Biz Ferraro Dedikçe Ses Başka Yerden Geliyor

SİYASET 06.05.2020 - 09:52, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1465+ kez okundu.
 

Biz Ferraro Dedikçe Ses Başka Yerden Geliyor

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, fındık bahçesine girip basın açıklaması yaptı. Adıgüzel, “Eyy güzel halkım. Ben 25 TL derken, hala eveleyip geveleyip 20 TL telaffuz edenleri, ben Ferraro dedikçe, Rekabet Kurumu dedikçe, onlar yerine bize cevap yetiştirenleri de size havale ediyorum”dedi.
Adıgüzel’in açıklaması şöyle;   Salgın hastalıkla beraber tüm Türkiye olarak evlere kapanmak zorunda kaldık. Karadeniz’de genellikle bu tarihlerden önce çiftçi bahçeye girerdi. Sadece bölgede olanlar değil batı illerinde olan İstanbul’da İzmir’de Trakya’da olan vatandaşlarımız da bölgelerine gelirdi. Şimdi iller arasındaki geçişler sınırlandırıldığı için gelemiyorlar. Bununla ilgili de sürekli talepte bulunuyorlar. Biz günde 50-60 telefon alıyoruz. Hani türkümüz de var: “yine yeşillendi fındık dalları” diyor. Fındık dalları yeşerdi. Gübre zamanı geldi. Bakım zamanı geldi. Vatandaş bahçesine gelemiyor. Aslında buna da bir çözüm üretmemiz gerekir. Mesela sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde bu çiftçilerin dönüşü sağlanabilir. Doğrudan köylerine giderek evlerine ulaşacak şekilde bir düzenleme getirilebilir. Nasıl Ordu’da, Giresun’da, Samsun’da fındıkla ilgili bu mevzular varsa Rize ve ötesinde de çayla ilgili sorun var. Çay üreticisi de bahçesine ulaşamıyor. Karadeniz’in nüfusunun büyük bir yoğunluğunun İstanbul’da olduğunu biliyoruz. Bu arada geçtiğimiz günlerde açıklamıştım. Şimdi tekrar ediyorum; şu anda serbest piyasada fındık 25 TL. Dolayısıyla geçen yılki gibi yapılmasın. Yetkililere sesleniyorum, piyasanın altında taban fiyatı vermeyin. Geçen yıl 20 TL piyasa fiyatı varken piyasa fiyatını yalandan 11 TL’ye düşürüp sonra 16,5 TL taban fiyat verdiler. Geçen yıl ben en az 20 TL olması gerekir demiştim. Birçok siyasi 17 TL demişti ve 16,5 TL’ye bazıları göbek attı. Biz sevinmedik. Çünkü en az 20 TL olması gerekiyordu. Neden? Çünkü markette 80 TL, free shopta veya yurtdışında 400 TL. Bu emek hırsızlıği değil mi. Şimdi tekrar söylüyorum. Piyasada şu anda 25 TL. 2020 fındığının taban fiyatı 25 TL den aşağı olmamalıdır. 25 TL’den aşağı fındık telaffuz eden vatan hainliği yapar. Niye böyle söylüyorum? Çünkü fındık 70’ini bizim ürettiğimiz milli bir değer. Geçen yıl 20 TL’nin altında olmamalıdır derken ne kadar haklı çıktığım bugün ortada. Geçen yıldan çiftçinin kilo başına 8-9 TL zararı var. 16,5 TL’den alınan fındık 24-25 TL’ye satılıyor. Çiftçinin TMO’dan da alacağı var. TMO geçen yılın fındığı için üreticiye ton başına 6000 TL borçludur. Şimdi bunu çiftçiye ödeyin dediğimde birileri kuyruğuna basılmış gibi bağırıyor. Bir de piyasa fiyatı 25 TL olmuş, hala 20 TL fiyat telaffuz etmeye utanmıyorlar. O geçen seneydi. 1 yıl geriden geliyorlar. Neye itiraz ediyorsunuz. 25 TL’ye mi, TMO üretici üzerinden yaptığı karı üreticiye dağıtsın dedik. Buna mı? Ben Ferrero diyorum, ses başka yerden geliyor. Ben Rekabet Kurumu diyorum, ben fındık kurtları diyorum ses başka yerden geliyor. Siz milletin mi sözcüsüsünüz, fındık baronlarının mı?”
CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, fındık bahçesine girip basın açıklaması yaptı. Adıgüzel, “Eyy güzel halkım. Ben 25 TL derken, hala eveleyip geveleyip 20 TL telaffuz edenleri, ben Ferraro dedikçe, Rekabet Kurumu dedikçe, onlar yerine bize cevap yetiştirenleri de size havale ediyorum”dedi.


Adıgüzel’in açıklaması şöyle;
 
Salgın hastalıkla beraber tüm Türkiye olarak evlere kapanmak zorunda kaldık. Karadeniz’de genellikle bu tarihlerden önce çiftçi bahçeye girerdi. Sadece bölgede olanlar değil batı illerinde olan İstanbul’da İzmir’de Trakya’da olan vatandaşlarımız da bölgelerine gelirdi. Şimdi iller arasındaki geçişler sınırlandırıldığı için gelemiyorlar. Bununla ilgili de sürekli talepte bulunuyorlar. Biz günde 50-60 telefon alıyoruz.
Hani türkümüz de var: “yine yeşillendi fındık dalları” diyor. Fındık dalları yeşerdi. Gübre zamanı geldi. Bakım zamanı geldi. Vatandaş bahçesine gelemiyor. Aslında buna da bir çözüm üretmemiz gerekir. Mesela sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde bu çiftçilerin dönüşü sağlanabilir. Doğrudan köylerine giderek evlerine ulaşacak şekilde bir düzenleme getirilebilir. Nasıl Ordu’da, Giresun’da, Samsun’da fındıkla ilgili bu mevzular varsa Rize ve ötesinde de çayla ilgili sorun var. Çay üreticisi de bahçesine ulaşamıyor. Karadeniz’in nüfusunun büyük bir yoğunluğunun İstanbul’da olduğunu biliyoruz.
Bu arada geçtiğimiz günlerde açıklamıştım. Şimdi tekrar ediyorum; şu anda serbest piyasada fındık 25 TL. Dolayısıyla geçen yılki gibi yapılmasın. Yetkililere sesleniyorum, piyasanın altında taban fiyatı vermeyin. Geçen yıl 20 TL piyasa fiyatı varken piyasa fiyatını yalandan 11 TL’ye düşürüp sonra 16,5 TL taban fiyat verdiler.
Geçen yıl ben en az 20 TL olması gerekir demiştim. Birçok siyasi 17 TL demişti ve 16,5 TL’ye bazıları göbek attı. Biz sevinmedik. Çünkü en az 20 TL olması gerekiyordu. Neden? Çünkü markette 80 TL, free shopta veya yurtdışında 400 TL. Bu emek hırsızlıği değil mi. Şimdi tekrar söylüyorum. Piyasada şu anda 25 TL. 2020 fındığının taban fiyatı 25 TL den aşağı olmamalıdır. 25 TL’den aşağı fındık telaffuz eden vatan hainliği yapar. Niye böyle söylüyorum? Çünkü fındık 70’ini bizim ürettiğimiz milli bir değer. Geçen yıl 20 TL’nin altında olmamalıdır derken ne kadar haklı çıktığım bugün ortada.
Geçen yıldan çiftçinin kilo başına 8-9 TL zararı var. 16,5 TL’den alınan fındık 24-25 TL’ye satılıyor. Çiftçinin TMO’dan da alacağı var. TMO geçen yılın fındığı için üreticiye ton başına 6000 TL borçludur.
Şimdi bunu çiftçiye ödeyin dediğimde birileri kuyruğuna basılmış gibi bağırıyor. Bir de piyasa fiyatı 25 TL olmuş, hala 20 TL fiyat telaffuz etmeye utanmıyorlar. O geçen seneydi. 1 yıl geriden geliyorlar. Neye itiraz ediyorsunuz. 25 TL’ye mi, TMO üretici üzerinden yaptığı karı üreticiye dağıtsın dedik. Buna mı? Ben Ferrero diyorum, ses başka yerden geliyor. Ben Rekabet Kurumu diyorum, ben fındık kurtları diyorum ses başka yerden geliyor. Siz milletin mi sözcüsüsünüz, fındık baronlarının mı?”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.