Kestane fiyatları el yakıyor

YAŞAM (Ünye Kent) - Ünye Kent Gazetesi | 10.12.2018 - 10:58, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1162+ kez okundu.
 

Kestane fiyatları el yakıyor

Kış günlerinin vazgeçilmezi kestane, bu sene yüksek fiyatıyla dikkat çekiyor
Özellikle Sinop ve Batı Karadeniz Bölgesinden getirilen kestaneler Ordu'da  sevilerek tüketiliyor. Kestane fiyatının pahalı olmasının sebebi ise üretimin az olmasından kaynaklanıyor. Ordu sokaklarında kestane satan 53 yaşındaki Veli Polat, fiyatların bu kadar pahalı olmasının sebebinin üretimin azlığından ve kestane toplayan kişi sayısının azalmasından kaynaklı olduğunu söyledi. Geçen sene 100 gram pişmiş kestaneyi 3 buçuk liraya satıyordum bu sene ise 5 liraya satıyorum diyen Polat, sözlerine şöyle devam etti; ''Çiğ kestanenin kilosu ise 15 liradan başlıyor  25 liraya kadar çıkıyor. Ordu'da tezgahlarda satılan kestanelerin çoğu Sinop'tan geliyor. Ama kestane yetiştirilen yerlerde kestane toplayanların sayısı azaldı. Köylerde özellikle genç nüfus azaldı. Yaşlılar ise kestane toplayıp satamıyorlar. Hem ürün az hem de toplayıp satan kişi sayısı az. Durum böyle olunca kestane fiyatları baya arttı. Vatandaşlar kestaneyi çok seviyor ama fiyatı yüksek olduğu için her vatandaş doya doya kestane yiyemiyor. İstanbul gibi büyük şehirlerde kestanenin kilosu 70 lirayı bile geçiyor. Kestane az ve rağbet çok. Durum böyle olunca fiyatı yükseliyor'' dedi. ''En çok 100 gram alınıyor'' Kestane fiyatlarını pahalı bulan vatandaşlar kilo işi değil gram işi kestane alıyor diyen Polat; ''Kilo işi alan vatandaşlar da var ama en çok 100 gramlık pişmiş kestane gidiyor. 200 gramlık pişmiş kestaneler de oldukça rağbet görüyor. Vatandaşlar pişmiş kestaneyi daha çok seviyor. Evde pişirmek isteyen kişiler ise çiğ kestaneyi tercih ediyor'' dedi. ''Ordu kestanesi çok lezzetli'' Polat; ''Aslında Ordu'nun kestanesi birçok yerin kestanesinden daha lezzetli ama Ordu'da kestane çok üretilmiyor. Ordu kestanesi diğer kestanelere kıyasla biraz küçük olur ama çok lezzetlidir ve  pamuk gibi yumuşaktır. Keşke çok üretilse de tezgahlarda hep Ordu kestanesi satsak. Ama kestane piyasası şu an için Batı Karadeniz'de. Özellikle Sinop bu konuda baya başarılı'' dedi.
Kış günlerinin vazgeçilmezi kestane, bu sene yüksek fiyatıyla dikkat çekiyor
Özellikle Sinop ve Batı Karadeniz Bölgesinden getirilen kestaneler Ordu'da  sevilerek tüketiliyor. Kestane fiyatının pahalı olmasının sebebi ise üretimin az olmasından kaynaklanıyor. Ordu sokaklarında kestane satan 53 yaşındaki Veli Polat, fiyatların bu kadar pahalı olmasının sebebinin üretimin azlığından ve kestane toplayan kişi sayısının azalmasından kaynaklı olduğunu söyledi. Geçen sene 100 gram pişmiş kestaneyi 3 buçuk liraya satıyordum bu sene ise 5 liraya satıyorum diyen Polat, sözlerine şöyle devam etti; ''Çiğ kestanenin kilosu ise 15 liradan başlıyor  25 liraya kadar çıkıyor. Ordu'da tezgahlarda satılan kestanelerin çoğu Sinop'tan geliyor. Ama kestane yetiştirilen yerlerde kestane toplayanların sayısı azaldı. Köylerde özellikle genç nüfus azaldı. Yaşlılar ise kestane toplayıp satamıyorlar. Hem ürün az hem de toplayıp satan kişi sayısı az. Durum böyle olunca kestane fiyatları baya arttı. Vatandaşlar kestaneyi çok seviyor ama fiyatı yüksek olduğu için her vatandaş doya doya kestane yiyemiyor. İstanbul gibi büyük şehirlerde kestanenin kilosu 70 lirayı bile geçiyor. Kestane az ve rağbet çok. Durum böyle olunca fiyatı yükseliyor'' dedi.
''En çok 100 gram alınıyor''
Kestane fiyatlarını pahalı bulan vatandaşlar kilo işi değil gram işi kestane alıyor diyen Polat; ''Kilo işi alan vatandaşlar da var ama en çok 100 gramlık pişmiş kestane gidiyor. 200 gramlık pişmiş kestaneler de oldukça rağbet görüyor. Vatandaşlar pişmiş kestaneyi daha çok seviyor. Evde pişirmek isteyen kişiler ise çiğ kestaneyi tercih ediyor'' dedi.
''Ordu kestanesi çok lezzetli''
Polat; ''Aslında Ordu'nun kestanesi birçok yerin kestanesinden daha lezzetli ama Ordu'da kestane çok üretilmiyor. Ordu kestanesi diğer kestanelere kıyasla biraz küçük olur ama çok lezzetlidir ve  pamuk gibi yumuşaktır. Keşke çok üretilse de tezgahlarda hep Ordu kestanesi satsak. Ama kestane piyasası şu an için Batı Karadeniz'de. Özellikle Sinop bu konuda baya başarılı'' dedi.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.