Balıkçılar havaların soğumasını bekliyor

BÖLGE GÜNDEMİ 09.09.2019 - 08:38, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1875+ kez okundu.
 

Balıkçılar havaların soğumasını bekliyor

Kumbaşı Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Şahin Aydemir, Eylül’ün 15’inden sonra havaların soğumasıyla balığın bollaşmasını umut ettiklerini söyledi.
Sezon başından bu yana balık avcılığını hüsran olarak değerlendiren Kumbaşı Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Şahin Aydemir, Eylül’ün 15’inden sonra havaların soğumasıyla balığın bollaşmasını umut ettiklerini söyledi. 1 Eylül’de kalkan denizlerde avlanma yasağının ardından balık avcılığını değerlendiren Kumbaşı Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Şahin Aydemir, “İlk iki günün avcılığının özetleyebilecek tek kelime var hüsran. Gerçekten hüsran yaşıyoruz. Çünkü palamut hiç yok. İstavrit var ama zayıf. İnce ve az çıkıyor. Belki 30 kasa 40 kasa ancak çıkıyor. Bilemiyorum neden böyle oldu? Şu anda deniz suyu hala çok sıcak. Hava soğursa balık olur, diye umut ediyoruz. O yüzden ayın 15’ini bekliyoruz, havalar soğuyabilir." dedi. Palamut hiç yok Geçmiş yıllarda da palamudun olmadığı zamanlar olduğunu ifade eden Aydemir, “Eskiler her 7 yılda bir palamut olmaz diyorlardı. Nedenini bilmiyorum ama gerçekten de öyle oldu. Palamut bizim balıkçımız için çok önemliydi. Palamutla teknesinin, tayfasının ihtiyaçlarını karşılar diğer tuttuğu balıklarla da kendine gelir yapardı. Geçen sene bu zamanda 1.000-2.000 kasa palamut tutuluyordu. Ancak şu anada tek bir kasa bile palamut yok. Sadece Ordu değil Karadeniz’in hiçbir yerinde palamut yok. Marmara’da da yok.“ diye konuştu. Hamsi bol görünüyor   Hamsinin bol göründüğünü dile getiren Aydemir, “Hamsi bol, sıkıntı yok. Havaların soğumasıyla birlikte hamsinin daha da bollaşacağını düşünüyoruz. Artık hamsiye bakacağız. Ereğli, Sinop tarafında hamsinin aşırı avlanarak önü kesilmez ise bu taraflara da gelir. Diğer türlü onda da bazı sıkıntılar olabilir. Tabi kimseye tutmayın, deme hakkımız yok ya da diyebilecek halimiz yok. Bu sene her zamankinden daha erken hamsi görüldü. Onda da böyle ilginç bir durum var.” şeklinde konuştu.
Kumbaşı Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Şahin Aydemir, Eylül’ün 15’inden sonra havaların soğumasıyla balığın bollaşmasını umut ettiklerini söyledi.

Sezon başından bu yana balık avcılığını hüsran olarak değerlendiren Kumbaşı Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Şahin Aydemir, Eylül’ün 15’inden sonra havaların soğumasıyla balığın bollaşmasını umut ettiklerini söyledi.

1 Eylül’de kalkan denizlerde avlanma yasağının ardından balık avcılığını değerlendiren Kumbaşı Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Şahin Aydemir, “İlk iki günün avcılığının özetleyebilecek tek kelime var hüsran. Gerçekten hüsran yaşıyoruz. Çünkü palamut hiç yok. İstavrit var ama zayıf. İnce ve az çıkıyor. Belki 30 kasa 40 kasa ancak çıkıyor. Bilemiyorum neden böyle oldu? Şu anda deniz suyu hala çok sıcak. Hava soğursa balık olur, diye umut ediyoruz. O yüzden ayın 15’ini bekliyoruz, havalar soğuyabilir." dedi.

Palamut hiç yok

Geçmiş yıllarda da palamudun olmadığı zamanlar olduğunu ifade eden Aydemir, “Eskiler her 7 yılda bir palamut olmaz diyorlardı. Nedenini bilmiyorum ama gerçekten de öyle oldu. Palamut bizim balıkçımız için çok önemliydi. Palamutla teknesinin, tayfasının ihtiyaçlarını karşılar diğer tuttuğu balıklarla da kendine gelir yapardı. Geçen sene bu zamanda 1.000-2.000 kasa palamut tutuluyordu. Ancak şu anada tek bir kasa bile palamut yok. Sadece Ordu değil Karadeniz’in hiçbir yerinde palamut yok. Marmara’da da yok.“ diye konuştu.

Hamsi bol görünüyor

 

Hamsinin bol göründüğünü dile getiren Aydemir, “Hamsi bol, sıkıntı yok. Havaların soğumasıyla birlikte hamsinin daha da bollaşacağını düşünüyoruz. Artık hamsiye bakacağız. Ereğli, Sinop tarafında hamsinin aşırı avlanarak önü kesilmez ise bu taraflara da gelir. Diğer türlü onda da bazı sıkıntılar olabilir. Tabi kimseye tutmayın, deme hakkımız yok ya da diyebilecek halimiz yok. Bu sene her zamankinden daha erken hamsi görüldü. Onda da böyle ilginç bir durum var.” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.