TMO fiyat açıkladı, piyasada fiyat düştü!

BÖLGE GÜNDEMİ 18.02.2020 - 22:26, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1953+ kez okundu.
 

TMO fiyat açıkladı, piyasada fiyat düştü!

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık satacağını açıklamasının ardından serbest piyasada fındık fiyatı düşüşe geçti.
Geçtiğimiz haftayı 21 liradan kapatan fındık, haftaya 18,5 TL’den başladı. Düşüşü değerlendiren Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, panik yapacak bir durum olmadığını açıkladı.   TMO’nun satış kararı almasının ardından fındık fiyatının aşağı yöne gitmesini değerlendiren Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, “Ben bunu bir ayak oyunu olarak görüyorum. Zaten bunların işi bu. Ancak panik yapmaya gerek yok diye düşünüyorum. Her şeyden önce şu tespiti yapmak gerekir, şu anda üreticinin elinde çok fazla bir fındık yok. Var ama öyle aman aman bir fındık değil. Daha çok tüccarın elinde fındık var. Bunlar da onlara aynı oyunu oynarlar. Bunun zamanla da ilgisi yok. TMO bugün değil yarın satışa çıksa aynı oyun yine oynanırdı” dedi.     Piyasa dengesini bulacaktır Akça, “Bugün TMO’nun elindeki 70 bin ton fındık 35 bin ton iç fındığa tekabül eder. Bugünkü ihracat rakamlarına baktığınızda bu bir aylık ihtiyacı bile karşılamaz. O yüzden beklemek lazım. Benim inancım odur ki bir süre sonra piyasa dengesini bulacaktır. Ben fındık fiyatlarının eski değerlerini bulacağını hatta bunun bir miktarda üzerine çıkacağını düşünüyorum. O yüzden eğer benim tavsiyemi dinlerlerse tüccarlar da beklesinler, panik yapmasınlar.” diye konuştu. TMO doğru olanı yaptı TMO’nun bu sene fındık almak isteyen herkese fındık satışı yapacağını hatırlatan Akça, “Bu çok güzel tabir yerinde ise on numara bir uygulama. TMO’nun elindeki fındığı üretici de alabilir tüccar da alabilir başkaları da alabilir. Parasını yatıran belli bir oran karşılığında bu fındıkları alabilecek. Bu uygulama tekel oluşumunu önleyecek bir uygulamadır. Geçen sene falanca, falanca depoyu kapattı gibi bazı spekülasyonlar olmuştu. Bu sene böyle spekülasyonlar olamaz. Umarım bu uygulama gelecek seneler de devam eder. Biz TMO’nun spekülasyonlarla yıpratılmadan her sene güçlü bir şekilde fındıkta olmasını arzuluyoruz” şeklinde konuştu. ‘TMO’nun fiyatı kabul edilemez’ Diğer taraftan Tüm Köy Sen Ordu Şubesi Başkanı Zekayi Sağra, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı fındık fiyatının piyasaya altında olduğunu belirterek, fiyatların kabul edilemeyeceğini söyledi. Sağra, “Bizler sezon başlarken fındık fiyatının en az 25 TL olması gerektiğini vurguladık. Maliyete göre hesap yaptık. Üreticide fındık kalmadı sayılır, fiyatlar 22TL’nin üzerine çıktı. İhracatçıların açıkladıkları verilere göre neredeyse depolarda da fındık kalmadı. Geçmiş dönemlere göre en kârlı dönemi yaşıyorlar. Yüzleri güldü. Demek ki, sezon başında hak edilen fiyat verilseydi üreticilerin de yüzü gülecekti” diye konuştu.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık satacağını açıklamasının ardından serbest piyasada fındık fiyatı düşüşe geçti.

Geçtiğimiz haftayı 21 liradan kapatan fındık, haftaya 18,5 TL’den başladı.

Düşüşü değerlendiren Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, panik yapacak bir durum olmadığını açıkladı.  

TMO’nun satış kararı almasının ardından fındık fiyatının aşağı yöne gitmesini değerlendiren Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, “Ben bunu bir ayak oyunu olarak görüyorum. Zaten bunların işi bu. Ancak panik yapmaya gerek yok diye düşünüyorum. Her şeyden önce şu tespiti yapmak gerekir, şu anda üreticinin elinde çok fazla bir fındık yok. Var ama öyle aman aman bir fındık değil. Daha çok tüccarın elinde fındık var. Bunlar da onlara aynı oyunu oynarlar. Bunun zamanla da ilgisi yok. TMO bugün değil yarın satışa çıksa aynı oyun yine oynanırdı” dedi.    

Piyasa dengesini bulacaktır

Akça, “Bugün TMO’nun elindeki 70 bin ton fındık 35 bin ton iç fındığa tekabül eder. Bugünkü ihracat rakamlarına baktığınızda bu bir aylık ihtiyacı bile karşılamaz. O yüzden beklemek lazım. Benim inancım odur ki bir süre sonra piyasa dengesini bulacaktır. Ben fındık fiyatlarının eski değerlerini bulacağını hatta bunun bir miktarda üzerine çıkacağını düşünüyorum. O yüzden eğer benim tavsiyemi dinlerlerse tüccarlar da beklesinler, panik yapmasınlar.” diye konuştu.

TMO doğru olanı yaptı

TMO’nun bu sene fındık almak isteyen herkese fındık satışı yapacağını hatırlatan Akça, “Bu çok güzel tabir yerinde ise on numara bir uygulama. TMO’nun elindeki fındığı üretici de alabilir tüccar da alabilir başkaları da alabilir. Parasını yatıran belli bir oran karşılığında bu fındıkları alabilecek. Bu uygulama tekel oluşumunu önleyecek bir uygulamadır. Geçen sene falanca, falanca depoyu kapattı gibi bazı spekülasyonlar olmuştu. Bu sene böyle spekülasyonlar olamaz. Umarım bu uygulama gelecek seneler de devam eder. Biz TMO’nun spekülasyonlarla yıpratılmadan her sene güçlü bir şekilde fındıkta olmasını arzuluyoruz” şeklinde konuştu.

‘TMO’nun fiyatı kabul edilemez’

Diğer taraftan Tüm Köy Sen Ordu Şubesi Başkanı Zekayi Sağra, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı fındık fiyatının piyasaya altında olduğunu belirterek, fiyatların kabul edilemeyeceğini söyledi.

Sağra, “Bizler sezon başlarken fındık fiyatının en az 25 TL olması gerektiğini vurguladık. Maliyete göre hesap yaptık. Üreticide fındık kalmadı sayılır, fiyatlar 22TL’nin üzerine çıktı. İhracatçıların açıkladıkları verilere göre neredeyse depolarda da fındık kalmadı. Geçmiş dönemlere göre en kârlı dönemi yaşıyorlar. Yüzleri güldü. Demek ki, sezon başında hak edilen fiyat verilseydi üreticilerin de yüzü gülecekti” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.