Yaz Konağı Mağarası Turizme Kazandırılıyor

TURİZM 28.12.2020 - 21:54, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 3242+ kez okundu.
 

Yaz Konağı Mağarası Turizme Kazandırılıyor

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ünye ilçesi Karagöl Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Yaz Konağı Mağarasını turizme kazandırmak için çalışma başlattı.
2003 yılında Dr. Mehmet Hilmi Güler’in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde ilk kez Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından incelenen ve turizme elverişli olduğu sonucuna varılan mağara, 2005 yılında tabiat varlığı olarak tescil edildi.  Çalışmaları tamamlayarak mağaranın turizme kazandırılması için çalışma başlatan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in talimatları doğrultusunda Büyükşehir Belediyesine bağlı ekipler, mağaraya girerek teknik inceleme yaptı.     Büyükşehir ekiplerince hazırlanacak proje Tabiat Varlığı Kurulu’na sunulacak. Raporun onaylanması ardından planlanan çalışmaların hayata geçirilerek Yaz Konağı Mağarası’nın turizme kazandırılması amaçlanıyor.     PROJE KURULUN ONAYINA SUNULACAK     Teknik ekiple mağaraya giren Başkan Danışmanı Asım Suyabatmaz, mağaranın turizme kazandırılması için çalışmaların başladığını söyledi.     Suyabatmaz açıklamalarına şöyle devam etti: “Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler, Enerji Bakanlığı döneminde MTA’dan ekip görevlendirerek mağaranın incelenmesini istemişti. Şimdi de başladığı işi tamamlamak üzere bizleri görevlendirdi.  Doğal yer altı şelalelerine sahip bu yeri turizme kazandırmak adına incelemelerimize başladık. Mağaranın turizme kazandırılması için yürüyüş parkurunun temizlenmesi ve güvenli bir hale getirilmesi kanaatindeyiz. Yine düşme riski olan kayalar desteklenmeli ve aydınlatma çalışması yapılması gerektiğini düşünmekteyiz. Ekiplerimiz tarafından tüm bunlar projelendirilecek ve mağaranın tabiat varlığı olması nedeniyle Tabiat Varlığı Kurulu’nun onayına sunulacak. Onayın ardından projemizi uygulayarak mağarayı turizmin hizmetine sunmayı amaçlıyoruz.”     İKİ ADET ŞELALE BULUNUYOR     Fay kırığı boşluğunda yer altı sularının genişlemesiyle oluştuğu bilinen 900 metre uzunluğundaki mağara içerisinde 25 metre yükseklikten akan iki adet şelale bulunuyor. Mağara içerisinde bulunan sarkıt dikitler ve benzerine çok az rastlanan kubbeli odalar ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.  
Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ünye ilçesi Karagöl Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Yaz Konağı Mağarasını turizme kazandırmak için çalışma başlattı.

2003 yılında Dr. Mehmet Hilmi Güler’in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde ilk kez Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından incelenen ve turizme elverişli olduğu sonucuna varılan mağara, 2005 yılında tabiat varlığı olarak tescil edildi.  Çalışmaları tamamlayarak mağaranın turizme kazandırılması için çalışma başlatan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in talimatları doğrultusunda Büyükşehir Belediyesine bağlı ekipler, mağaraya girerek teknik inceleme yaptı.

 

 

Büyükşehir ekiplerince hazırlanacak proje Tabiat Varlığı Kurulu’na sunulacak. Raporun onaylanması ardından planlanan çalışmaların hayata geçirilerek Yaz Konağı Mağarası’nın turizme kazandırılması amaçlanıyor.

 

 

PROJE KURULUN ONAYINA SUNULACAK

 

 

Teknik ekiple mağaraya giren Başkan Danışmanı Asım Suyabatmaz, mağaranın turizme kazandırılması için çalışmaların başladığını söyledi.

 

 

Suyabatmaz açıklamalarına şöyle devam etti: “Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler, Enerji Bakanlığı döneminde MTA’dan ekip görevlendirerek mağaranın incelenmesini istemişti. Şimdi de başladığı işi tamamlamak üzere bizleri görevlendirdi.  Doğal yer altı şelalelerine sahip bu yeri turizme kazandırmak adına incelemelerimize başladık. Mağaranın turizme kazandırılması için yürüyüş parkurunun temizlenmesi ve güvenli bir hale getirilmesi kanaatindeyiz. Yine düşme riski olan kayalar desteklenmeli ve aydınlatma çalışması yapılması gerektiğini düşünmekteyiz. Ekiplerimiz tarafından tüm bunlar projelendirilecek ve mağaranın tabiat varlığı olması nedeniyle Tabiat Varlığı Kurulu’nun onayına sunulacak. Onayın ardından projemizi uygulayarak mağarayı turizmin hizmetine sunmayı amaçlıyoruz.”

 

 

İKİ ADET ŞELALE BULUNUYOR

 

 

Fay kırığı boşluğunda yer altı sularının genişlemesiyle oluştuğu bilinen 900 metre uzunluğundaki mağara içerisinde 25 metre yükseklikten akan iki adet şelale bulunuyor. Mağara içerisinde bulunan sarkıt dikitler ve benzerine çok az rastlanan kubbeli odalar ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.