Fındığınızı Çürütmeyin

BÖLGE GÜNDEMİ (Ünye Kent) - Ünye Kent Gazetesi | 18.08.2020 - 10:37, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1588+ kez okundu.
 

Fındığınızı Çürütmeyin

Ordu'da fındık sezonu devam ederken uzmanlar uyardı; ''Toplanan fındıkların uzun süre çuvallarda bekletilmemesi ve günlük olarak harmana serilmesi gerekiyor''
Konu hakkında önemli açıklamalar yapan ve fındık üreticilerini uyaran Ziraat Teknikeri Soner Yurtseven; ''Zor şartlarda, emek vererek topladığımız fındıklar mümkün oldukça hava geçirme özelliği olan çuvallarda konulmalıdır.   Her zaman delikli çuvallar tercih edilmelidir. Naylon çuvallara koyduğumuz fındıklar kesinlikle 3-4 saatten fazla bekletilmemelidir. Şartlar gereği istemeden de olsa fındığı bu çuvallarda beklettiğiniz taktirde ise çuvallar dik şekilde ve birbirine temas etmeden yerleştirilmelidr.   Mümkün olan en kısa süre içerisinde de harmana boşaltılmaldır. Harmana boşaltılan fındıklar yığın halinde tutulmadan 10-15 santim kalınlığında serilmelidir ve her gün kürek veya tırmıkla karıştırılması gerekmektedir. Bunca emek verip topladığımız fındığımızı harmanda çürümeye bırakmayalım.   Yağmurlu hava durumunda ise kesinlikle naylon veya brandayla fındığın üzerini kapatmamız gerekmektedir. Ancak naylon brandalara fındığa direkt temas etmemelidir. Ters V şeklinde fındığın hava alacağı şekilde serilmelidir.   Harmanınızın hafif meyilli veya beton, yani altı su tutmayacak şekilde bir yapıda olması gerekmektedir. Aksi taktirde bir sene boyunca emek verdiğimiz ve artık sonuna geldigimiz bu sürede fındığın çürümesine ve randımanın düşmesine neden oluruz.   Üreticilerimiz bu teknik konulara dikkat eder ve gerekli önlemleri alırlarsa fındıklarını da o kadar iyi korumuş olurlar'' dedi. 
Ordu'da fındık sezonu devam ederken uzmanlar uyardı; ''Toplanan fındıkların uzun süre çuvallarda bekletilmemesi ve günlük olarak harmana serilmesi gerekiyor''

Konu hakkında önemli açıklamalar yapan ve fındık üreticilerini uyaran Ziraat Teknikeri Soner Yurtseven; ''Zor şartlarda, emek vererek topladığımız fındıklar mümkün oldukça hava geçirme özelliği olan çuvallarda konulmalıdır.

 

Her zaman delikli çuvallar tercih edilmelidir. Naylon çuvallara koyduğumuz fındıklar kesinlikle 3-4 saatten fazla bekletilmemelidir. Şartlar gereği istemeden de olsa fındığı bu çuvallarda beklettiğiniz taktirde ise çuvallar dik şekilde ve birbirine temas etmeden yerleştirilmelidr.

 

Mümkün olan en kısa süre içerisinde de harmana boşaltılmaldır. Harmana boşaltılan fındıklar yığın halinde tutulmadan 10-15 santim kalınlığında serilmelidir ve her gün kürek veya tırmıkla karıştırılması gerekmektedir. Bunca emek verip topladığımız fındığımızı harmanda çürümeye bırakmayalım.

 

Yağmurlu hava durumunda ise kesinlikle naylon veya brandayla fındığın üzerini kapatmamız gerekmektedir. Ancak naylon brandalara fındığa direkt temas etmemelidir. Ters V şeklinde fındığın hava alacağı şekilde serilmelidir.

 

Harmanınızın hafif meyilli veya beton, yani altı su tutmayacak şekilde bir yapıda olması gerekmektedir. Aksi taktirde bir sene boyunca emek verdiğimiz ve artık sonuna geldigimiz bu sürede fındığın çürümesine ve randımanın düşmesine neden oluruz.

 

Üreticilerimiz bu teknik konulara dikkat eder ve gerekli önlemleri alırlarsa fındıklarını da o kadar iyi korumuş olurlar'' dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.