Ünye Kili Fındık İçin Umut Oluyor!

BÖLGE GÜNDEMİ 20.05.2019 - 11:40, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1918+ kez okundu.
 

Ünye Kili Fındık İçin Umut Oluyor!

Ünye’de çıkarılarak 30’u aşkın ülkeye ihraç edilen beyaz bentonitin, başta fındık olmak üzere birçok işlenmiş üründe oluşabilecek aflatoksin oranını düşürdüğü tespit edildi.
  Kedi kumu, deterjan, kozmetik ve bazı gıda ürünlerinin ham maddesi olarak kullanılan ve halk arasında “kil” olarak da bilinen bentonitin, birçok işlenmiş üründe oluşan aflatoksin oranını azaltması konusunda çalışma yaptı. Ünyeli Firmanın, İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) Gıda Mühendisliği ile yürüttüğü Ar-Ge çalışmasından olumlu sonuç alındı.Ünye Maden Yönetim Kurulu Başkanı Maden Mühendisi Hamit Tecer, yaptığı açıklamada, bentonitin yenilebilir doğal bir kil minareli olduğunu belirterek, dünyada en çok kullanıldığı alanın gıda sanayi olduğunu söyledi.Bentonitin herhangi bir gıdanın içerisine girmesinde sakınca bulunmadığını ifade eden Tecer, bu maddenin, kullanımına sınır getirilmeyen doğal katkı maddesi olduğunu aktardı.Bentonitin tıbbi kil olarak bilindiğine işaret eden Tecer, vücutta toksin, ağır metal, radyasyon, virüs, bakteri ve parazitleri bağlamasının bu maddenin en önemli unsuru olduğunu kaydetti. Bahçede Uygulandı!  Ünye Ziraat Odası Bentoniti fındık bahçesinde uygularken “fındıkdaki hastalık ve zararlılar da kullanımı, yüksek su tutma kapasitesi, yaprak yüzeyinde oluşturduğu partikül film kaplaması sayesinde zararlıların yumurtlama evresine zemin oluşturmadığından, hastalık ve zararlı yükünü azaltmaktadır” denildi.
Ünye’de çıkarılarak 30’u aşkın ülkeye ihraç edilen beyaz bentonitin, başta fındık olmak üzere birçok işlenmiş üründe oluşabilecek aflatoksin oranını düşürdüğü tespit edildi.

 

Kedi kumu, deterjan, kozmetik ve bazı gıda ürünlerinin ham maddesi olarak kullanılan ve halk arasında “kil” olarak da bilinen bentonitin, birçok işlenmiş üründe oluşan aflatoksin oranını azaltması konusunda çalışma yaptı. Ünyeli Firmanın, İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) Gıda Mühendisliği ile yürüttüğü Ar-Ge çalışmasından olumlu sonuç alındı.Ünye Maden Yönetim Kurulu Başkanı Maden Mühendisi Hamit Tecer, yaptığı açıklamada, bentonitin yenilebilir doğal bir kil minareli olduğunu belirterek, dünyada en çok kullanıldığı alanın gıda sanayi olduğunu söyledi.Bentonitin herhangi bir gıdanın içerisine girmesinde sakınca bulunmadığını ifade eden Tecer, bu maddenin, kullanımına sınır getirilmeyen doğal katkı maddesi olduğunu aktardı.Bentonitin tıbbi kil olarak bilindiğine işaret eden Tecer, vücutta toksin, ağır metal, radyasyon, virüs, bakteri ve parazitleri bağlamasının bu maddenin en önemli unsuru olduğunu kaydetti.

Bahçede Uygulandı! 

Ünye Ziraat Odası Bentoniti fındık bahçesinde uygularken “fındıkdaki hastalık ve zararlılar da kullanımı, yüksek su tutma kapasitesi, yaprak yüzeyinde oluşturduğu partikül film kaplaması sayesinde zararlıların yumurtlama evresine zemin oluşturmadığından, hastalık ve zararlı yükünü azaltmaktadır” denildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.