Karadeniz Demiryolu Projesi Hazırlandı

EĞİTİM (Web Sitesi) - Web Sitesi | 08.12.2019 - 12:48, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1352+ kez okundu.
 

Karadeniz Demiryolu Projesi Hazırlandı

Ordu Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri TÜBİTAK’a sunmak üzere Karadeniz Demiryolu Projesi (KADEP) hazırladı.
Gerçekleşen ziyarete, Ordu Sosyal Bilimler Lisesi Proje Danışman Öğretmeni Deniz Demirkan, proje öğrencileri Enes Çelik, Kemal Şener ve Mehmet Eren Aksu katıldı. Proje hakkında açıklama yapan öğrenciler; “Ordu Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan KADEP (Karadeniz Demiryolu Projesi) temelinde Karadeniz Bölgesi’nin kalkınması, refahı ve istihdamı için sürdürülebilir kalkınma projesi çerçevesinde hazırlanan bir demiryolu projesidir. Projemiz İstanbul – Artvin arasındaki tüm Karadeniz illerini yakından ilgilendirmektedir ve bu illerin kalkınmasındaki temel kıvılcım olacaktır. Bu proje içerisinde demiryolları iki türde olup yolcu ve yük taşımacılığında Karadeniz’in bu sancısına merhem olacaktır. Yapılan bilimsel araştırmalar ve makaleler ışığında 1 km otoyol yapım maliyetinin 8.19 Milyon /km ve 1 km hızlı tren maliyetinin ise 4.53 Milyon /km olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yıllık birim fiyatlarıyla 1 km otoyolunun yıllık rutin bakım maliyetinin 65.514 TL ve 1 km devlet demiryolunun yıllık rutin maliyeti 13.703 TL olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak demiryollarının otoyollara oranla üç kat daha maliyetli olduğu saptanmıştır. Karadeniz Demiryolu Projesi hem yukarıdaki verilen araştırmalara dayanarak Karadeniz Bölgesindeki bütün illere ihracat ve ürün girdi çıktısı yönünden olumlu katkı sağlayacak hem de yolcu taşıyacağı için bir Karadeniz ekspresi görevi görecektir. Bu doğrultuda, bizler Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’na Karadeniz Bölgesi Demiryolu Projesi hakkında bilgi sahibi olmak içim müracaat ettik. Bizden ilgi ve alakalarını esirgemeyen, gerekli bilgilendirmeleri yapan Ordu Sanayi ve Ticaret Odası Genel Sekreteri Şükrü Köksal’a ve onun nezdinde Ordu Sanayi ve Ticaret Odasına teşekkür ediyoruz” dedi.
Ordu Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri TÜBİTAK’a sunmak üzere Karadeniz Demiryolu Projesi (KADEP) hazırladı.

Gerçekleşen ziyarete, Ordu Sosyal Bilimler Lisesi Proje Danışman Öğretmeni Deniz Demirkan, proje öğrencileri Enes Çelik, Kemal Şener ve Mehmet Eren Aksu katıldı.

Proje hakkında açıklama yapan öğrenciler; “Ordu Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan KADEP (Karadeniz Demiryolu Projesi) temelinde Karadeniz Bölgesi’nin kalkınması, refahı ve istihdamı için sürdürülebilir kalkınma projesi çerçevesinde hazırlanan bir demiryolu projesidir. Projemiz İstanbul – Artvin arasındaki tüm Karadeniz illerini yakından ilgilendirmektedir ve bu illerin kalkınmasındaki temel kıvılcım olacaktır. Bu proje içerisinde demiryolları iki türde olup yolcu ve yük taşımacılığında Karadeniz’in bu sancısına merhem olacaktır. Yapılan bilimsel araştırmalar ve makaleler ışığında 1 km otoyol yapım maliyetinin 8.19 Milyon /km ve 1 km hızlı tren maliyetinin ise 4.53 Milyon /km olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yıllık birim fiyatlarıyla 1 km otoyolunun yıllık rutin bakım maliyetinin 65.514 TL ve 1 km devlet demiryolunun yıllık rutin maliyeti 13.703 TL olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak demiryollarının otoyollara oranla üç kat daha maliyetli olduğu saptanmıştır. Karadeniz Demiryolu Projesi hem yukarıdaki verilen araştırmalara dayanarak Karadeniz Bölgesindeki bütün illere ihracat ve ürün girdi çıktısı yönünden olumlu katkı sağlayacak hem de yolcu taşıyacağı için bir Karadeniz ekspresi görevi görecektir. Bu doğrultuda, bizler Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’na Karadeniz Bölgesi Demiryolu Projesi hakkında bilgi sahibi olmak içim müracaat ettik. Bizden ilgi ve alakalarını esirgemeyen, gerekli bilgilendirmeleri yapan Ordu Sanayi ve Ticaret Odası Genel Sekreteri Şükrü Köksal’a ve onun nezdinde Ordu Sanayi ve Ticaret Odasına teşekkür ediyoruz” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.