Köy Kent Yeniden Üretecek

BÖLGE GÜNDEMİ (Web Sitesi) - Web Sitesi | 09.07.2019 - 13:29, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2571+ kez okundu.
 

Köy Kent Yeniden Üretecek

Mesudiye Belediye Başkanı İsa Gül, yıkılan Köy-Kent fabrikasını kurtararak yeniden hayata geçireceklerini söyledi.
Köy-Kent Projesi’nin Bülent Ecevit’in başbakanlığı döneminde başlatıldığını hatırlatan Mesudiye Belediye Başkanı İsa Gül, ” O dönemin kaymakamı da kurulan kooperatifin birinci üyesi. O birinci üye olduğu için herkes güvenmiş üye olmuş. İlk 2-3 yıl dönemin kaymakamı buradayken orası iyi işletilmiş. Her şey güzel gitmiş. Daha sonra ehil olmayan insanların eline geçmiş. İyi yönetilememiş, ardından da fabrika afete uğrayarak göçmüş.    Yaklaşık 450 kadar üyesi var. Bunlar şu anda hacizlik durumda. İnsanlarımız mağdur. “ dedi.   BOYNUMUZUN BORCU Geçmiş dönemde fabrikanın yeniden hayata geçmesi için birçok girişimleri olduğunu diye getiren Mesudiye Belediye Başkanı Gül, “Bakanlıklara dahi gittik ama bu tür kooperatif sayısı Türkiye genelinde 200’ün üzerinde olduğu için bir sonuç alamadık.  Burası orada ölü yatıyor. Biz Ordu Büyükşehir Belediyemizin de desteğiyle sorunu çözerek insanımızı haciz noktasından kurtarmak istiyoruz. Bu bizim boynumuzun borcu.” diye konuştu.           YENİDEN ÜRETİM YAPACAĞIZ Yeni dönemde 52 projeleri olduğunu aktaran Mesudiye Belediye Başkanı İsa Gül, "Biz belediye olarak bir şirket kuracağız. Ordu Büyükşehir Belediyemiz de çeşitli konularda şirket kuruyor. Ben Büyükşehir Belediyemizin bize bu konuda destek olacağına inanıyorum. Bu şirket vasıtasıyla en azından Köy-Kent Orman Ürünleri Fabrikasını ona benzer bir tarzda yeniden canlandırmak istiyoruz. Böylece istihdam da oluşturmak istiyoruz.” şeklinde konuştu. KÖY-KENT TARİHİ Türkiye’de ilk kez merhum Başbakan Bülent Ecevit’in ’Hayalim’ dediği ’Köy-Kent Projesi’ Ordu’nun Mesudiye İlçesi’nde, merkezi Çavdar Köyü olmak üzere Esatlı, Türkköyü, Kışlacık, Çardaklı, Yuvalı, Dayılı, Göçbeyi ve Ilışar köylerinde uygulanmıştı. Proje kapsamında Türk köyünde Köykent İlköğretim Okulu, Çavdar köyünde Köykent Kültür ve Sanat Evi, Sağlık Ocağı, Köykent Spor Sahası, Dayılı köyünde orman köylüleri için orman ürünleri entegre tesisi projeleri gerçekleştirilmişti. Orman köylüsüne gelir sağlamak ve göçü tersine çevirmek amacıyla devlet Köy-Kent köylerinde yaşayanlara krediyle Yap-İşlet-Devret modeliyle 650 bin TL’ye Dayılı köyünde kereste fabrikası kurdu. ORKÖY’den sağlanan krediyle kurulan Köykent Orman Ürünleri İşletmesi ve Değerlendirme Tesisi 2001 yılında dönemin Başbakanı merhum Bülent Ecevit tarafından açıldı. 2 bin metrekaresi kapalı, 26 bin metrekaresi açık alandan oluşan fabrikanın çatısı 2007 yılı kışında aşırı kar yağışı nedeniyle çöktü.
Mesudiye Belediye Başkanı İsa Gül, yıkılan Köy-Kent fabrikasını kurtararak yeniden hayata geçireceklerini söyledi.

Köy-Kent Projesi’nin Bülent Ecevit’in başbakanlığı döneminde başlatıldığını hatırlatan Mesudiye Belediye Başkanı İsa Gül, ” O dönemin kaymakamı da kurulan kooperatifin birinci üyesi. O birinci üye olduğu için herkes güvenmiş üye olmuş. İlk 2-3 yıl dönemin kaymakamı buradayken orası iyi işletilmiş. Her şey güzel gitmiş. Daha sonra ehil olmayan insanların eline geçmiş. İyi yönetilememiş, ardından da fabrika afete uğrayarak göçmüş.    Yaklaşık 450 kadar üyesi var. Bunlar şu anda hacizlik durumda. İnsanlarımız mağdur. “ dedi.

 

BOYNUMUZUN BORCU

Geçmiş dönemde fabrikanın yeniden hayata geçmesi için birçok girişimleri olduğunu diye getiren Mesudiye Belediye Başkanı Gül, “Bakanlıklara dahi gittik ama bu tür kooperatif sayısı Türkiye genelinde 200’ün üzerinde olduğu için bir sonuç alamadık.  Burası orada ölü yatıyor. Biz Ordu Büyükşehir Belediyemizin de desteğiyle sorunu çözerek insanımızı haciz noktasından kurtarmak istiyoruz. Bu bizim boynumuzun borcu.” diye konuştu.      

 

 

YENİDEN ÜRETİM YAPACAĞIZ

Yeni dönemde 52 projeleri olduğunu aktaran Mesudiye Belediye Başkanı İsa Gül, "Biz belediye olarak bir şirket kuracağız. Ordu Büyükşehir Belediyemiz de çeşitli konularda şirket kuruyor. Ben Büyükşehir Belediyemizin bize bu konuda destek olacağına inanıyorum. Bu şirket vasıtasıyla en azından Köy-Kent Orman Ürünleri Fabrikasını ona benzer bir tarzda yeniden canlandırmak istiyoruz. Böylece istihdam da oluşturmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

KÖY-KENT TARİHİ

Türkiye’de ilk kez merhum Başbakan Bülent Ecevit’in ’Hayalim’ dediği ’Köy-Kent Projesi’ Ordu’nun Mesudiye İlçesi’nde, merkezi Çavdar Köyü olmak üzere Esatlı, Türkköyü, Kışlacık, Çardaklı, Yuvalı, Dayılı, Göçbeyi ve Ilışar köylerinde uygulanmıştı. Proje kapsamında Türk köyünde Köykent İlköğretim Okulu, Çavdar köyünde Köykent Kültür ve Sanat Evi, Sağlık Ocağı, Köykent Spor Sahası, Dayılı köyünde orman köylüleri için orman ürünleri entegre tesisi projeleri gerçekleştirilmişti. Orman köylüsüne gelir sağlamak ve göçü tersine çevirmek amacıyla devlet Köy-Kent köylerinde yaşayanlara krediyle Yap-İşlet-Devret modeliyle 650 bin TL’ye Dayılı köyünde kereste fabrikası kurdu. ORKÖY’den sağlanan krediyle kurulan Köykent Orman Ürünleri İşletmesi ve Değerlendirme Tesisi 2001 yılında dönemin Başbakanı merhum Bülent Ecevit tarafından açıldı. 2 bin metrekaresi kapalı, 26 bin metrekaresi açık alandan oluşan fabrikanın çatısı 2007 yılı kışında aşırı kar yağışı nedeniyle çöktü.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.