Tarihi Köprü taşındı

KÜLTÜR 28.03.2019 - 15:10, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 5650+ kez okundu.
 

Tarihi Köprü taşındı

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ünye’de yürütülen yol çalışmaları sırasında Gölevi Mahallesi’nde bulunan tarihi taş köprüyü ilçede bulunan Atatürk Parkı’na taşımak için yerinden kaldırdı.
Gölevi Mahallesi’nde bulunan tarihi taş köprünün mevcut yerinden kaldırıldığını belirten Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Engin Tekintaş, koruma kurulundan gelecek onayın ardından tarihi köprünün yeni yerine yerleştirileceğini açıkladı. -Yapımı 1800’lü yıllara dayanıyor - Köprünün şehrin önemli tarihi varlıkları arasında yer aldığını belirten Başkan Tekintaş, şu açıklamayı yaptı: “Ünye’de bulunan ve yapımı 1800’lü yıllara dayanan taş köprü, şehrin önemli tarihi varlıklar arasında yer alıyor.İlçede yürütülen yol çalışmaları nedeni ile rölövesi hazırlanan köprünün Koruma Kurulu onayı ile taşıma işlemi başlatıldı.Bu kapsamda köprünün ve köprünün altından geçen derenin akış yönü ve taşıt yolu değiştirildi. Köprünün üzerinde bulanan toprak dolgu betonarme söküldü. Taş Köprü özgün haline getirildikten sonra çevresi temizlendi. Önceden rölövesi yapılan köprüye ait taşların proje üzerinden numaralandırılması yapıldı ve söküm işleminde taşlarda kaybolma ve kırılma olmaması için Taş Köprü’nün içi toprak dolgu ile dolduruldu. Sökümü yapılan taş bloklar numara sırasına göre paletlerin üzerine yerleştirildi ve iş makinası ile taşıma işlemi yapıldı.”   -Atatürk Parkı’na taşınacak - Gölevi Mahallesi’nden taşınan Tarihi Taş Köprü, Ünye Limanı’nda muhafaza altında alındı.    Tarihi Taş Köprü’nün restorasyon projesi Koruma Kurulu’nca onaylandıktan sonra Atatürk Parkı’na taşınarak halkın kullanabileceği bir güzergâhta yer alması sağlanacak.
Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ünye’de yürütülen yol çalışmaları sırasında Gölevi Mahallesi’nde bulunan tarihi taş köprüyü ilçede bulunan Atatürk Parkı’na taşımak için yerinden kaldırdı.

Gölevi Mahallesi’nde bulunan tarihi taş köprünün mevcut yerinden kaldırıldığını belirten Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Engin Tekintaş, koruma kurulundan gelecek onayın ardından tarihi köprünün yeni yerine yerleştirileceğini açıkladı.

-Yapımı 1800’lü yıllara dayanıyor -

Köprünün şehrin önemli tarihi varlıkları arasında yer aldığını belirten Başkan Tekintaş, şu açıklamayı yaptı:

“Ünye’de bulunan ve yapımı 1800’lü yıllara dayanan taş köprü, şehrin önemli tarihi varlıklar arasında yer alıyor.İlçede yürütülen yol çalışmaları nedeni ile rölövesi hazırlanan köprünün Koruma Kurulu onayı ile taşıma işlemi başlatıldı.Bu kapsamda köprünün ve köprünün altından geçen derenin akış yönü ve taşıt yolu değiştirildi. Köprünün üzerinde bulanan toprak dolgu betonarme söküldü. Taş Köprü özgün haline getirildikten sonra çevresi temizlendi. Önceden rölövesi yapılan köprüye ait taşların proje üzerinden numaralandırılması yapıldı ve söküm işleminde taşlarda kaybolma ve kırılma olmaması için Taş Köprü’nün içi toprak dolgu ile dolduruldu. Sökümü yapılan taş bloklar numara sırasına göre paletlerin üzerine yerleştirildi ve iş makinası ile taşıma işlemi yapıldı.”  

-Atatürk Parkı’na taşınacak -

Gölevi Mahallesi’nden taşınan Tarihi Taş Köprü, Ünye Limanı’nda muhafaza altında alındı. 

 

Tarihi Taş Köprü’nün restorasyon projesi Koruma Kurulu’nca onaylandıktan sonra Atatürk Parkı’na taşınarak halkın kullanabileceği bir güzergâhta yer alması sağlanacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.