli yollarından biri mesafe ve maskedir. Maske kullanmak bireyler arasında birbirine transfer olan virüs yükünü de ciddi oranda azaltmaktadır. Bu durum birçok makelede de yer almaktadır. Maske takan kişi ile takmayan kişi arasında virüs yükü farklılıklar göstermektedir. Buna göre maske kullanan bir kişi, maske kullanmayan kişiye göre 3 kat daha az hastalığı atlatma oranına sahip oluyor. Virüs yükünü azaltmanın en önemli faktörünün başında maske kullanımı gelmektedir” diyerek herkesin maske kullanımına özen göstermesini istedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.