Akçay'daki OMV santrali taşınıyor mu?

BÖLGE GÜNDEMİ 31.07.2019 - 12:03, Güncelleme: 28.03.2022 - 16:21 2008+ kez okundu.
 

Akçay'daki OMV santrali taşınıyor mu?

Avusturya'nın dev enerji şirketi OMV tarafından Ünye'nin Akçay sınırında kurulan doğalgaz çevrim santralinde ardı ardına yaşanan gelişmeler bitmek bilmiyor.
2013 yılında üretime başlayan santralde, kısa süre üretimin ardından doğalgaz fiyatlarındaki artışın maliyetlerini beklemedikleri oranda artırdığı, bunun da zarara yol açtığı gerekçesiyle üretime ara verilmişti. Şu anda üretim yapılmayan santralin buradan Trakya bölgesinde bir yere muhtemelen İstanbul Halkalı bölgesine taşınacağı iddia ediliyor. Ünye-Samsun sınırı Akçay bölgesinde kurulan, bölge halkının çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle başından beri istemediği, firma aleyhine ardı ardına davalar açtığı OMV Doğalgaz Çevrim Santrali'nin buradan taşınacağı iddia ediliyor. 2009 yılında kurulum çalışmalarına başlanan, 2013 yılında elektrik üretimine geçen santral, kısa süren üretimin ardından faaliyetini durdurmuştu. OMV firması 2016 yılında Türkiye'den çekilme kararı aldı. Bunun üzerine aynı yıl, sahibi oldukları Petrol Ofisi'ni, İsviçre merkezli Vitol Group'a sattı. Firma bu satışın ardından Akçay'daki doğalgaz santralini de satışa çıkardı. 2017 yılında santrali, Türk firması Bilgin Enerji’nin alt kuruluşu olan Yapısan Elektrik Üretim’e sattı. Üretim artırılmadı, aksine durduruldu Satış sonrası, santralin yeni sahibi Yapısan Elektrik Üretimin bağlı olduğu Bilgin Enerji İcra Kurulu Başkanı Tolga Bilgin açıklamasında, “Türkiye’nin en esnek ve verimli doğal gaz santrallerinden birine sahip bu şirketin satın alınması ile birlikte kurulu gücümüzü 890 MW'tan, 1760 MW’a çıkartarak pazar payımızı artırmayı ve yenilenebilir enerji üretim portföyümüzü daha dengeli ve esnek bir hale getirmeyi planlıyoruz” demişti. Ancak bu üretim artışı gerçekleşmedi. Firma, aksine burada kısa süreli elektrik üretiminin ardından santralin faaliyetini durdurdu. Doğalgaz sürekli arttı, EPDK elektrik alış fiyatını artırmadı Edinilen bilgilere göre; santralin kullandığı doğalgaz fiyatları sürekli artış gösterirken, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) ile başlangıçta  yapılan elektrik satış fiyatlarında artış yapmadı. Bu durumun ciddi ölçüde üretim zararına yol açtığı gerekçesiyle santralde üretim yapılmıyor. Firma ile EPDK arasında uzun süredir devam eden görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine santralin Trakya Bölgesi'nde bir yere muhtemelen İstanbul Halkalı bölgesine taşınacağı iddia ediliyor. Gerekçe; EPDK'nın Batı bölgesinde elektriği daha pahalı alıyor olması   Trakya'ya taşınma gerekçesi olarak ta; Akçay'da kurulu santralin elektrik talebinin düşük olduğu bir bölgede bulunması... Bu nedenle üretilen elektriğin EPDK tarafından ucuz fiyattan alınıyor olması... Türkiye'nin batı bölgelerinde ise elektrik talebinin yüksek olması... Bunun sonucu EPDK'nın bu bölgede elektriği daha yüksek fiyattan alması olarak gösteriliyor. 
Avusturya'nın dev enerji şirketi OMV tarafından Ünye'nin Akçay sınırında kurulan doğalgaz çevrim santralinde ardı ardına yaşanan gelişmeler bitmek bilmiyor.

2013 yılında üretime başlayan santralde, kısa süre üretimin ardından doğalgaz fiyatlarındaki artışın maliyetlerini beklemedikleri oranda artırdığı, bunun da zarara yol açtığı gerekçesiyle üretime ara verilmişti.

Şu anda üretim yapılmayan santralin buradan Trakya bölgesinde bir yere muhtemelen İstanbul Halkalı bölgesine taşınacağı iddia ediliyor.

Ünye-Samsun sınırı Akçay bölgesinde kurulan, bölge halkının çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle başından beri istemediği, firma aleyhine ardı ardına davalar açtığı OMV Doğalgaz Çevrim Santrali'nin buradan taşınacağı iddia ediliyor.

2009 yılında kurulum çalışmalarına başlanan, 2013 yılında elektrik üretimine geçen santral, kısa süren üretimin ardından faaliyetini durdurmuştu.

OMV firması 2016 yılında Türkiye'den çekilme kararı aldı. Bunun üzerine aynı yıl, sahibi oldukları Petrol Ofisi'ni, İsviçre merkezli Vitol Group'a sattı.

Firma bu satışın ardından Akçay'daki doğalgaz santralini de satışa çıkardı. 2017 yılında santrali, Türk firması Bilgin Enerji’nin alt kuruluşu olan Yapısan Elektrik Üretim’e sattı.

Üretim artırılmadı, aksine durduruldu

Satış sonrası, santralin yeni sahibi Yapısan Elektrik Üretimin bağlı olduğu Bilgin Enerji İcra Kurulu Başkanı Tolga Bilgin açıklamasında, “Türkiye’nin en esnek ve verimli doğal gaz santrallerinden birine sahip bu şirketin satın alınması ile birlikte kurulu gücümüzü 890 MW'tan, 1760 MW’a çıkartarak pazar payımızı artırmayı ve yenilenebilir enerji üretim portföyümüzü daha dengeli ve esnek bir hale getirmeyi planlıyoruz” demişti. Ancak bu üretim artışı gerçekleşmedi. Firma, aksine burada kısa süreli elektrik üretiminin ardından santralin faaliyetini durdurdu.

Doğalgaz sürekli arttı, EPDK elektrik alış fiyatını artırmadı

Edinilen bilgilere göre; santralin kullandığı doğalgaz fiyatları sürekli artış gösterirken, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) ile başlangıçta  yapılan elektrik satış fiyatlarında artış yapmadı. Bu durumun ciddi ölçüde üretim zararına yol açtığı gerekçesiyle santralde üretim yapılmıyor.

Firma ile EPDK arasında uzun süredir devam eden görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine santralin Trakya Bölgesi'nde bir yere muhtemelen İstanbul Halkalı bölgesine taşınacağı iddia ediliyor.

Gerekçe; EPDK'nın Batı bölgesinde elektriği daha pahalı alıyor olması

 

Trakya'ya taşınma gerekçesi olarak ta; Akçay'da kurulu santralin elektrik talebinin düşük olduğu bir bölgede bulunması... Bu nedenle üretilen elektriğin EPDK tarafından ucuz fiyattan alınıyor olması... Türkiye'nin batı bölgelerinde ise elektrik talebinin yüksek olması... Bunun sonucu EPDK'nın bu bölgede elektriği daha yüksek fiyattan alması olarak gösteriliyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberunye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.