Vatandaş İlaç Bulamıyor

YAŞAM (Web Sitesi) - Web Sitesi | 02.02.2020 - 13:01, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2319+ kez okundu.
 

Vatandaş İlaç Bulamıyor

Kanserden tansiyona, diyabetten gribe kadar birçok hastalıkta kullanılan yüzlerce ilaç eczanelerde bulunamıyor. Firmalar, şubat zammı öncesi ilaç akışını durdurunca eczanelerde de ‘geçici kıtlık’ yaşanıyor.
İlaçta yeni fiyat tarifesinin belli olmasına günler kala Ordu’da vatandaşlar ilaç bulmakta zorlanıyor. Kanserden tansiyona, diyabetten gribe kadar birçok hastalıkta kullanılan yüzlerce ilaç eczanelerde bulunamıyor. Firmalar, şubat zammı öncesi ilaç akışını durdurunca eczanelerde de ‘geçici kıtlık’ yaşanıyor. Çoğu hasta ilaç bulamadığı için eczaneleri suçluyor. Fakat gerçek sanıldığı gibi değil. Eczaneler de durumdan şikayetçi. ‘İLAÇLAR DEPODA TUTULUYOR’ Ordu 24. Bölge Ordu Eczacı Odası Başkanı Hakan Öztekin, son iki yıldır döviz kurundaki dalgalanmalardan dolayı ciddi bir ilaç sıkıntısı yaşandığını söyledi. 144 ilacın piyasada bulunmadığını belirten Öztekin, “İlaç firmaları üretim öncesi hastalığa göre bir yıllık programlarını yapıyorlar. Türkiye’ de ilaç kararnamesi gereği ilaçlara yapılacak zam oranı şubat ayında belli oluyor. Firmalarda bunu bildiği için üretimlerini aralık ayından önce azaltmaya başlıyorlar. Yani ne kadar az ilaç piyasaya verirlerse o kadar gelecek olan zam kendi hanelerine yazılacak. Bu şekilde hareket ediyorlar. Üretimi düşürüyor. Bu sefer eczaneler ihtiyaç olan ilaçtan firmaya 10 tane gönderilmesini istiyor ancak, 2 ilaç gönderiliyor.  Bizim tenzil dediğimiz bir sistem var. Firmadan gelen ilaçları eczaneler arasında bölüştürüyorlar. Dolayısıyla eczaneler alabildikleri ilacı sattıkları zaman para kazanabiliyorlar. Eczanelerin bu hususta hiçbir dahili yok. İlaçların eczanede durmasının veya satılmamasının hiçbir kârı da yok. Çünkü biz sattığımız ilacı depodan aynı gün alabiliyoruz. Kuyumcu gibi düşünün, 5 kilo sattığı altını alabilirse geri altın fiyatının düşüşü veya artışı onu etkilemez. İlaç fiyatında artış olacak diye eczacı ilacı elinde veya depoda tutmaz ama firma tutuyor. Bundan kaynaklı bir ilaç yokluğu söz konusu” diye konuştu.
Kanserden tansiyona, diyabetten gribe kadar birçok hastalıkta kullanılan yüzlerce ilaç eczanelerde bulunamıyor. Firmalar, şubat zammı öncesi ilaç akışını durdurunca eczanelerde de ‘geçici kıtlık’ yaşanıyor.

İlaçta yeni fiyat tarifesinin belli olmasına günler kala Ordu’da vatandaşlar ilaç bulmakta zorlanıyor. Kanserden tansiyona, diyabetten gribe kadar birçok hastalıkta kullanılan yüzlerce ilaç eczanelerde bulunamıyor. Firmalar, şubat zammı öncesi ilaç akışını durdurunca eczanelerde de ‘geçici kıtlık’ yaşanıyor. Çoğu hasta ilaç bulamadığı için eczaneleri suçluyor. Fakat gerçek sanıldığı gibi değil. Eczaneler de durumdan şikayetçi.

‘İLAÇLAR DEPODA TUTULUYOR’

Ordu 24. Bölge Ordu Eczacı Odası Başkanı Hakan Öztekin, son iki yıldır döviz kurundaki dalgalanmalardan dolayı ciddi bir ilaç sıkıntısı yaşandığını söyledi. 144 ilacın piyasada bulunmadığını belirten Öztekin, “İlaç firmaları üretim öncesi hastalığa göre bir yıllık programlarını yapıyorlar. Türkiye’ de ilaç kararnamesi gereği ilaçlara yapılacak zam oranı şubat ayında belli oluyor. Firmalarda bunu bildiği için üretimlerini aralık ayından önce azaltmaya başlıyorlar. Yani ne kadar az ilaç piyasaya verirlerse o kadar gelecek olan zam kendi hanelerine yazılacak. Bu şekilde hareket ediyorlar. Üretimi düşürüyor. Bu sefer eczaneler ihtiyaç olan ilaçtan firmaya 10 tane gönderilmesini istiyor ancak, 2 ilaç gönderiliyor.  Bizim tenzil dediğimiz bir sistem var. Firmadan gelen ilaçları eczaneler arasında bölüştürüyorlar. Dolayısıyla eczaneler alabildikleri ilacı sattıkları zaman para kazanabiliyorlar. Eczanelerin bu hususta hiçbir dahili yok. İlaçların eczanede durmasının veya satılmamasının hiçbir kârı da yok. Çünkü biz sattığımız ilacı depodan aynı gün alabiliyoruz. Kuyumcu gibi düşünün, 5 kilo sattığı altını alabilirse geri altın fiyatının düşüşü veya artışı onu etkilemez. İlaç fiyatında artış olacak diye eczacı ilacı elinde veya depoda tutmaz ama firma tutuyor. Bundan kaynaklı bir ilaç yokluğu söz konusu” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.