Erken Hasat !!!

EKONOMİ (Ordu Gazete) - Ordu Gazete | 16.07.2018 - 22:10, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2507+ kez okundu.
 

Erken Hasat !!!

Ordu’da fındık hasat tarihi henüz açıklanmadı ama üretici bahçeye girmeye hazırlanıyor.
Ziraat Odalarının ve yetkili kurumların üreticileri erken hasat yapmamaları konusunda uyarırken, üreticiler bildiğini okuyor. Fındıkta rekolte ve kaliteyi olumsuz etkileyen erken hasatın zararları saymakla bitmiyor.   Fındıkta hasat olgunluğu kriterleri : 1.Zurufların (yeşil kabuğun) iyice sararıp kızarmaları, 2.Fındık danelerinin zuruf içerisinde oynamaya başlaması, 3.Sert meyve kabuğunun ¾ oranında kızarması ve için kendine has sertlik ve tadını alması, 4.Sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan dalların sallandığı zaman meyvelerin ¾'ünün daldan dökülmesi, 5.Kabuk kırıldığında iç fındığın zarının koyu krem rengine dönüşmesi,   İşte fındıkta erken hasatın zararları: 1.Fındıklar, kurutulduktan sonra dıştaki sert meyve kabukları kendilerine has renklerini alamazlar ve donuk renkli olurlar. 2.İç tam olarak kabuğu doldurmaz, halk arasında bezik tabir edilen buruşuk iç oranı artar,  bu ise randıman ve ürün miktarını düşürür. İlimizin 2017 yılı fındık rekoltesi esas alındığında 1 randımanlık kayıp 4340 ton fındığın kaybı demektir. Bu kadar fındığın bu gün itibariyle değeri 37 milyon liradır. Herbir randıman kaybı bu değerin katlanarak artması demektir. 3.Fındık çeşitleri kendine has sertlik, lezzet ve tada ulaşamaz. Tat yavanlaşır, meyve kalitesi düşer. 4. Bu fındıkların uzun süre muhafaza edilmsi güçleşir, kolayca bozulurlar, küflenme ve dolayısıyla aflatoksin oluşumuna neden olurlar. Erken hasat edilen fındıkların dokusu yeterince sertleşemeyeceği için depolama ömrü azalacak ve depeoda kolaylıkla bozulabilecektir. Yine erken hasat edilen fındıklarda aflatoksin oluşacağından bu aflatoksinli fındıkları tüketen insanların sağlığını tehlikeye atacaktır. İhraç edilen bu aflatoksinli fındıklar dış pazarlardan geri dönecektir. Bu ürünlerin geri dönmesiyle hem sanayicimiz hem de  üreticilerimiz zarar göreceklerdir. Dolayısıyla tüm bu nedenlerden dolayı Ülkemiz ekonomisi zarara uğrayacaktır. 5.Nem içeriği yüksek olup, kurumaları güçleşir ve beyazlatma oranları düşük olur. Erken toplanan fındıklarda iç zarın atma oranı düşeceğinden dolayı beyazlatma oranları düşmektedir. Bu da büyük oranda üründe ekonomik kayıplara yol açmaktadır.   
Ordu’da fındık hasat tarihi henüz açıklanmadı ama üretici bahçeye girmeye hazırlanıyor.

Ziraat Odalarının ve yetkili kurumların üreticileri erken hasat yapmamaları konusunda uyarırken, üreticiler bildiğini okuyor.

Fındıkta rekolte ve kaliteyi olumsuz etkileyen erken hasatın zararları saymakla bitmiyor.

 

Fındıkta hasat olgunluğu kriterleri :

1.Zurufların (yeşil kabuğun) iyice sararıp kızarmaları,

2.Fındık danelerinin zuruf içerisinde oynamaya başlaması,

3.Sert meyve kabuğunun ¾ oranında kızarması ve için kendine has sertlik ve tadını alması,

4.Sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan dalların sallandığı zaman meyvelerin ¾'ünün daldan dökülmesi,

5.Kabuk kırıldığında iç fındığın zarının koyu krem rengine dönüşmesi,

 

İşte fındıkta erken hasatın zararları:

1.Fındıklar, kurutulduktan sonra dıştaki sert meyve kabukları kendilerine has renklerini alamazlar ve donuk renkli olurlar.

2.İç tam olarak kabuğu doldurmaz, halk arasında bezik tabir edilen buruşuk iç oranı artar,  bu ise randıman ve ürün miktarını düşürür. İlimizin 2017 yılı fındık rekoltesi esas alındığında 1 randımanlık kayıp 4340 ton fındığın kaybı demektir. Bu kadar fındığın bu gün itibariyle değeri 37 milyon liradır. Herbir randıman kaybı bu değerin katlanarak artması demektir.

3.Fındık çeşitleri kendine has sertlik, lezzet ve tada ulaşamaz. Tat yavanlaşır, meyve kalitesi düşer.

4. Bu fındıkların uzun süre muhafaza edilmsi güçleşir, kolayca bozulurlar, küflenme ve dolayısıyla aflatoksin oluşumuna neden olurlar. Erken hasat edilen fındıkların dokusu yeterince sertleşemeyeceği için depolama ömrü azalacak ve depeoda kolaylıkla bozulabilecektir. Yine erken hasat edilen fındıklarda aflatoksin oluşacağından bu aflatoksinli fındıkları tüketen insanların sağlığını tehlikeye atacaktır. İhraç edilen bu aflatoksinli fındıklar dış pazarlardan geri dönecektir. Bu ürünlerin geri dönmesiyle hem sanayicimiz hem de  üreticilerimiz zarar göreceklerdir. Dolayısıyla tüm bu nedenlerden dolayı Ülkemiz ekonomisi zarara uğrayacaktır.

5.Nem içeriği yüksek olup, kurumaları güçleşir ve beyazlatma oranları düşük olur. Erken toplanan fındıklarda iç zarın atma oranı düşeceğinden dolayı beyazlatma oranları düşmektedir. Bu da büyük oranda üründe ekonomik kayıplara yol açmaktadır. 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.