"Fındık fiyatı 20 liradan az olmamalıydı"

SİYASET (Web Sitesi) - Web Sitesi | 31.07.2019 - 11:12, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2490+ kez okundu.
 

"Fındık fiyatı 20 liradan az olmamalıydı"

Fındıktaki bütün girdilerde yüzde 100'ün üzerinde zamlara dikkat çeken CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, "Böyle bir durumda karşı fındık fiyatı 20 TL'den aşağı olmamalıydı." dedi.
CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, “Elektriğin, mazotun, fındıkta kullanılan zirai ilaçların yüzde 100 ile yüzde 200 zamlandığı, gübrenin yüzde 60-70 oranında zamlandığı bir memlekette siz geçen yıla göre fındıkta yüzde 17’lik bir artış yapıyorsunuz. Fındık fiyatı 20 liradan az olmamalıydı” dedi.   Biz fındığa 20 TL çıta koymuştuk   CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan fındık fiyatını yeterli bulmadıklarını açıkladı. Sezon öncesi fiyatın açıklanmasını olumlu karşıladıklarını belirten Adıgüzel, “Fiyatın sezon öncesi açıklanması olumlu olmuştur. Bizim beklentimiz bu yöndeydi ve bunu doğru bulduğumuzu ifade etmek isterim. Ancak fiyat yetersiz olmuştur. Çünkü biz fındığa 20 lira gibi çıta koymuştuk.” diye konuştu.   Gözümüz TMO’nun üzerinde     Adıgüzel, sözlerini şöyle sürdürdü: “TMO geçen yıllarda kötü izlenimler bıraktı. Ortaya attığı gerekçelerle üreticilerden fındığı almadı. Ezik, büzük, yaş, ham dedi üreticiyi dışarı iterek, üreticiler başka yerlere gitmek zorunda kaldı. Bu da fiyatları aşağıya indirdi. Dolayısıyla bahane üretmenden fındık alımını yapmalıdır. Bunun yanında randıman oyunu yapıyor. Örneğin 50 randımanlı fındığı 46 veya 47 randımandan sayıyor ve oradaki randıman fazlasını da bir takım insanlarla kırışıyorlar. TMO alım ofisleri az. İnsanlar çok uzaklardan fındık getirmek zorunda kalıyor. Bu üreticiye ek nakliye giderine neden olacak. TMO’ya ürün vermeden ben bunu da bir engel olarak görüyorum. Bu sorunun çözümü için TMO alım ofisi sayısını arttırmalıdır. İşçi ücretleri peşin ödeniyor. Üreticiler de doğal olarak parasını peşin alacağı yerleri tercih ediyor. Bu nedenle TMO paranın bir kısmını peşin ödemelidir. Eğer bunlara dikkat etmezse, alım yapılmasında üreticinin önüne engel koyarsa üretici diğer kanallara yönelmek zorunda kalacaktır. Böyle olursa da fiyat da dengede tutulamaz. Bundan sonraki süreçlerde bunların takipçisi olacağız.”
Fındıktaki bütün girdilerde yüzde 100'ün üzerinde zamlara dikkat çeken CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, "Böyle bir durumda karşı fındık fiyatı 20 TL'den aşağı olmamalıydı." dedi.

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, “Elektriğin, mazotun, fındıkta kullanılan zirai ilaçların yüzde 100 ile yüzde 200 zamlandığı, gübrenin yüzde 60-70 oranında zamlandığı bir memlekette siz geçen yıla göre fındıkta yüzde 17’lik bir artış yapıyorsunuz. Fındık fiyatı 20 liradan az olmamalıydı” dedi.

 

Biz fındığa 20 TL çıta koymuştuk

 

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Cumhurbaşkanı Erdoğan

tarafından açıklanan fındık fiyatını yeterli bulmadıklarını açıkladı. Sezon öncesi fiyatın açıklanmasını olumlu karşıladıklarını belirten Adıgüzel, “Fiyatın sezon öncesi açıklanması olumlu olmuştur. Bizim beklentimiz bu yöndeydi ve bunu doğru bulduğumuzu ifade etmek isterim. Ancak fiyat yetersiz olmuştur. Çünkü biz fındığa 20 lira gibi çıta koymuştuk.” diye konuştu.

 

Gözümüz TMO’nun üzerinde

 

 

Adıgüzel, sözlerini şöyle sürdürdü: “TMO geçen yıllarda kötü izlenimler bıraktı. Ortaya attığı gerekçelerle üreticilerden fındığı almadı. Ezik, büzük, yaş, ham dedi üreticiyi dışarı iterek, üreticiler başka yerlere gitmek zorunda kaldı. Bu da fiyatları aşağıya indirdi. Dolayısıyla bahane üretmenden fındık alımını yapmalıdır. Bunun yanında randıman oyunu yapıyor. Örneğin 50 randımanlı fındığı 46 veya 47 randımandan sayıyor ve oradaki randıman fazlasını da bir takım insanlarla kırışıyorlar. TMO alım ofisleri az. İnsanlar çok uzaklardan fındık getirmek zorunda kalıyor. Bu üreticiye ek nakliye giderine neden olacak. TMO’ya ürün vermeden ben bunu da bir engel olarak görüyorum. Bu sorunun çözümü için TMO alım ofisi sayısını arttırmalıdır. İşçi ücretleri peşin ödeniyor. Üreticiler de doğal olarak parasını peşin alacağı yerleri tercih ediyor. Bu nedenle TMO paranın bir kısmını peşin ödemelidir. Eğer bunlara dikkat etmezse, alım yapılmasında üreticinin önüne engel koyarsa üretici diğer kanallara yönelmek zorunda kalacaktır. Böyle olursa da fiyat da dengede tutulamaz. Bundan sonraki süreçlerde bunların takipçisi olacağız.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.