Altın madeni zehirliyor

BÖLGE GÜNDEMİ 01.10.2020 - 15:40, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 1532+ kez okundu.
 

Altın madeni zehirliyor

Fatsa ilçesinde siyanürle altın işletmeciliği yapan maden şirketinin ÇED dosyasında belirtiği yükümlülükleri yerine getirmediğini belirten Ordu Çevre Derneği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne dilekçe verdi.
Fatsa’daki siyanürle altın işletmeciliğinin yasadışı çalışmaları nedeniyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yazı yazdıklarını söyleyen ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül; “Siyanürle altın ayrıştırması yapan şirket, yasadışı çalışmalarıyla verdiği zararı daha da büyütüyor. Sular, toprak zehirlendi. Meyve ve sebzeler olumsuz etkilendi; yaban yaşamı yok oldu, ormanlar kesildi. Şimdi de ÇED dosyasında toprakların nerelere döküleceği belli iken köy yolarına dökülüyor. Bu kabul edilemez. Yola dökülen toprakta siyanür var mı, çözülmüş maden var mı belli değil. Tehlikeli bir iş yapılıyor. Yoldan geçenler zehirlenebilir. Yollara dökülen toprak yağmurla tarım arazilerine karışması ve buharlaşması sonucu etkileri vahim durum yaratabilir. Yine yağış sonrası kaynak sular kirlenebilir. Maden atıkları artık evlerin önüne de dökülmeye başlandı. Bu ne vurdumduymazlık” diyerek tepki gösterdi.   ''Sorumlulardan hesap sorulmalı'' Gönül; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne verilen dilekçe içeriği hakkında şu bilgiyi verdi. “Fatsa’da altın madenciliği yapan Altıntepe Maden Şirketi, çevresinde bulunan Bahçeler ve Masutlu Mahallerinin yollarına maden sahasından çıkardığı malzemeleri dökmektedir. Şirketin ÇED raporunda posa dediğimiz toprakların (işlenen ve işlenmeyen) nerelere döküleceği belirlenmiştir. ÇED raporuna aykırılık teşkil etmektedir. Yollara dökülmesiyle suç işlemektedir'' dedi.    ''ÇED raporuna göre bu durum yasal değil''  Gönül; ''Ayrıca, dökülen posanın (toprağın) siyanürlü olup olmadığı, çözülmüş madeni kapsayıp kapsamadığı da bilinmiyor. Yola dökülen bu topraklar, halkın sağlığını da tehdit etmektedir.Durumun incelenmesi, toprağın yoldan kaldırılması; toprakta muhtemelle var olan madenlerin, zehirli atıkların belirlenmesi ve soruşturmanın açılmasını; gereğinin yapılması ve sonuçların 4982 sayılı bilgi edilme yasası gereği derneğimize bildirilmesini talep ediyoruz.” içerikli dilekçelerinin takipçisi olacaklarını söyledi.   ''Yeni maden sahalarına geçit yok'' Gönül; başta Fatsa’daki altın madeni alanının büyütülmesi olmak üzere diğer yerlerde de maden işletmeciliğine izin verilmeyeceğini vurgulayarak, “Fatsa’daki siyanürle altın ayrıştırması yapılan yer yıllarca anlattıklarımız konusunda haklılığımızı ortaya çıkardı. Şimdi herkes kızgın ve üzgün. Maden sahası büyütülmek isteniyor. Yetmiyor Yine Fatsa’da, Perşembe’de, Altınordu’da, Ulubey’de, Gürgentepe’de, Kabadüz’de ve Mesudiye’de yeni maden sahaları ilan edildi, ihaleleri yapıldı. İzin vermeyeceğiz. Fatsa’daki durum ortada. Ülke talan ediliyor. Su, toprak zehirleniyor. İklim değişikliğine neden oluyorlar. Kısacası yaşam altüst ediliyor. Ordu Çevre Derneği olarak doğayı, yaşam alanlarını yok eden tüm çalışmaları engellemek için halkımızla birlikte mücadele edeceğiz” dedi.
Fatsa ilçesinde siyanürle altın işletmeciliği yapan maden şirketinin ÇED dosyasında belirtiği yükümlülükleri yerine getirmediğini belirten Ordu Çevre Derneği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne dilekçe verdi.
Fatsa’daki siyanürle altın işletmeciliğinin yasadışı çalışmaları nedeniyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yazı yazdıklarını söyleyen ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül; “Siyanürle altın ayrıştırması yapan şirket, yasadışı çalışmalarıyla verdiği zararı daha da büyütüyor. Sular, toprak zehirlendi. Meyve ve sebzeler olumsuz etkilendi; yaban yaşamı yok oldu, ormanlar kesildi. Şimdi de ÇED dosyasında toprakların nerelere döküleceği belli iken köy yolarına dökülüyor. Bu kabul edilemez. Yola dökülen toprakta siyanür var mı, çözülmüş maden var mı belli değil. Tehlikeli bir iş yapılıyor. Yoldan geçenler zehirlenebilir. Yollara dökülen toprak yağmurla tarım arazilerine karışması ve buharlaşması sonucu etkileri vahim durum yaratabilir. Yine yağış sonrası kaynak sular kirlenebilir. Maden atıkları artık evlerin önüne de dökülmeye başlandı. Bu ne vurdumduymazlık” diyerek tepki gösterdi.
 
''Sorumlulardan hesap sorulmalı''
Gönül; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne verilen dilekçe içeriği hakkında şu bilgiyi verdi. “Fatsa’da altın madenciliği yapan Altıntepe Maden Şirketi, çevresinde bulunan Bahçeler ve Masutlu Mahallerinin yollarına maden sahasından çıkardığı malzemeleri dökmektedir. Şirketin ÇED raporunda posa dediğimiz toprakların (işlenen ve işlenmeyen) nerelere döküleceği belirlenmiştir. ÇED raporuna aykırılık teşkil etmektedir. Yollara dökülmesiyle suç işlemektedir'' dedi. 
 
''ÇED raporuna göre bu durum yasal değil'' 
Gönül; ''Ayrıca, dökülen posanın (toprağın) siyanürlü olup olmadığı, çözülmüş madeni kapsayıp kapsamadığı da bilinmiyor. Yola dökülen bu topraklar, halkın sağlığını da tehdit etmektedir.Durumun incelenmesi, toprağın yoldan kaldırılması; toprakta muhtemelle var olan madenlerin, zehirli atıkların belirlenmesi ve soruşturmanın açılmasını; gereğinin yapılması ve sonuçların 4982 sayılı bilgi edilme yasası gereği derneğimize bildirilmesini talep ediyoruz.” içerikli dilekçelerinin takipçisi olacaklarını söyledi.
 
''Yeni maden sahalarına geçit yok''
Gönül; başta Fatsa’daki altın madeni alanının büyütülmesi olmak üzere diğer yerlerde de maden işletmeciliğine izin verilmeyeceğini vurgulayarak, “Fatsa’daki siyanürle altın ayrıştırması yapılan yer yıllarca anlattıklarımız konusunda haklılığımızı ortaya çıkardı. Şimdi herkes kızgın ve üzgün. Maden sahası büyütülmek isteniyor. Yetmiyor Yine Fatsa’da, Perşembe’de, Altınordu’da, Ulubey’de, Gürgentepe’de, Kabadüz’de ve Mesudiye’de yeni maden sahaları ilan edildi, ihaleleri yapıldı. İzin vermeyeceğiz. Fatsa’daki durum ortada. Ülke talan ediliyor. Su, toprak zehirleniyor. İklim değişikliğine neden oluyorlar. Kısacası yaşam altüst ediliyor. Ordu Çevre Derneği olarak doğayı, yaşam alanlarını yok eden tüm çalışmaları engellemek için halkımızla birlikte mücadele edeceğiz” dedi.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.