Bilirkişiler Ordu’da yapılanmak istiyor

BÖLGE GÜNDEMİ 27.10.2019 - 18:00, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1696+ kez okundu.
 

Bilirkişiler Ordu’da yapılanmak istiyor

Samsun Bölge Bilirkişiler Derneği Başkanı Sedat Urkaya, “Bu derneği gönüllü olarak biz üstlendik. Ordu’da da yapılanmak için biz buraya geldik” dedi.
Samsun Bölge Bilirkişiler Derneği Başkanı Sedat Urkaya ve beraberindeki heyet, Ordu 19 Eylül Gazeteciler Derneğini ziyaret etti. Dernek Başkanı Erdoğan Erişen ve yönetim kurulu tarafından karşılanan bilirkişi heyeti adına Başkan Sedat Urkaya açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz yıl Samsun’da kurulduklarını anımsatan Başkan Urkaya, Samsun Bölge Adliyesi’ne bağlı Samsun, Rize, Ordu, Giresun, Trabzon, Tokat, Amasya, Sinop ve Çorum olmak üzere toplamda 9 vilayete hitap ettiklerini söyledi. Ordu’da da yapılanmak istediklerini ifade eden Urkaya, “6754 sayılı kurulan Bilirkişilik Kanununu 2017 yılında faaliyete geçti.  Adliyede her dosya hâkimin hukuksal anlamda verdiği karara göre karar açıklıyor. Ama uzmanlığı teknik konuda hâkimlerimiz o konuda yetkin değil. Herkes mühendis, inşaatçı, avukat değil ve hâkimler düzgün karar verebilmesi için yıllardır bilirkişilik vardı ama o yörede tanınan bilinen insanlardı. Şimdi bilirkişi olabilmek için yasalar, yönetmelikler 6754 sayılı kanunla sabitleştirildi. Bunun yönetmelikleri yayınlandı. Samsun Bölge Adliyesi, Türkiye genelinde 11 bölgeye hitap ediyor. Bizde bilirkişi arkadaşlarımızın nitelikli ve nicelikli olabilmesi için, sosyal kültürel etkinliklerin çoğaltılabilmesi için bir öncülük yaptık. Türkiye’de dört tane daha var bilirkişi derneği ve bu derneklerin 3 bin tane de bizim adliyemizde görev yapan Rize’si, Trabzon’u, Tokat’ı, Amasya’sı, Samsun’u 3 bin 46 tane uzmanlaşmış üyesi var. Bu derneği gönüllü olarak biz üstlendik. Ordu’da da yapılanmak için biz buraya geldik. Asıl amacımızda şu; Türkiye Bilirkişiler Federasyonu’nu Samsun’a kurmayı planladık. Önümüzdeki yılda muhtemelin bu federasyon ilk adımlarını da Samsun’da atmış olacağız. Bu bilirkişi arkadaşlarım için sosyal ve iletişim sıkıntılarımızı dile getirebilmek için devlet; tek tek gelmeyin, dernekleşin. Yönetim kurulu olarak toparlayın sizi tüzel kişilik olarak kabul edelim. Bizde bu amaçla bu derneğe gönüllü olarak katıldık 2022’de de bu görevde olmayacağım” diye konuştu. Bilirkişi öcü değil Urkaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bilirkişinin bir öcü değil, bilirkişinin bir uzman olduğunu insanlara anlatmamız gerekiyor. Bilirkişi hak yiyen bir adam değil, hakkaniyeti bulan, uzmanlığını ortaya koyan, kanunlar adına çalışan hakimlerin yardımcısı olduğunu düşünüyoruz. Devlette inşallah bizi hakim yardımcısı gibi kabul ederse, insanlar bizi daha iyi tanımış olur. Biz kağıt üzerindeki attığımız imzamızın ve vicdanımızın hürriyetiyle imza atıyoruz. Bildiğimiz teknik konulara göre imza atıyoruz.”
Samsun Bölge Bilirkişiler Derneği Başkanı Sedat Urkaya, “Bu derneği gönüllü olarak biz üstlendik. Ordu’da da yapılanmak için biz buraya geldik” dedi.

Samsun Bölge Bilirkişiler Derneği Başkanı Sedat Urkaya ve beraberindeki heyet, Ordu 19 Eylül Gazeteciler Derneğini ziyaret etti. Dernek Başkanı Erdoğan Erişen ve yönetim kurulu tarafından karşılanan bilirkişi heyeti adına Başkan Sedat Urkaya açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz yıl Samsun’da kurulduklarını anımsatan Başkan Urkaya, Samsun Bölge Adliyesi’ne bağlı Samsun, Rize, Ordu, Giresun, Trabzon, Tokat, Amasya, Sinop ve Çorum olmak üzere toplamda 9 vilayete hitap ettiklerini söyledi.

Ordu’da da yapılanmak istediklerini ifade eden Urkaya, “6754 sayılı kurulan Bilirkişilik Kanununu 2017 yılında faaliyete geçti.  Adliyede her dosya hâkimin hukuksal anlamda verdiği karara göre karar açıklıyor. Ama uzmanlığı teknik konuda hâkimlerimiz o konuda yetkin değil. Herkes mühendis, inşaatçı, avukat değil ve hâkimler düzgün karar verebilmesi için yıllardır bilirkişilik vardı ama o yörede tanınan bilinen insanlardı. Şimdi bilirkişi olabilmek için yasalar, yönetmelikler 6754 sayılı kanunla sabitleştirildi. Bunun yönetmelikleri yayınlandı. Samsun Bölge Adliyesi, Türkiye genelinde 11 bölgeye hitap ediyor. Bizde bilirkişi arkadaşlarımızın nitelikli ve nicelikli olabilmesi için, sosyal kültürel etkinliklerin çoğaltılabilmesi için bir öncülük yaptık. Türkiye’de dört tane daha var bilirkişi derneği ve bu derneklerin 3 bin tane de bizim adliyemizde görev yapan Rize’si, Trabzon’u, Tokat’ı, Amasya’sı, Samsun’u 3 bin 46 tane uzmanlaşmış üyesi var. Bu derneği gönüllü olarak biz üstlendik. Ordu’da da yapılanmak için biz buraya geldik. Asıl amacımızda şu; Türkiye Bilirkişiler Federasyonu’nu Samsun’a kurmayı planladık. Önümüzdeki yılda muhtemelin bu federasyon ilk adımlarını da Samsun’da atmış olacağız. Bu bilirkişi arkadaşlarım için sosyal ve iletişim sıkıntılarımızı dile getirebilmek için devlet; tek tek gelmeyin, dernekleşin. Yönetim kurulu olarak toparlayın sizi tüzel kişilik olarak kabul edelim. Bizde bu amaçla bu derneğe gönüllü olarak katıldık 2022’de de bu görevde olmayacağım” diye konuştu.

Bilirkişi öcü değil

Urkaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bilirkişinin bir öcü değil, bilirkişinin bir uzman olduğunu insanlara anlatmamız gerekiyor. Bilirkişi hak yiyen bir adam değil, hakkaniyeti bulan, uzmanlığını ortaya koyan, kanunlar adına çalışan hakimlerin yardımcısı olduğunu düşünüyoruz. Devlette inşallah bizi hakim yardımcısı gibi kabul ederse, insanlar bizi daha iyi tanımış olur. Biz kağıt üzerindeki attığımız imzamızın ve vicdanımızın hürriyetiyle imza atıyoruz. Bildiğimiz teknik konulara göre imza atıyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.