Terzilik aranan meslek olacak

YAŞAM (Web Sitesi) - Web Sitesi | 30.01.2020 - 22:08, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2599+ kez okundu.
 

Terzilik aranan meslek olacak

Ünye’de 36 yıldır terzilik yapan Faruk Kara, terzilik mesleğinin giderek yok olduğunu belirterek, “Gençlerin bu işi yapmaya hevesi yok. Bu nedenle terzilik eskisi gibi değil” dedi.
Bir dönemin en iyi meslekleri arasında gösterilen terzilik, günümüzde eski değerini kaybetmiş durumda. Ancak Ünye’nin Tekkiraz Mahallesi’nde terzilik yapan Faruk Kara, bu mesleği yaşatmaya devam edenlerden. Aynı zamanda Tekkiraz Esnaf Odaları Başkanı da olan Kara, 36 yıldır terzilik yaptığını belirterek, mesleğin eski değerini kaybetmesini ‘üzücü’ olarak değerlendirdi. Kara, “Geçmiş ile günümüzü karşılaştırdığımda, terzilikte sipariş işinin azaldığını söyleyebilirim. Mesela biz eskisi kadar tamir, tadilat, dikim yapamıyoruz” diye konuştu.   ‘İnsanlar hep hazır giyim alıyor’   Eskiden insanların kıyafetlerini terzilere diktirdiğini, hazır giyimin fazla kullanılmadığına dikkat çeken, “Şu anda bize iş yaptıran yok. İnsanlar hep hazır giyim alıyor. İleriki günlerde göreceksiniz bu meslek aranan meslek olacak.  Hazır satan mağazalar müşterinin enine boyuna göre daraltma, genişletme ve paça yaptırdığını, bunu biz bugün yapıyoruz ama gelecekte yapan olmayacak. Gençlerin de bu işi yapmaya hevesi yok. Bu nedenle terzilik eskisi gibi değil” şeklinde konuştu.   Terzilik mesleğinin kaybolmasını, gençlerin bu mesleği yapmayı tercih etmemesi olarak değerlendiren Kara, “Gençler bu mesleğe heves etmiyor. Konfeksiyonda veya dikim evlerinde birkaç yıl çalışmış olanlar, dikim ve tadilat yapıyor. Dolayısıyla eski anlamıyla terzilik, yavaş yavaş kaybolmaya yüz tutmuş durumda” ifadelerinde bulundu.   ‘Bu mesleği ülkemizde devam ettirmeliyiz’   Avrupa’da bir terzinin, sadece tadilattan dahi iyi paralar kazandığını dile getiren Kara, şöyle konuştu: “Bizim de mesleği yaşatarak, bu duruma getirmemiz gerekiyor. Zaten Avrupa’da da bu mesleği yapanlar ya Türkler, ya Yugoslavlar. Biz de kendi ülkemizde terziliği devam ettirerek, unutulmasını engellemeliyiz.”   Avrupa’da yaşatılan ve değer gören terziliğin, tekrar eski haline getirmenin önemli olduğuna dikkat çeken Kara, mesleğe heves edecek çırakların yetiştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Ünye’de 36 yıldır terzilik yapan Faruk Kara, terzilik mesleğinin giderek yok olduğunu belirterek, “Gençlerin bu işi yapmaya hevesi yok. Bu nedenle terzilik eskisi gibi değil” dedi.

Bir dönemin en iyi meslekleri arasında gösterilen terzilik, günümüzde eski değerini kaybetmiş durumda. Ancak Ünye’nin Tekkiraz Mahallesi’nde terzilik yapan Faruk Kara, bu mesleği yaşatmaya devam edenlerden. Aynı zamanda Tekkiraz Esnaf Odaları Başkanı da olan Kara, 36 yıldır terzilik yaptığını belirterek, mesleğin eski değerini kaybetmesini ‘üzücü’ olarak değerlendirdi. Kara, “Geçmiş ile günümüzü karşılaştırdığımda, terzilikte sipariş işinin azaldığını söyleyebilirim. Mesela biz eskisi kadar tamir, tadilat, dikim yapamıyoruz” diye konuştu.

 

‘İnsanlar hep hazır giyim alıyor’

 

Eskiden insanların kıyafetlerini terzilere diktirdiğini, hazır giyimin fazla kullanılmadığına dikkat çeken, “Şu anda bize iş yaptıran yok. İnsanlar hep hazır giyim alıyor. İleriki günlerde göreceksiniz bu meslek aranan meslek olacak.  Hazır satan mağazalar müşterinin enine boyuna göre daraltma, genişletme ve paça yaptırdığını, bunu biz bugün yapıyoruz ama gelecekte yapan olmayacak. Gençlerin de bu işi yapmaya hevesi yok. Bu nedenle terzilik eskisi gibi değil” şeklinde konuştu.

 

Terzilik mesleğinin kaybolmasını, gençlerin bu mesleği yapmayı tercih etmemesi olarak değerlendiren Kara, “Gençler bu mesleğe heves etmiyor. Konfeksiyonda veya dikim evlerinde birkaç yıl çalışmış olanlar, dikim ve tadilat yapıyor. Dolayısıyla eski anlamıyla terzilik, yavaş yavaş kaybolmaya yüz tutmuş durumda” ifadelerinde bulundu.

 

‘Bu mesleği ülkemizde devam ettirmeliyiz’

 

Avrupa’da bir terzinin, sadece tadilattan dahi iyi paralar kazandığını dile getiren Kara, şöyle konuştu: “Bizim de mesleği yaşatarak, bu duruma getirmemiz gerekiyor. Zaten Avrupa’da da bu mesleği yapanlar ya Türkler, ya Yugoslavlar. Biz de kendi ülkemizde terziliği devam ettirerek, unutulmasını engellemeliyiz.”

 

Avrupa’da yaşatılan ve değer gören terziliğin, tekrar eski haline getirmenin önemli olduğuna dikkat çeken Kara, mesleğe heves edecek çırakların yetiştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.