Sağanak Fındığı Vurdu

BÖLGE GÜNDEMİ (Web Sitesi) - Web Sitesi | 26.08.2019 - 12:57, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2223+ kez okundu.
 

Sağanak Fındığı Vurdu

Ordu'da etkili olan sağanak yağışla oluşan sel ve heyelanlar, tarım arazilerine hasar verdi, hasadı süren fındık bahçelerinde zarar oluştu. TZOB Yönetim Kurulu üyesi Arslan Soydan, “Kısmi bir zarar var” dedi.
Ordu'da iki gündür etkili olan sağanak yağışla derelerin taşması sonucu sel ve heyelanlar oluştu. Sel ve heyelanlarda, bölgede ekili tarım arazileri zarar görürken, hasadı süren fındık bahçeleri de su altında kaldı. Metrekareye 109 kilogram yağış düşerken, yağışlar en çok; Ünye, İkizce, Perşembe, Çaybaşı, Akkuş, Gölköy, Gürgentepe, Kabataş, Ulubey ve Korgan ilçelerinde etkili oldu. Bölgedeki tarım arazileri de sel sularından nasibini aldı. Yağmurla birlikte bahçelerde olgunlaşan fındıklar, dallarından koparak yere döküldü. Su baskını nedeniyle hasat edilip harmanda kurutma sürecinde olan fındıklar da ıslandı. YAĞIŞ FINDIĞI ETKİLEDİ Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi Arslan Soydan, fındığın yağmurdan etkilendiğini belirterek, “Özellikle bölgemizde bir haftadır yağan yağmurlar, son günlerde şiddetini arttırdı. Ünye, İkizce, Çaybaşı, Perşembe, Ulubey, Fatsa ilçelerinde dere yataklarında taşmalar meydana geldi. Taşmalardan dolayı da dere yataklarına yakın harmanlarda bir zarar oluştu. Yağmur sularının fındıklara ulaşması engellenemedi. Bunun yanı sıra fındık toplanmayan bahçelerdeki fındıklar yağmur sularıyla birlikte derelere karıştı. Kısmi bir zarar var. Üreticilerimiz bundan dolayı mağdur. Zararı fazla olan üreticilerin bilgi vermesi halinde zararının tespiti yapılacaktır” diye konuşu. FINDIKLARI İYİ KURUTUN Üreticilere kurutma uyarısında bulunan Soydan, “Bölgemizde hasat devam ediyor, yağış hasadı olumsuz etkiliyor. Geçen yıl bölgemizde yine sel meydana gelmiş fındık etkilenmişti. Şu anki selde kısmen etkilenme var. Üreticilerimiz özellikle ıslanan fındıkları hava güneşlenince güzelce kurutmalı. Toplanan fındığı mutlaka çuvaldan harmana boşaltmak gerekiyor. Harmandaki fındıkta havalandırılarak kurutulmalı” ifadelerinde bulundu
Ordu'da etkili olan sağanak yağışla oluşan sel ve heyelanlar, tarım arazilerine hasar verdi, hasadı süren fındık bahçelerinde zarar oluştu. TZOB Yönetim Kurulu üyesi Arslan Soydan, “Kısmi bir zarar var” dedi.

Ordu'da iki gündür etkili olan sağanak yağışla derelerin taşması sonucu sel ve heyelanlar oluştu. Sel ve heyelanlarda, bölgede ekili tarım arazileri zarar görürken, hasadı süren fındık bahçeleri de su altında kaldı. Metrekareye 109 kilogram yağış düşerken, yağışlar en çok; Ünye, İkizce, Perşembe, Çaybaşı, Akkuş, Gölköy, Gürgentepe, Kabataş, Ulubey ve Korgan ilçelerinde etkili oldu. Bölgedeki tarım arazileri de sel sularından nasibini aldı. Yağmurla birlikte bahçelerde olgunlaşan fındıklar, dallarından koparak yere döküldü. Su baskını nedeniyle hasat edilip harmanda kurutma sürecinde olan fındıklar da ıslandı.

YAĞIŞ FINDIĞI ETKİLEDİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi Arslan Soydan, fındığın yağmurdan etkilendiğini belirterek, “Özellikle bölgemizde bir haftadır yağan yağmurlar, son günlerde şiddetini arttırdı. Ünye, İkizce, Çaybaşı, Perşembe, Ulubey, Fatsa ilçelerinde dere yataklarında taşmalar meydana geldi. Taşmalardan dolayı da dere yataklarına yakın harmanlarda bir zarar oluştu. Yağmur sularının fındıklara ulaşması engellenemedi. Bunun yanı sıra fındık toplanmayan bahçelerdeki fındıklar yağmur sularıyla birlikte derelere karıştı. Kısmi bir zarar var. Üreticilerimiz bundan dolayı mağdur. Zararı fazla olan üreticilerin bilgi vermesi halinde zararının tespiti yapılacaktır” diye konuşu.

FINDIKLARI İYİ KURUTUN

Üreticilere kurutma uyarısında bulunan Soydan, “Bölgemizde hasat devam ediyor, yağış hasadı olumsuz etkiliyor. Geçen yıl bölgemizde yine sel meydana gelmiş fındık etkilenmişti. Şu anki selde kısmen etkilenme var. Üreticilerimiz özellikle ıslanan fındıkları hava güneşlenince güzelce kurutmalı. Toplanan fındığı mutlaka çuvaldan harmana boşaltmak gerekiyor. Harmandaki fındıkta havalandırılarak kurutulmalı” ifadelerinde bulundu

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.