“Fındık politikası yok!”

EKONOMİ (Web Sitesi) - Web Sitesi | 11.08.2018 - 23:16, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2032+ kez okundu.
 

“Fındık politikası yok!”

Türk tarımının büyük kalemi Ali Ekber Yıldırım, Dünya Gazetesi’nde ‘fındıkta strateji ve politika yok’ başlıklı bir yazı kaleme aldı.
Çarpıcı tespitler yapan Yıldırım, Türkiye'nin fındıkta doğru dürüst bir stratejisi olmamasının büyüm kayıplara neden olduğunu ifade etti.   Türkiye üretiyor başkaları kazanıyor Fındığı Türkiye’nin ürettiğini ancak parayı başkalarının kazandığını ifade eden Ali Ekber Yıldırım, “Her yıl "fındık fiyatı ne olacak?" tartışmaları ile geçiyor. Her geçen yıl daha çok fındık ihraç edilerek daha az döviz elde ediliyor. Yılda 15-20 milyar dolarlık katma değer sağlayacak bir üründen, ihracatımız 2 milyar dolara yaklaşınca seviniyoruz. Yapılan ihracatın yaklaşık üçte birini yabancı sermayeli tek bir firma gerçekleştirirken, toplam ihracatın yarısından fazlasını yabancı sermayeli şirketler gerçekleştiriyor.” dedi. -“Herkesin bir rekolte oyunu var”- Fındık sezonu öncesi yer yıl aynı tartışmaların yaşandığını belirten Yıldırım, “Fındıkta belirlenmiş politika ve strateji olmayınca her yıl aynı tartışma, aynı çekişme devam ediyor. Fındığı alanlar, ihracatçılar üretim verilerini yüksek göstererek düşük fiyat oluşması için çalışıyor. Üreticiler, ziraat odaları üretimi düşük göstererek fiyatın yükselmesi için çaba gösteriyor. Tarım Bakanlığı "kimse rekolte açıklamasın, ben tek elden açıklayacağım" dedi. Onu bile beceremediler.” diye konuştu. -“Türkiye fiyat belirleyemiyor”- Türkiye’nin fındık fiyatını belirlemede aciz olduğunu ifade eden Yıldırım, “Bugünlerde Karadeniz'de fındık hasadı yapılıyor. Üretici dağda, bayırda, ovada fındık topluyor. Fakat kaç liradan satacağını bilmiyor. Dünyanın en büyük üreticisi ve ihracatçısı olan Türkiye, fındığın fiyatını belirlemekten aciz. Orta ve uzun vadeli politika olmayınca fındığın fiyatı da sağlıklı olarak belirlenemiyor. Denilebilir ki, 'fiyat serbest piyasada arz talebe göre belirlensin'. Böyle bir serbest piyasa yok.” dedi.  -“Fındık politikasızlığın kurbanı oluyor”- Fındığın bir politikaya ihtiyacı olduğunu belirten Ali Ekber Yıldırım, eğer bir politika belirlenemezse Türkiye’nin fındığı da kaybedeceğini ifade ederek şöyle konuştu: “Fındıkta başlayan yeni sezon sancılı geçiyor. Üretici fındık hasadına başladı ama fiyat belli değil. Dünyanın en önemli ürünlerinden biri olan, Türkiye'nin hem üretimde hem de ihracatta tartışmasız lider olduğu fındıkta politikasızlığın kurbanı oluyor. Karadeniz Bölgesi'nin ekonomisini ayakta tutan en önemli ürün, fındıkta orta ve uzun vadeli politikaya ihtiyaç var. Bu politika olmazsa yakın gelecekte Türkiye fındığı da kaybeder.”
Türk tarımının büyük kalemi Ali Ekber Yıldırım, Dünya Gazetesi’nde ‘fındıkta strateji ve politika yok’ başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Çarpıcı tespitler yapan Yıldırım, Türkiye'nin fındıkta doğru dürüst bir stratejisi olmamasının büyüm kayıplara neden olduğunu ifade etti.

 

Türkiye üretiyor başkaları kazanıyor

Fındığı Türkiye’nin ürettiğini ancak parayı başkalarının kazandığını ifade eden Ali Ekber Yıldırım, “Her yıl "fındık fiyatı ne olacak?" tartışmaları ile geçiyor. Her geçen yıl daha çok fındık ihraç edilerek daha az döviz elde ediliyor. Yılda 15-20 milyar dolarlık katma değer sağlayacak bir üründen, ihracatımız 2 milyar dolara yaklaşınca seviniyoruz. Yapılan ihracatın yaklaşık üçte birini yabancı sermayeli tek bir firma gerçekleştirirken, toplam ihracatın yarısından fazlasını yabancı sermayeli şirketler gerçekleştiriyor.” dedi.

-“Herkesin bir rekolte oyunu var”-

Fındık sezonu öncesi yer yıl aynı tartışmaların yaşandığını belirten Yıldırım, “Fındıkta belirlenmiş politika ve strateji olmayınca her yıl aynı tartışma, aynı çekişme devam ediyor. Fındığı alanlar, ihracatçılar üretim verilerini yüksek göstererek düşük fiyat oluşması için çalışıyor. Üreticiler, ziraat odaları üretimi düşük göstererek fiyatın yükselmesi için çaba gösteriyor. Tarım Bakanlığı "kimse rekolte açıklamasın, ben tek elden açıklayacağım" dedi. Onu bile beceremediler.” diye konuştu.
-“Türkiye fiyat belirleyemiyor”-

Türkiye’nin fındık fiyatını belirlemede aciz olduğunu ifade eden Yıldırım, “Bugünlerde Karadeniz'de fındık hasadı yapılıyor. Üretici dağda, bayırda, ovada fındık topluyor. Fakat kaç liradan satacağını bilmiyor. Dünyanın en büyük üreticisi ve ihracatçısı olan Türkiye, fındığın fiyatını belirlemekten aciz. Orta ve uzun vadeli politika olmayınca fındığın fiyatı da sağlıklı olarak belirlenemiyor. Denilebilir ki, 'fiyat serbest piyasada arz talebe göre belirlensin'. Böyle bir serbest piyasa yok.” dedi.

 -“Fındık politikasızlığın kurbanı oluyor”-

Fındığın bir politikaya ihtiyacı olduğunu belirten Ali Ekber Yıldırım, eğer bir politika belirlenemezse Türkiye’nin fındığı da kaybedeceğini ifade ederek şöyle konuştu:

“Fındıkta başlayan yeni sezon sancılı geçiyor. Üretici fındık hasadına başladı ama fiyat belli değil. Dünyanın en önemli ürünlerinden biri olan, Türkiye'nin hem üretimde hem de ihracatta tartışmasız lider olduğu fındıkta politikasızlığın kurbanı oluyor. Karadeniz Bölgesi'nin ekonomisini ayakta tutan en önemli ürün, fındıkta orta ve uzun vadeli politikaya ihtiyaç var. Bu politika olmazsa yakın gelecekte Türkiye fındığı da kaybeder.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.