İkizce'de beyaz fasülye atağı

BÖLGE GÜNDEMİ (Web Sitesi) - Web Sitesi | 22.05.2019 - 14:07, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2188+ kez okundu.
 

İkizce'de beyaz fasülye atağı

İkizce Ziraat Odası Başkanı Hasan Çalık bu yıl ilk kez İkizce’de beyaz fasulye yetiştiriciliğine başladıklarını söyledi.
Türkiye’nin kurtuluşunun üretimde olduğunu belirten İkizce Ziraat Odası Başkanı Hasan Çalık, “Üretmeden olmuyor. Üreteceğiz, üreteceğiz, üreteceğiz. Hep birlikte elimizden ne geliyorsa onu üreteceğiz. Biz bunun için kolları sıvadık. Pek çok projemiz var. Onlardan biri beyaz fasulye üretimi. Bu yıl ilk kez Devecik Mahallemizde beyaz fasulye üretimi yapacağız. Burası fındığın az olduğu yer. Burayı o nedenle özellikle seçtik. Bu yeni bahçenin sulamasını ise İkizce Belediyesi üstlenecek. Bu yıl 2 bin tonun üzerinde fasulye elde etmeyi hedefliyoruz. Biz de tarım mühendislerimizle bahçeyi yakından takip edeceğiz. Güresini oda olarak biz alacağız.” dedi. ÇOK UMUTLUYUZ Şu anda beyaz fasulyeni kilosunun 15 ila 30 lira arasında değiştiğini belirten İkizce Ziraat Odası Başkanı Çalık, “Devecik’te üretimi Mahir Çoban isimli bir çiftçimiz yapacak. Ben inanıyorum ki Mahir Çoban bu yıl bu işten bir yılda en az 30 bin lira kazandığında diğer çiftçiler de buna ilgi duyacak. Devecik’te 2500 nüfus var. Onlardan sadece 500’ü tünel inşaatında çalışacağına bu işe ilgi duysa elde edilecek geliri siz düşünün. Biz çok umutluyuz. İkizce Belediye Başkanı Osman Kaygı da Tarım Bakanlığı’ndan geldiği için sağ olsun bu tür projeleri çok destekliyor. Biz bu dönemi her şeyiyle ve her yönüyle üretim dönemi olarak görüyoruz.” diye konuştu.  ATAK ATAĞI İkizce’de üretimi artırmak için tavuk da dağıttıkları bilgisini veren Çalık, “Elazığ’dan getirttiğimiz tavukları üreticimize dağıttık. Çok da yoğun ilgi gördük. Bizim getirttiğimiz 2500 tavuk birkaç saat içinde bitti. Biz bunu zaten son 5-6 yıldır yapıyoruz. Çiftçimizin isteği üzerine yapıyoruz. Bu tavukları herkes kendi yumurtasını üretsin diye yapıyoruz. Herkes doğal beslensin diye yapıyoruz. Yumurtasını, tavuk etini kendi elde etsin diye yapıyoruz. Biliyorsunuz yumurta yemeyen uçak bile kullanamıyor.  Onun için biz Atak türü tavukları getirttik. Atak türü tavuklar Lomkan türü tavuklar gibi değil. Bunlar Karadeniz’e uyumlu. Hem eti iyi var hem de yumurtası.” şeklinde konuştu.   NE VARSA ÜRETİMDE VAR Tavukları çiftçi kayıt sistemine göre verdiklerini belirten Çalık, “Tavukları 20 dönümden aşağıda arazisi olanlara tavukları dağıttık. Bir kişiye en fazla 5 tavuk verdik. Bu tavukların bedelinin yarısını biz oda olarak karşıladık. Geriye kalan 20-25 lirasını ise çiftçimizden aldık. Bizim tek derdimiz üretim. Üretim diyoruz başka hiçbir şey demiyoruz. Bu ülkenin her karış toprağında şehit kanı var. Biz burada üretim yapmazsak, başka ülkelere el avuç açarsak şehitlerin hakkı bize geçer. Ne varsa üretimde var.”
İkizce Ziraat Odası Başkanı Hasan Çalık bu yıl ilk kez İkizce’de beyaz fasulye yetiştiriciliğine başladıklarını söyledi.

Türkiye’nin kurtuluşunun üretimde olduğunu belirten İkizce Ziraat Odası Başkanı Hasan Çalık, “Üretmeden olmuyor. Üreteceğiz, üreteceğiz, üreteceğiz. Hep birlikte elimizden ne geliyorsa onu üreteceğiz. Biz bunun için kolları sıvadık. Pek çok projemiz var. Onlardan biri beyaz fasulye üretimi. Bu yıl ilk kez Devecik Mahallemizde beyaz fasulye üretimi yapacağız. Burası fındığın az olduğu yer. Burayı o nedenle özellikle seçtik. Bu yeni bahçenin sulamasını ise İkizce Belediyesi üstlenecek. Bu yıl 2 bin tonun üzerinde fasulye elde etmeyi hedefliyoruz. Biz de tarım mühendislerimizle bahçeyi yakından takip edeceğiz. Güresini oda olarak biz alacağız.” dedi.

ÇOK UMUTLUYUZ

Şu anda beyaz fasulyeni kilosunun 15 ila 30 lira arasında değiştiğini belirten İkizce Ziraat Odası Başkanı Çalık, “Devecik’te üretimi Mahir Çoban isimli bir çiftçimiz yapacak. Ben inanıyorum ki Mahir Çoban bu yıl bu işten bir yılda en az 30 bin lira kazandığında diğer çiftçiler de buna ilgi duyacak. Devecik’te 2500 nüfus var. Onlardan sadece 500’ü tünel inşaatında çalışacağına bu işe ilgi duysa elde edilecek geliri siz düşünün. Biz çok umutluyuz. İkizce Belediye Başkanı Osman Kaygı da Tarım Bakanlığı’ndan geldiği için sağ olsun bu tür projeleri çok destekliyor. Biz bu dönemi her şeyiyle ve her yönüyle üretim dönemi olarak görüyoruz.” diye konuştu. 

ATAK ATAĞI

İkizce’de üretimi artırmak için tavuk da dağıttıkları bilgisini veren Çalık, “Elazığ’dan getirttiğimiz tavukları üreticimize dağıttık. Çok da yoğun ilgi gördük. Bizim getirttiğimiz 2500 tavuk birkaç saat içinde bitti. Biz bunu zaten son 5-6 yıldır yapıyoruz. Çiftçimizin isteği üzerine yapıyoruz. Bu tavukları herkes kendi yumurtasını üretsin diye yapıyoruz. Herkes doğal beslensin diye yapıyoruz. Yumurtasını, tavuk etini kendi elde etsin diye yapıyoruz. Biliyorsunuz yumurta yemeyen uçak bile kullanamıyor.  Onun için biz Atak türü tavukları getirttik. Atak türü tavuklar Lomkan türü tavuklar gibi değil. Bunlar Karadeniz’e uyumlu. Hem eti iyi var hem de yumurtası.” şeklinde konuştu.  

NE VARSA ÜRETİMDE VAR

Tavukları çiftçi kayıt sistemine göre verdiklerini belirten Çalık, “Tavukları 20 dönümden aşağıda arazisi olanlara tavukları dağıttık. Bir kişiye en fazla 5 tavuk verdik. Bu tavukların bedelinin yarısını biz oda olarak karşıladık. Geriye kalan 20-25 lirasını ise çiftçimizden aldık. Bizim tek derdimiz üretim. Üretim diyoruz başka hiçbir şey demiyoruz. Bu ülkenin her karış toprağında şehit kanı var. Biz burada üretim yapmazsak, başka ülkelere el avuç açarsak şehitlerin hakkı bize geçer. Ne varsa üretimde var.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.