Fındığı küresel sermayeye teslim etmeyin

BÖLGE GÜNDEMİ (Web Sitesi) - Web Sitesi | 05.09.2018 - 09:08, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2122+ kez okundu.
 

Fındığı küresel sermayeye teslim etmeyin

Avrupa’da fındık fiyatı 31 TL civarında seyrederken, Türkiye’de serbest piyasada fındığa biçilen 12 TL’lik fiyat üreticinin belini büküyor. Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, hükümete çağrıda bulunarak "fındığı küresel sermayeye teslim etmeyin" diye uyardı.
Fındıkta hasat biterken, gözler Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıklayacağı fiyata çevrildi. 500 bin çiftçinin geçim kaynağı olan fındığın dünya üretiminin yüzde 70’ini Türkiye karşılarken, Avrupalı fındık üreticilerinin daha fazla değer görmesi dikkat çekiyor. Avrupa’da fındık fiyatı 31 TL civarında seyrederken, Türkiye’de serbest piyasada fındığa biçilen 12 TL’lik fiyat üreticinin belini büküyor. TMO’nun bir türlü fındığa fiyat biçememesi üreticiyi günden güne tedirgin ederken, serbest piyasada devam eden spekülasyonlara karşı uzmanlardan çağrı geldi. Fındık yabancılara peşkeş çekildi Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, fındık üzerinde devam eden spekülasyonların nedeninin fındık piyasasının yabancılara peşkeş çekilmesinden kaynaklandığının altını çizdi. Şensoy, “FİSKOBİRLİK devlet tarafından fındık alımında etkisizleştirildi.  Stratejik ürünümüz fındığın en köklü sorunu 2014 yılında Oltan Fındık’ın İtalyan Ferrero şirketine satılması. Yani fındığımız İtalyan tekeline emanet ve bu süreçten sonra fındık fiyatları hep düşüşte. Seçimden önce siyasi irade üreticinin yanında olacağının sözünü verdi. Fakat seçim bitti, istediklerini aldılar, fındığı da unuttular. İtalyan Ferrero firması sezon alım fiyatını 11,50 TL olarak açıkladı. Bu fiyat üreticiyi hiç memnun etmedi. Siyasi irade devamlı ‘iyi bir fiyatla TMO’nun piyasaya’ gireceğini söyledi. Ama eylül ayına girildi, fındık pazara indi. Yetkililerden yüz güldürecek bir açıklama yok. Ferrero, kesinlikle fındığa devletin müdahalede bulunmaması gerektiğini söylemekte ve devletimiz de onların sözünü dinleyip müdahale alımında bulunamamaktadır. Fındık rezaletinin en büyük sebebi Türk fındığının yabancılara peşkeş çekilmesidir” diye konuştu.  
Avrupa’da fındık fiyatı 31 TL civarında seyrederken, Türkiye’de serbest piyasada fındığa biçilen 12 TL’lik fiyat üreticinin belini büküyor. Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, hükümete çağrıda bulunarak "fındığı küresel sermayeye teslim etmeyin" diye uyardı.

Fındıkta hasat biterken, gözler Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıklayacağı fiyata çevrildi. 500 bin çiftçinin geçim kaynağı olan fındığın dünya üretiminin yüzde 70’ini Türkiye karşılarken, Avrupalı fındık üreticilerinin daha fazla değer görmesi dikkat çekiyor. Avrupa’da fındık fiyatı 31 TL civarında seyrederken, Türkiye’de serbest piyasada fındığa biçilen 12 TL’lik fiyat üreticinin belini büküyor. TMO’nun bir türlü fındığa fiyat biçememesi üreticiyi günden güne tedirgin ederken, serbest piyasada devam eden spekülasyonlara karşı uzmanlardan çağrı geldi.

Fındık yabancılara peşkeş çekildi

Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, fındık üzerinde devam eden spekülasyonların nedeninin fındık piyasasının yabancılara peşkeş çekilmesinden kaynaklandığının altını çizdi. Şensoy, “FİSKOBİRLİK devlet tarafından fındık alımında etkisizleştirildi.  Stratejik ürünümüz fındığın en köklü sorunu 2014 yılında Oltan Fındık’ın İtalyan Ferrero şirketine satılması. Yani fındığımız İtalyan tekeline emanet ve bu süreçten sonra fındık fiyatları hep düşüşte. Seçimden önce siyasi irade üreticinin yanında olacağının sözünü verdi. Fakat seçim bitti, istediklerini aldılar, fındığı da unuttular. İtalyan Ferrero firması sezon alım fiyatını 11,50 TL olarak açıkladı. Bu fiyat üreticiyi hiç memnun etmedi. Siyasi irade devamlı ‘iyi bir fiyatla TMO’nun piyasaya’ gireceğini söyledi. Ama eylül ayına girildi, fındık pazara indi. Yetkililerden yüz güldürecek bir açıklama yok. Ferrero, kesinlikle fındığa devletin müdahalede bulunmaması gerektiğini söylemekte ve devletimiz de onların sözünü dinleyip müdahale alımında bulunamamaktadır. Fındık rezaletinin en büyük sebebi Türk fındığının yabancılara peşkeş çekilmesidir” diye konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.